Koruma altındaki "Şirvan Sümbülü" çiçek açtı Koruma altındaki "Şirvan Sümbülü" çiçek açtı

Dicle Elektrik, kırsal alandaki kaçak elektrik kullanımıyla mücadelesini sürdürüyor. Teknolojiyi kullanarak etkili bir şekilde denetimlerini gerçekleştiren şirket, jandarma desteğiyle Şanlıurfa'nın Akçakale, Ceylanpınar, Eyyübiye, Haliliye, Harran, Siverek ve Viranşehir ilçelerinde drone ile rutin kontroller yapıyor. Yapılan kontrollerde, asgari 100 bin kişilik bir ilçeye yetecek güce sahip 351 adet kayıt dışı elektrik trafosu tespit edildi. Yetkililer, kaçak kullanıcıların normalden 9-10 kat fazla enerji tükettiğini ve bunun tedarik sürekliliğini olumsuz etkilediğini belirtiyor. Yalnızca Nisan ayında tespit edilen kaçak trafoların, sulama sezonunda dahi ekonomiye yılda 200 milyon TL'den fazla zarar verdiği açıklandı.

Dicle Elektrik, her yıl milyarlarca lira zarara neden olan ve özellikle il ve ilçe merkezlerinde elektrik tedarikini aksatan kaçak tüketimle mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor. Engellerle karşılaşmalarına rağmen, jandarma desteğiyle yapılan kontrollerde kırsal alanda tarımsal sulama için kullanılan 351 kayıt dışı trafo belirlendi. Ceylanpınar ve Viranşehir'de 19 kayıt dışı trafonun ele geçirilmesinin ardından, diğer 332 trafonun ele geçirilmesi için suç duyurusunda bulunuldu. Ayrıca, drone kayıtlarıyla trafoların nasıl gizlendiği ve kaçırıldığı açıkça ortaya kondu.

Kaçak kullanımın dağıtım şebekesinin çökmesine neden olduğu belirtiliyor. Dağıtım şirketinden yapılan açıklamada, bölgedeki kaçak tüketimin %42,8'e düşürüldüğü ancak hala ciddi bir sorun olduğu vurgulanıyor. Kaçak kullanımın, abonelerin kaliteli ve kesintisiz elektrik kullanma haklarını yok ettiği ve özellikle tarımsal sulama döneminde aşırı yüklenme nedeniyle şebekenin çöktüğü belirtiliyor. Yetkililer, bu nedenle sahada teknoloji destekli kontrollere devam edeceklerini belirtiyor.

Dicle Elektrik yetkilileri, kaçak yollarla elektrik tüketenlerin normalden 9 ila 10 kat daha fazla elektrik kullandığını açıklıyor. Yapılan basit bir hesaplama, kaçak elektrik kullanımının ekonomik boyutunu gözler önüne seriyor. Yetkililer, sadece Nisan ayında tespit edilen ve ele geçirilen 351 kayıt dışı trafonun gücünün 53 bin 500 KVA olduğunu belirtiyor. Bu trafoların günlük enerji tüketimi yaklaşık 75 bin TL'ye denk geliyor. Birçok çiftçinin yılda birkaç ürün ekmesi ve sulama döneminin uzun sürmesi nedeniyle, yıllık zararın 210 milyon TL'yi aştığı ifade ediliyor. Bu durumun kabul edilemez olduğu ve tüm ülke insanının bedelini ödediği vurgulanarak, vatandaşlara kanun ve vicdan çerçevesinde hareket etmeleri çağrısı yapılıyor.

Kaynak: DİCLE ELEKTRİK BASIN BÜLTENİ