Değerli Okurlar!

Bugünkü yazımızda toplum en küçük yapı taşı olan aileyi, onu ayakta tutan değerleri konuşacağız inşaAllah.

Toplumun temelini oluşturan aile, nikâh akdiyle kadın ve erkeğin şahitler huzurunda kurduğu müessesedir. Bir toplumun ya da bir milletin sağlamlığı onu oluşturan ailenin sağlamlığı ile orantılıdır. Aile bireyleri arasındaki bağlar ne kadar sağlamsa toplum o kadar güçlü olur.

Kıymetli Okurlar!

Toplumun en değerli kesimini oluşturan ailenin sağlam ve sağlıklı olması için ailede olması gereken bir takım değerler vardır. Bu değerler, zamanın ve mekânın değişmesiyle değişmeyen Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim tarafından sınırları çizilmiş, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v)’in eşsiz örnekliğiyle pratikle buluşmuştur.  Bizler bu değerlere bağlı olduğumuz sürece sağlıklı bir aile ortamını oluşturur; mutlu ve huzurlu bir toplum meydana getiririz. Zaman ne kadar ilerlese de yer ve mekân ne kadar değişse de bir ailede olması gereken temel değerlerden kısaca bahsedecek olursak;

1- Sevgi

Sevgi hiç şüphesiz, aileyi ayakta tutan en önemli değerdir. Sevgiye muhtaç olarak yaratılan insanoğlu huzuru ve mutluluğu ancak birbirini sevip sayarak elde edebilir. Yüce Allah bu konuda kerim kitabımızda şöyle buyurmaktadır: “Kaynaşmanız ve huzura ermeniz için size kendi cinsinizden eşler yaratıp aranızda sevgi ve merhamet var etmesi de O’nun varlığının delillerindendir. Doğrusu bunda, iyi düşünen akleden bir kavim için ibretler vardır.” (Rum,30/21) Bu konuda Peygamberimiz (s.a.v.), eşlerine, çocuklarına ve torunlarına karşı gösterdiği sevgi, muhabbet ve nezaket ile bizlere çok güzel bir örneklik sergilemiş, sevdiğimiz kişiye sevdiğimizi söylememizi tavsiye etmiştir.

 

 

2- Adalet

Dengenin korunması ve zulmün ortadan kaldırılması anlamına gelen adalet, toplumu ayakta tutan en önemli değerlerden biridir.  Rabbimiz bu konu ile ilgili olarak şöyle buyurmuştur: “Ey iman edenler! Allah için hakkı titizlikle ayakta tutan, adalet ile şahitlik eden kimseler olun. Bir topluma olan kininiz sizi adaletsizliğe sevk etmesin. Adaletli olun. Bu, Allah’a karşı gelmekten sakınmaya daha yakındır. Allah’a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır.” (Maide,5/8)

Peygamberimiz (s.a.v.), eşlerimizin hak ve hukuklarını korumamız gerektiğini hadis-i şeriflerinde şöyle belirtmişlerdir: “ Eşlerinizin hak ve hukukunu korumak konusunda Allah’tan korkun, siz onları Allah’ın emaneti olarak aldınız, Allah’a söz vererek onları eşler edindiniz. Sizin onlar üzerinde haklarınız olduğu gibi onların da sizin üzerinizde hakları vardır. Sizin hanımlarınız üzerindeki hakkınız, namuslarını muhafaza etmeleri ve hoşlanmadığınız kimseleri evinize almamalarıdır. Dikkat edin! Hanımlarınızın sizin üzerinizdeki hakları ise; onların giyim ve gıda ihtiyaçlarını güzelce karşılamanızdır.’’

3- Merhamet

Her müslümanda bulunması gereken bu özellikle ilgili Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşladır: “Sizin en hayırlınız, ailesine karşı hayırlı davranandır. Ben de sizin aranızda ailesine karşı en hayırlı davrananınızım.” (İbn Mace, Nikah, 50)

Merhametin aile hayatına yansımadığı hanelerde zulmün ve şiddetin olması kaçınılmaz olur. Efendimizin hayatında ailede şiddetin, kabalığın ve zorbalığın hiçbir zaman bulunmadığını, bunların cahiliye âdeti olarak değerlendirildiğini görüyoruz. Hz. Aişe validemizin ifadesi ile “O, bir kadına ya da bir hizmetçiye bir tokat bile atmamıştır.” Kendisine gelerek, başkalarına daha hoşgörülü olduğu halde ailesine karşı kırıcı konuştuğunu söyleyen ve bu konuda ne yapması gerektiğini soran Ebu Hüzeyfe’ ye, bunun için gün içerisinde defalarca Allah’ tan af ve mağfiret dilemesi gerektiğini söylemiştir.

4-Sadakat

Sadakat; özü sözü bir olmak, doğru ve dürüst davranmak, niyette, düşüncede ve davranışta dosdoğru olmaktır. Sadakat ailede güvenin teminatıdır. Sadakat, yalandan uzak durmayı, dürüst ve iffetli davranmayı gerektirir. Ailede eşler, çocuklar ve diğer bireyler, daima doğru sözlü ve güvenilir olmaya özen göstermelidirler.

İşte Değerli Dostlar! Mutluluğumuzun reçetesi, sağlıklı bir toplumun oluşması için olmazsa olmazlarımız bu değerlerdir. Birey olarak bu değerlere uyduğumuzda ailemiz ve toplumumuz sağlam olacaktır. Millet olarak huzuru elde etmiş olacağız. Rabbim, cümlemizi derdinin dermanını İslam’da arayanlardan eylesin.  Âmin.