Batman'daki ortaöğretim kurumlarına yönelik olarak gerçekleştirilen akademisyen öğrenci buluşmalarında 2024-2025 Eğitim ve Öğretim yılının ikinci dersi Batman Valisi Ekrem Canalp’in eşi Dr. Ayten Canalp tarafından Batman Fen Lisesinde verildi.

Aynı zamanda bir tıp hekimi olan Dr. Canalp, derste doktorluk mesleğini tanıttı; mesleğin avantajları ve gerekleri üzerinde durdu.

Batman Fen Lisesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen derse öğrencilerin yanı sıra Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ile eşi Zeynep Demir, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, Üniversite öğretim elemanları ve kurum yöneticileri katıldı.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir, öğrencilerin dikkatini Batman Fen Lisesinde son yıllarda elde edilen başarıya çekerek; “Bugün burada birçok yeni Aziz Sancar adayımız var. Bu kitaplar size Sayın Valimizin hediyesi. Bugün sizlere gençlerin sahip olması gereken bilgileri tazeleyeceğiz. Batman Fen Lisesinde 2015 yılında 29 öğrenci Tıp Fakültesi, 2016 yılında 21 öğrenci Tıp Fakültesi, 2017 yılında 35 öğrenci Tıp Fakültesi kazanmış. 2019 yılında 23 öğrenci Tıp Fakültesine yerleşmiş. 2020 yılında 32 öğrenci Tıp Fakültesi, 2 öğrenci Diş Hekimliği, 4 öğrenci Mühendislik Fakültesi, 1 öğrenci Hukuk Fakültesini kazanmış. 2022 yılında 28 öğrenci Tıp Fakültesi, 3 öğrenci Diş Hekimliği, 4 öğrenci Mühendislik Fakültesini kazanmış. 2023 yılında ise 40 öğrenci Tıp Fakültesi, 1 öğrenci Diş Hekimliği,  5 öğrenci Mühendislik Fakültesine;  2024 yılında ise 53 öğrenci Tıp Fakültesi, 2 öğrenci Diş Hekimliği,  9 öğrenci Mühendislik Fakültesi, 1 öğrenci Hukuk Fakültesine yerleşmiş.  Sayısal veriyi incelediğimizde ekseriyetle hangi bölüme ilgileri var: Tıp Fakültesi. Hanımefendi bizleri onurlandırdı. Bu anlamda Tıp Fakültesi mezunu olan, anatomiyi bilen, koca koca kitapları okuyan biri var: Dr. Ayten Hanım. Hepinizi dersi dikkatle dinlemeye ve meslek hakkında merak ettiğiniz her şeyi çekinmeden kendisine sormaya davet ediyorum." dedi.

Dr. Ayten Canalp; ders kapsamında öğrencilere, öğrenme becerileri, yaşam ve meslek becerileri ve hekimlik mesleği gibi başlıkları içeren bir sunum yaptı.

Dersi dinleyen öğrencileri geleceğin doktor meslektaşları olarak gördüğünü ifade eden Dr. Canalp, "Her öğrencimiz çok kıymetlidir bizim için. Sizler çok emek vererek buradasınız. Tıp Fakültesini kazanmak zorlu bir süreçtir. Bizim kazandığımız yılarda Tıp Fakültesi sayısı azdı. Ama şu günlerde Tıp Fakültesi sayısı arttı. Bizim dönemimizde 18 tane tıp fakültesi vardı. Sizler çok şanslısınız bu konuda. Elinizdeki materyaller bizlerde hiç yoktu. Anlamadığınız konuları ücretsiz platformlarda izleyebiliyorsunuz. Elimizdeki kitaplarla yetinmek zorundaydık. Araçlarınız çok daha fazla. Tercih imkânınız çok fazla. Tıp Fakültesini kazanmak demek belli puanları alarak emek harcamak demektir. İlkokuldan beri çalışma disiplini olması lazım Tıp Fakültesi kazanmak için. Çünkü hedefleyeceksiniz ki nasıl adımlar atacağınız belli olsun. Düzenli bir şekilde çalışmak başarının en temel gereği." dedi.

Şırnak'ta ŞAFAK projesi tanıtıldı Şırnak'ta ŞAFAK projesi tanıtıldı

Açıklamasının devamında Canalp, "Başarısızlıklardan korkmayacağız. Onlardan ders alıp daha güçlü olacağız. Erkenden başlamak kaydıyla Tıp Fakültesini kazanabiliyorsunuz. Latince dünyası karşınıza çıkacak. Sadece tıp dünyasında kullanılan bir dil. Latince sizin yaşam tarzınıza dönüşecek. Normal hayatınıza girecek. İnanın tıp eğitimi çok iyi planlanmış. Yavaş yavaş sizleri alıştırıyorlar. Hücreleri adım adım size inceletecekler. Verilmesi gereken dozda aldığınız her şey size artık yabancı olmayacak. Hocalarınız size yol gösterecek. Hastayla baş başa kalmadan sahaya çıkmak çok zor. 6.sınıfta bu durumla baş başa kalıp öğreniyorsunuz. Polikliniklerde hasta bakacaksınız. Hastaya sempatiyle bakmayacaksınız; hastayla empati kurmalısınız. Hangi meslekten olursa olsun önce lütfen karşınızdakinin insan olduğunu ve insani davranmanız gerektiğini asla unutmayın. İletişimi iyi kurarsınız zorluklarla karşılaşmazsınız. Zamanınızı ve gençliğinizi boş yere harcamayın." ifadelerini kullandı. 

Kaynak: İLKHA