Bakan Göktaş, yaşlılara yönelik hizmetlere yön vermek amacıyla ilk kez gerçekleştirdikleri Türkiye Yaşlı Profili Araştırması’nda elde ettikleri sonuçları 22 Mart Cuma günü kamuoyuyla paylaşacaklarını bildirdi.
Bakanlığın koordinasyonunda hazırladıkları Yaşlanma Vizyon Belgesi ve bunun doğrultusunda hayata geçirilecek 183 faaliyeti içeren, 2023-2025 yılları arasında uygulanacak Yaşlı Hakları Ulusal Eylem Planının geçtiğimiz yıl kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlatan Göktaş, “Yaşlı bireylerin yaşa bağlı farklılaşan ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran 16 hedefe yönelik 51 eylem alanı kapsamında belirlenen faaliyetleri hayata geçirmek için çalışmalarımızı yürütüyoruz.” dedi.
Göktaş, dünya genelinde olduğu gibi Türkiye'de de yaşlı nüfusunun arttığını, bugün yüzde 10 olan 65 yaş ve üzeri nüfus oranının 2030'da yüzde 12,9, 2040'ta ise yüzde 16,3 olmasının beklendiğine dikkat çekti.
Yaşlılara yönelik yaş dostu hizmet modellerini çeşitlendirip yaygınlaştırdıklarını da kaydeden Göktaş, hayata geçirdikleri aile odaklı bakımı destekleyen "Bütünleşik Bakım Modeli" ile yaşlının ihtiyacına göre kurumsal bakım, evde bakım yardımı, evde bakıma destek ve gündüzlü bakım modellerini uyguladıklarını aktardı. Göktaş, "Yaşlı bireylerin aileleri yanında bakım hizmeti almalarını sağlamak üzere öncelik verdiğimiz Evde Bakım Yardımından yaklaşık 133 bin yaşlı birey faydalanıyor. Psiko-sosyal rehabilitasyon, gündüz bakım ve evde destek hizmetlerini sunduğumuz 37 Gündüzlü Bakım ve Aktif Yaşam Merkezinde yaşlılarımıza hizmet veriyoruz. Huzurevlerimizde bugün dünya standartlarının üzerinde hizmet sunuyoruz. 2024 Ocak ayı itibarıyla Darülaceze Başkanlığı da dahil olmak üzere Bakanlığımıza bağlı 168 huzurevinde 14 bin 712 yaşlıya, diğer kamu kuruluşlarına ait huzurevlerinde ise 1.940 yaşlıya hizmet sağlanıyor. 267 özel huzurevinde 17 bin 872 yaşlımız hizmet alıyor. Kamu ve özel sektör dâhil olmak üzere 38 bin 463 huzurevi kapasitesi ile 29 bin 682 yaşlımıza bakım hizmeti veriyoruz." diye konuştu.