Dil kanserine neden olan etkenler Alkol ve sigara en önemli etkenlerin başında yer alır. Özellikle ihmal edilen etkenlerin başında ağız hijyeninin geri kaldığı durumlarda da kanser sıklığında artış saptanmıştır. En önemli etkenlerden bir tanesi de diş bölümünde yapılan protezlerinin dile ve komşu yapılara sürtünmesi sonucu dile ya da diş etlerine sürekli travma bu bölgede tümör oluşumuna neden olmaktadır. Yaşlanma da başlı başına kanser açısından bir risk faktörü oluşturur. Özellikle cinsel yolla bulaşan HPV virüsü ve sifiliz gibi bulaşıcı enfeksiyon hastalıklarında da dil ve ağız bölgesi kanserlerinin sıklığında artış saptanmıştır. Genetik olaraktan kansere yatkınlığı olan kişilerin ve bağışıklık sisteminin zayıf olduğu kişilerde dil ve ağız bölgesinde kanser sıklığı artmaktadır. Vücudunuzun başka bölgelerindeki kanserlerin buraya metastaz yapması sonucu yine görülebilmektedir.
Dil kanseri belirtileri nelerdir? Dil kanserinin en önemli belirtisi iyileşmeyen yaralardır. Geçmeyen boğaz ağrısı, yutma problemi, konuşma zorluğu yine dil kanserine görülebilecek belirtiler arasında yer alır.
Kesin tanı ve teşhis Dil kanserinde kesin teşhis şüpheli alandan biyopsi yapılması sonucuyla belli olur. Doktorum kanserden şüphelendi durumda geç kalmadan erken teşhis için mutlaka biyopsi alması tavsiye edilir. Hasta risk faktörleri varlığında özellikle daha dikkatli olunmalıdır. Teşhis için elbette tomografi MR ve PET gibi güncel tanı yöntemleri kullanılabilir, Ama mutlaka biyopsi şarttır.
Dil kanserinde tedavi Dil kanseri'nde teşhis konulduğu zaman erken evre tümörlerde en iyi tedavi seçeneği cerrahi olarak karşımıza çıkmaktadır. İleri evre tümörlerde yani hastalığın başka organlara yayıldığı boyuna ve komşu yapılara yayıldığı durumlarda öncelikle kemoterapi radyoterapi ilk seçenek olarak kullanılabilir. Hastalığın nüks etmesi durumunda cerrahi seçenek yine devreye girebilir.