?>

Alkol ve madde bağımlılığı ile ekonomik sıkıntılar suçlarda artışa sebep oluyor!

Batman Hukuk ve Adalet Derneği Başkanı Yusuf Tanrıseven, aile kurumunun zayıflaması, alkol ve uyuşturucu alışkanlığının artması ve özellikle de ekonomik sıkıntıların yaşandığı son yıllarda mala karşı suçlarda ciddi bir artışın yaşandığını söyledi.

Sağlık - 2 yıl önce

Suç oranlarının artmasının nedenleri arasında başta ekonomik eşitsizlik, işsizlik, yoksulluk geldiğine işaret eden Batman Hukuk ve Adalet Derneği Başkanı Yusuf Tanrıseven, pandemiyle birlikte Türkiye'de her suç türünde belirgin bir artış yaşandığının görüldüğünü belirtti.
Geçen yıl Türkiye'de en fazla suç iddiasının 2 milyon 461 bin 166 rakamıyla "malvarlığına karşı" olduğunu aktaran Tanrıseven, 2020'de bu rakamın bir milyon 933 bin 775 olduğunu anımsattı.
Malvarlığına karşı işlenen suçlardan hırsızlık, dolandırıcılık, mala zarar verme ve yağma suçlarının diğer suçlara nazaran geçen yıla göre daha fazla arttığına dikkat çeken Tanrıseven, suç oranlarında ekonomik ve toplumsal olayların yadsınamaz bir etkisinin olduğunu kaydetti.
Aile kurumunun zayıflaması, alkol ve uyuşturucu alışkanlığının artması, ekonomik sebeplerin, dolandırıcılık ve hırsızlık gibi suçların çoğalmasına zemin hazırladığının altını çizen Tanrıseven, geleneksel değer ve bağlılıklarının zayıflamasıyla birlikte ekonomik şartların da zorlaşmasıyla kişilerin “Malvarlığına Karşı Suçları” işlemeye daha eğilimli hale geldiğine vurgu yaptı.

“Bazı ülkelerde belirli suç türlerinde azalmalar var” Gelişmiş ülkelerde özellikle 1960’lı yılların başından 1990’lı yılların ortalarına kadar suç oranlarında dramatik artışların kaydedildiğini aktaran Tanrıseven, “Günümüzde ise gelişmiş olan ülkelerin çoğunda, suç oranlarının bir durağanlaşma içerisine girdiği gözlemlenmektedir. Bazı ülkelerde belirli suç türlerinde azalmaların bile gerçekleştiği söylenebilir.” dedi.

“Modernleşme süreci, suç oranları ve suç kalıpları üzerinde etkili olmaktadır” Günümüzde özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde suç oranlarında ciddi bir artış eğiliminin dikkat çektiğini söyleyen Tanrıseven şöyle devam etti:

“Modernleşme süreci ile birlikte toplumların ekonomik, teknolojik, siyasal, kültürel ve demografik alanında önemli değişmeler meydana gelmiştir. Geleneksel yapıdan modern yapıya geçiş sürecinde toplumların özellikle ekonomik, sosyo-kültürel değerler ve demografik alanında meydana gelen değişmeler, toplumda önemli sosyal değişmeleri de tetiklemektedir. Kentleşme düzeyinin artması, aile kurumunun zayıflaması, alkol ve uyuşturucu alışkanlığının gelişmesi, kültürel farklılığın ve çatışmanın artması, geleneksel değer ve bağlılıklarının zayıflaması ve sosyal denetimin çözülmesi gibi modernleşme süreci ile ilintili olarak ortaya çıkan hususlar doğrudan suç oranları ve suç kalıpları üzerinde etkili olmaktadır.”

“Geleneksel toplumdan modern topluma geçiş süreci, suçu doğuruyor” Açıklamasının devamında Tanrıseven, “Toplumların geleneksel toplumdan modern topluma geçiş sürecinde meydana gelen hızlı ve köklü sosyal değişmelerin, sosyal normların zayıflamasına ve sosyal bütünleşme düzeyinin azalmasına yol açarak suçluluk koşullarını doğurduğu görülmektedir. Değişim süreci ile birlikte zayıflayan toplumsal değer ve kurumların yerini henüz tam olarak yeni kurumların ve değerlerin alamaması, toplumsal yapıyı belirsizleştirmekte ve bireylerin destek mekanizmalarından yoksun kalmasına yol açmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Günümüzde artan suçluluğun nedenlerinin başında, toplumların veya ülkelerin gelişme süreçlerinin eşitsiz bir ekonomik yapıyı ortaya çıkarması geldiğini belirten Tanrıseven, suç oranlarının artmasının nedenleri arasında ekonomik eşitsizlik, işsizlik, yoksulluk ve emeğin sömürülmesi gibi piyasa koşullarının eşitlikçi olmayan niteliği yer aldığını söyledi.

“Hırsızlık, dolandırıcılık, mala zarar verme ve yağma suçlarında artış var” Türkiye’de pandemi döneminde uygulanan sokağa çıkma yasakları nedeniyle suç sayılarında düşüşlerin yaşandığını vurgulayan Tanrıseven, şunları söyledi:“Ancak yapılan araştırmalar, pandemi döneminde yaşanan sokağa çıkma yasaklarının sona ermesinden sonra Türkiye'deki her suç türünde de belirgin bir artış yaşandığını ortaya koydu. Buna göre, geçen yıl Türkiye'de en fazla suç iddiası, 2 milyon 461 bin 166 rakamıyla ‘malvarlığına karşı’ oldu. 2020'de bu rakam bir milyon 933 bin 775'ti. Malvarlığına karşı işlenen suçlardan hırsızlık, dolandırıcılık, mala zarar verme ve yağma suçlarının diğer suçlara nazaran geçen yıla göre daha fazla arttığını görüyoruz.”

“Artış gözlenen suç oranlarında ekonomik ve toplumsal olaylar yadsınamaz bir gerçek” Türkiye’de son yıllarda artan nüfusla birlikte suç oranlarında da belirgin bir artışın yaşandığını dile getiren Hukukçu Yusuf Tanrıseven, artış gözlenen suç oranlarında ekonomik ve toplumsal olayların yadsınamaz bir etkisinin mevcut olduğunu söyledi. Tanrıseven, hayat şartlarının pahalılığı ve istihdam yetersizliğinin de insanların farklı yol ve yöntemleri aramasına yol açtığını kaydetti.

“Ekonomik sebepler, dolandırıcılık ve hırsızlık gibi faaliyetlerin çoğalmasına zemin hazırlıyor” Son yıllarda artan işsizlik oranları ve alım gücünün düşmesiyle birlikte mal varlığına karşı işlenen suçlarda bir artış yaşandığını ifade eden Tanrıseven, açıklamasını şöyle tamamladı:“Birbiriyle direkt olarak bir ilişki içinde olmasa da dolaylı olarak ekonomik sebepler, dolandırıcılık ve hırsızlık gibi faaliyetlerin çoğalmasına zemin hazırladı. Kriz ortamı halen ekonomik olarak etkisini sürdürürken suç oranlarının bundan etkilenmemesi mümkün değil. Ekonomik zorluklar ve suç oranları artışındaki ilişki çerçevesinde, ekonomik şartların zorlaşmasıyla bireyler ‘malvarlığına karşı suçları’ işlemeye daha eğilimli hale geliyor.”

Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da 35 derslik Raif Türk İlkokulu eğitime açıldı

2022-09-13 15:08 - Eğitim

Sur'da dilencilere yönelik denetim sürüyor

2022-09-14 12:55 - Güncel

Okulların açılmasıyla terzilerde hareketlilik başladı

2022-09-16 11:30 - Ekonomi

Diyarbakır’da Cadde ortasında silahlı çatışma: 3 kişi yaralandı

2022-09-11 14:16 - Güncel

Trafik park bu yıl da çocukların olacak

2022-09-16 10:37 - Eğitim

Kırtasiye alışverişi öncesi bu uyarılara dikkat

2022-09-11 13:56 - Ekonomi

HDP önündeki aileler bin 109 gündür evlat nöbetinde

2022-09-15 14:31 - Güncel

Dicle Üniversitesi Hastanesi tasarruf timi ile tedbir aldı

2022-09-14 10:47 - Sağlık

Bismil’de uyuşturucu tacirlerine göz açtırılmıyor

2022-09-14 13:10 - Güncel

6 milyonluk ürün vurgunu, jandarmadan kaçmadı

2022-09-15 15:38 - Güncel

İlgili Haberler

Denizli’de 2024 yılında 16 milyon 492 bin muayene gerçekleştirildi

16:17 - Sağlık

Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Kılınç, motosiklet kazalarına karşı uyarı

15:58 - Sağlık

Kahta’da 2. Geleneksel Sünnet Şöleni’nde 170 çocuk sünnet oldu

15:43 - Sağlık

Çorlu Devlet Hastanesine 300 yataklı ek bina yapılacak

14:32 - Sağlık

Sular Akademi Hastanesi hekim kadrosunu güçlendiriyor

13:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da gençlere yönelik iş birliği protokolü imzalandı

17:18 - Güncel

Malatya Şehitliği’nde kabirler rutin olarak temizleniyor

16:52 - Güncel

Araç Yağ Değişimine Dikkat: Uzmanlar Uyarıyor

15:19 - Diyarbakır

Bismil’in Işıklar Mahallesi’nde Kutbettin Kahraman Vefat Etti

15:02 - Diyarbakır

Uzmanlar Uyarıyor!

14:50 - Diyarbakır