?>

Alzheimer riskini azaltmanın yolları

Uzmanlar, son yıllarda tıptaki gelişmeler sayesinde Türkiye'de de ortalama yaşam süresi giderek uzarken, beraberinde çok ciddi bir hastalık olan alzheimerın görülme sıklığının ise arttığını belirtti.

Sağlık - 1 yıl önce

Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Seçkin, "Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, dünya genelinde alzheimer hastalığının görülme sıklığının gelişmiş ülkelerde azalmaya başlarken gelişmekte olan ülkelerde daha hızlı bir artış gösterdiğine dikkat çekti.
Bunun en önemli nedenini, bu ülkelerde beyin yaşlanmasına yönelik ulusal stratejilerin geliştirilememiş olmasına bağlayan Seçkin, kaliteli yaşlanmanın yolunun beyin sağlığından geçtiğini ve alzheimer hastalığı riskinin alınacak önlemlerle yüzde 60 azaltılabileceğini belirtti.
Seçkin, Eylül 1-30 Eylül Dünya Alzheimer Farkındalık Ayı kapsamında yaptığı açıklamada, Alzheimer’a karşı alınabilecek basit ama etkili 7 önlemi anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. 
Seçkin, "Günümüzde yaşam süresinin uzaması ve yaşlı nüfusun giderek artmasıyla ülkemizde de Alzheimer hastalığıyla çok daha fazla karşılaşır olduk. Türkiye Alzheimer Derneği’nin verilerine göre ülkemizde 600 binin üzerinde Alzheimer hastası bulunuyor. Üstelik bu sayı hastalığın erken dönemi olan hafif bilişsel bozukluk hastalarını da içermiyor. Yapılan çalışmalar; 60 yaş üzeri yaklaşık her 5 kişiden birinde hafif bilişsel bozukluk yani günlük yaşantıyı önemli ölçüde etkilemese de muayene ile tespit edilmiş unutkanlık vb sorunlar bulunduğunu, bu hastaların yaklaşık yüzde 50’sinin de 5 yıl içerisinde Alzheimer hastalığı tanısı aldığını ortaya koyuyor." dedi.
2000’li yılların başlarına kadar alzheimer hastalığı ve diğer demansların gelişmiş ülkelerde daha sık görülüyorken ibrenin gelişmemiş ülkelere dönmeye başladığını belirten  Seçkin, bu ülkelerin 2050 yılına kadar çok daha büyük bir demans hastası popülasyonu ile uğraşmak zorunda kalacaklarının öngörüldüğünü söyledi. 
Sağlıklı yaşam tarzı çok önemli!
Seçkin, "Alzheimer hastalığı hücre ölümüne neden olarak beynin küçülmesine yol açıp bunamayla sonuçlanıyor. Beyin fonksiyonlarının bozulmasını hızlandıran nedenlerin başında Alzheimer hastalığının geldiğini kaydetti.
Doç. Dr. Mustafa Seçkin, son yıllarda beyinde amiloid birikimini azaltacak tedavi yöntemlerinin umut verici olduğunu, bununla birlikte yapılan çalışmaların; sağlıklı yaşam tarzı oluşturulmasının da hastalıkla mücadelede son derece önemli rol oynadığını ortaya koyduğunu söyledi.
Kaliteli yaşlanabilmenin ‘sağlıklı beyin yaşlanması’ sayesinde olabileceğini vurgulayan Seçkin, "Sağlıklı beyin yaşlanması kavramı tüm organların aynı hızda yaşlanmıyor olması ve diğer organlar iyi durumda iken dahi beynin daha hızlı yaşlanabileceği esasına dayanır. Yaşam tarzı değişikliklerinin Alzheimer hastalığı riski üzerine etkilerinin incelendiği çalışmalar; düzenli fiziksel egzersizin Alzheimer gelişme riskini yüzde 30-40 oranında azaltabileceğini göstermektedir. Bu çalışmalar; düzenli egzersize ek olarak sigaradan uzak durulması, alkolden kaçınılması, Akdeniz diyeti, aktif bir sosyal yaşam, kaliteli uyku ve kilo kontrolüne dikkat edilmesi sayesinde Alzheimer hastalığı riskinin yüzde 60’a kadar azaltılabileceğini ortaya koymaktadır. Öyle ki düzenli egzersiz sayesinde beynimizin ürettiği kimyasallar Alzheimer hastalığını önlemede veya yavaşlatmada bilinen en güçlü tedavi yöntemini bize sunmaktadır. Bu kimyasallar ilaç şişelerinin içine konulup bize ulaştırılana kadar üzerimize spor kıyafetlerimizi giyip harekete geçmekten daha iyi bir seçenek şu an için mevcut değildir." ifadelerini kullandı.
Egzersizin beyne faydalı olabilmesi için haftada en az 3 kez 45-60 dakika aerobik egzersizleri ile birlikte ağırlık, direnç ve denge egzersizlerinin kombine edildiği bir programın uygulanmasının önerildiğini belirten Seçkin, bu tarz egzersiz planlamasının hekim kontrolünde ve egzersiz bilimine hakim fizyoterapistler gözetiminde yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Kaliteli yaşlanmak için!
Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Seçkin, kaliteli yaşlanmak için alınması gereken ilave önlemleri, "Beyin-damar hastalıklarından korunmak, B12, folik asit, demir, tiroit hormonları gibi beyin sağlığı için hayati öneme sahip vitamin ve hormonların kan düzeylerini normal sınırlarda tutmak, tekrarlayan kafa travmalarından korunmak, hava kirliliğini önlemek, çevresel toksinlere (özellikle tarım ilaçlarına, sanayi atıklarına) maruz kalmamak gibi önlemleri hayatımıza geçirmek" şeklinde sıraladı.
 Seçkin, "Öte yandan kaliteli yaşlanmayı ulusal ölçekte başarabilmek için şehir planlama, tarım politikalarının gözden geçirilmesi, eğitim, aile içi şiddetin önlenmesi (özellikle tekrarlayan kafa travmaları açısından), ve kültürel faaliyetlerin daha geniş kitleler tarafından ulaşılabilir olması gibi farklı disiplinleri ilgilendiren alanlarda işbirliği yapılması da şart. Kapımızdaki bu büyük tehlikenin farkına vararak, ülkemizde ortalama yaşam sürelerini uzatmakta gösterdiğimiz başarıyı beyin sağlığını koruyarak kaliteli yaşlanma konusunda da göstermemiz gerekiyor." diye konuştu. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

4 üniversiteye 126 akademisyen alınacak

2023-09-12 07:42 - Güncel

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından müfettiş alımı

2023-09-12 09:53 - Güncel

Sivas'ta iki otomobil çarpıştı: 3'ü çocuk 5 yaralı

2023-09-10 15:44 - Güncel

Umut Kervanı, afetzede çocuklara kırtasiye yardımında bulundu

2023-09-12 10:59 - Güncel

Kara yollarında bakım ve onarım çalışmalarının olduğu güzergahlar

2023-09-12 10:19 - Güncel

Mısır: Erdoğan-Sisi görüşmesinde ikili ilişkilerin geliştirilmesi ele alındı

2023-09-10 17:16 - Dünya

Siirt’te güvenlik ve asayiş koordinasyon toplantısı yapıldı

2023-09-12 09:13 - Güncel

İki ilde 7 milyon adet kaçak makaron ele geçirildi

2023-09-07 12:09 - Güncel

Diyarbakır’da 469 bin 52 öğrenci ders başı yaptı - VİDEOLU

2023-09-11 13:28 - Eğitim

Libya'da sel felaketinde hayatını kaybedenler için 3 günlük yas ilan edildi

2023-09-11 16:59 - Dünya

İlgili Haberler

Kanser Vakaları Kadınlar ve Gençlerde Artıyor!

15:28 - Sağlık

Karatay’dan Olay Yaratan açıklamalar

14:26 - Sağlık

Giresun’da beyin ölümü gerçekleşen tiyatro sanatçısının organları 4 kişiye umut oldu

13:57 - Sağlık

Sağlık-Sen yöneticileri Babat ile bir araya geldi

11:53 - Sağlık

Sağlık-Sen yöneticileri Babat ile bir araya geldi

11:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sur'da Tarihi Mekanlar Vatandaşlarla Dolu

15:43 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Cep Telefonu dükkânında patlama!

15:17 - Diyarbakır

Diyarbakır'da şüpheli paket paniği!

15:13 - Diyarbakır

Okul öncesi eğitimde nelere dikkat edilmeli!

14:18 - Diyarbakır

Diyarbakır'daki İslami STK'lardan ateşkes açıklaması

14:09 - Diyarbakır