Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşan BRICS grubu üye ülkelere mektup gönderen Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, "Arjantin Cumhuriyeti'nin 1 Ocak 2024 itibarıyla BRICS'e tam üye olarak dâhil edilmesi hükümet tarafından uygun görülmedi." dedi.
BRICS grubu üyeliğinden çıkmanın bu ülkelerle ticaret yapılmayacağı anlamına gelmediğini belirten Milei, ilişkilerin devam edeceğini vurguladı.
Dış politikada köklü değişikliklere gideceklerini belirten, Venezuela, Küba ve Nikaragua'da diktatör rejimlerinin hüküm sürdüğünü ve bu ülkelerle diplomatik ilişkilerin kesilmesi talimatını verdiğini açıklayan Milei, bu ülkelerde büyükelçilik bulundurmayacaklarını belirtti.
Milei, seçim sürecinde ülkesinin ticaretini ABD ve siyonist rejim eksenine kaydırma niyeti olduğunu ifade etmişti.
BRICS grubu nedir?
Adı ilk kez 2001 yılında Goldman Sachs ekonomisti Jim O'Neill tarafından ortaya atılan ve Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin'in sıra dışı yükselişini tanımlamak için kullanılan BRIC, ilk zirvelerini 2009 yılında Rusya'da gerçekleştirdi. 2010'da ise Güney Afrika'nın örgüte katılması ile BRICS olarak anılmaya başladı.
BRICS grubu; Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika'dan oluşuyor. Ekonomileri, dünya nüfusunun yüzde 40'ından fazlasını ve dünyanın gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık dörtte birini oluşturuyor.