?>

Baharla birlikte gelen polen kabusunuz olmasın

Sağlık - 8 ay önce

Bahar aylarıyla birlikte en sık gözlenen rahatsızlıkların başında polen alerjisi geliyor. Doğanın uyanmasıyla ortaya çıkan polenler gözle görülemese de sinüzitten nefes darlığına kadar pek çok sağlık sorununa yol açabiliyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Burgazlıoğlu, polen alerjisi ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.
Polen alerjisinin mevsimine girildiğini ifade eden Medicana Bursa Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Başak Burgazlıoğlu, "Bahar aylarında polenler ortaya çıkmaktadır. Polenler, alerjik kişilerde pek çok soruna neden olmaktadır. Bunların arasında burun akıntısı, kaşıntısı, gözlerde kaşıntı, sulanma, hapşırma, sinüzit, nefes darlığı bulunmaktadır. Bu mevsimde polenlerden korunmak için bazı çözüm yolları bulunmaktadır" dedi.
Uzm. Dr. Başak Burgazlıoğlu, polen alerjisi ile ilgili alınacak önlemleri şöyle sıraladı;
"Polen alerjisi varsa hayatı kolaylaştırmak için bazı önlemler alınabilir. Polenler sabaha karşı 04.00-05.00 saatlerinde uçuşmaya başlar ve akşam 21.00-22.00’ye kadar etkili olmaya devam ederler. Sabah saatlerinde havada daha yoğundurlar ve etkileri ilerleyen saatlerle azalır. Mümkünse sabah erken saatlerde dışarı çıkılmamalı; mutlaka çıkmak gerekiyorsa maske takılmalı veya bir mendille ağız, burun kapatılmalı. Açık havada olabildiğince kısa kalınmalı ve doğadan, piknik alanlarından uzak durulmalı. Evler, sabah saatleri yerine akşam saatlerinde havalandırılmalı. Kalkar kalkmaz evi havalandırmak için balkon kapılarını ve pencereleri açmamak gerekir. Alerji yoğunsa ve dış ortama çıkılmadığı ve ilaçlar da düzenli kullanıldığı halde rağmen şikâyetler gerilemiyorsa kapalı ortamlardaki havayı polenlerden arındıracak filtreli havalandırma veya hava temizleme cihazı kullanılmalıdır."
"Çamaşırları dış ortamda kurutmaktan kaçınmalıyız"
Ev ve araba klimalarının bakımdan geçirilmesi gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Başak Burgazlıoğlu, "Polen filtreleri mutlaka yılda bir defa temizletilmelidir. Gözlük kullanılıyorsa gözlükler düzenli olarak yıkanmalı. Çünkü gözlüğe yapışan her polen rahatsızlanmaya sebep olacaktır. Günlük kıyafetler, yatak odasında çıkartılmamalı. Çamaşırlar dış ortamda kurutulmamalıdır. Polenler çamaşırların üzerine yerleşebilir. Dışardan eve girildiğinde eller ve yüz mutlaka yıkanmalı. Polen mevsiminde açık havada spor yapmak doğru değildir. Yine gözlerin yan taraflarını kapatan güneş gözlüklerinin faydası olabilir. Polen döneminde ilaç tedavisi ile istenilen sonuç alınamayan ve alerjileri cilt testleri ile doğrulanmış hastalarda aşı tedavisi olarak da bilinen immünoterapi uygulanabilir" şeklinde görüş verdi.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'daki silahlı çatışma: Şüpheliler Adliyeye Sevk Edildi

2025-04-13 12:04 - Diyarbakır

Türkiye'nin saklı rotaları bu trende keşfedilecek

2025-04-09 18:38 - Diyarbakır

Beklenen görüşme gerçekleşti işte ilk fotoğraflar

2025-04-10 14:46 - Siyaset

İyilik Ailesi’nden engelli İrem Kumru’ya anlamlı hediye

2025-04-12 10:58 - Güncel

Yazar Hilal Demir öğrencilerle buluştu

2025-04-13 00:28 - Eğitim

3 kişiyi katletmişti, gerekçeli kararı yazıldı: ’Suç işlemeyi kendine haklı görmüş’

2025-04-12 11:18 - Asayiş

Kadınlara Susuz Tarım ve Tıbbi Aromatik Bitki Yetiştiriciliği eğitimi verildi

2025-04-15 11:42 - Eğitim

Ani hava değişiklikleri kıyafet konusunda kafa karıştırıyor

2025-04-10 10:23 - Güncel

Kırşehir’de 4 katlı binada yangın paniği... 3 kişi dumandan etkilendi

2025-04-16 01:43 - Asayiş

Minik yürekler emniyette

2025-04-10 16:07 - Güncel

İlgili Haberler

Zorbalık bir ömrü etkiliyor

10:38 - Sağlık

Mitral kapak yetersizliğine mandallama yöntemi ile tedavi

12:15 - Sağlık

Bulaşıcı hastalıklardan korunmanın yeni kuralı

10:11 - Sağlık

Stres sadece ruhu değil, tüm vücudu hasta ediyor

10:00 - Sağlık

"İğneyle" tümör tedavisine uluslararası ilgi: Canlı canlı izlediler

10:01 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır Çermik'te Sinek Çayı Çevresindeki Kirlilik, Halkı Zor Durumda Bırakıyor

15:12 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Şehit Aileleri ve Gazilerle Birlik Buluşması Yapıldı

15:05 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Öğrencileri "Eski Diyarbakır’a Yolculuk" Etkinliğiyle Tarihi Keşfetti

14:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’dan Sinemalara Uzanan Azmin Hikâyesi

14:09 - Diyarbakır

Güneydoğu’da Kavurma Geleneği

13:42 - Diyarbakır