?>

Bitlis'te imece usulüyle yapılan pekmez yoğun ilgi görüyor

Bitlis’in Hizan ilçesinde yaklaşık 150-200 yıldır geleneksel yöntemlerle yapılan üzüm pekmezi yoğun ilgi görüyor. 

Ekonomi - 1 yıl önce

Hizan ilçesine bağlı Akşar köyünün Aşağı Klavuz mezrasındaki köylüler, dağ yamaçlarından topladıkları doğal üzümleri, imece usulüyle çalışıp pekmez yapıyor.
Bölgeye has beyaz üzüm ve siyah üzümleri önce bağlardan toplayan köylüler, daha sonra havuzlarda çiğneyerek üzüm suyu haline getiriyorlar.
290 derecede kaynatıyorlar
Maya olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırarak 3 saat dinlendiriyorlar. Daha sonra büyük bakır kazanlarına konulan üzüm suyu yaklaşık 290 derece sıcaklıkta 4-5 saat kaynatılıyor. Üzüm suyu pekmez kıvamına gelinceye kadar pişiriliyor.
Hizan’ın yaklaşık 15 köyünde halen doğal ve geleneksel yöntemlerle yapılan üzüm pekmezi, sofralarda şifa kaynağı olarak kullanılıyor.
İçinde herhangi bir katkı maddesi bulunmadığı için birçok hastalığa da iyi gelen pekmez, özellikle bölgedeki vatandaşlar tarafından sıkça tercih ediliyor.
200 yıldır geleneksel pekmez yapıyorlar
Dededen, babadan kalma yöntemlere halen devam ettiklerini belirten Erkan Özer, 100 kilo üzüm suyundan 30 kilo pekmez elde ettiklerini söyledi.
Özer, "Üzüm pekmezini 150-200 yıldır atalarımızdan kalan yöntemlerle yapıyoruz. Bağlarımızdan üzümlerimizi toplayıp, doğal bir şekilde üzüm pekmezi üretimimizi yapıyoruz. İmece usulü ile bağlardan topladığımız üzümleri kovalarla getirip, çiğneme kazanına koyuyoruz. Daha sonra çizmelerle ezip suyunu çıkarıyoruz. Ardından dinlendirme bidonlarına koyuyoruz. Beyaz renkteki bir toprakla mayalaştırdıktan sonra şeffaf hale getiriyoruz. Daha sonra kaynama kazanlarımıza koyuyoruz. Bu kazanlarda 290 derecede 4-5 saat kaynıyor. 100 litre üzüm suyundan yaklaşık olarak 30 litre üzüm pekmezi elde ediyoruz.” diye konuştu.
Birçok derde deva
Yaptıkları pekmezi Bitlis ve ilçelerinin yanı sıra Türkiye’nin çeşitli illerine de yolladıklarını kaydeden Özer, konuşmasına şöyle devam etti. “Özellikle karaciğer rahatsızlıklarına ve kan değerini yükseltmesi için iyi geliyor. Geçen yıl pekmezin kilosunu 120 TL’den satıyorduk. Ancak bu sene 200-250 civarında satışa sunacağız. Köyde hemen hemen herkes az veya çok bu pekmezi yapıyor.”  (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Ekonomik güven endeksi 95,4 oldu

2023-09-28 10:33 - Ekonomi

İstanbul Şirinevler'de bir binada patlama meydana geldi - VİDEOLU

2023-09-28 15:46 - Güncel

Kayseri-Malatya yolunda kaza: 2 ölü 20 yaralı

2023-09-25 10:17 - Güncel

Karabağ'da patlama: 2 Azerbaycan askeri hayatını kaybetti

2023-09-25 13:22 - Dünya

Diyarbakır'da uyuşturucu operasyonu: 4 gözaltı

2023-10-01 22:01 - Güncel

Brezilya Amazonlarında 100'den fazla yunus telef oldu

2023-10-02 07:43 - Dünya

Midyat'ta Mevlid Kandili dua, ibadet ve salavatlarla ihya edildi

2023-09-26 23:41 - Güncel

Silopi’de kız imam hatip öğrencilerinden Mevlid etkinliği

2023-09-27 15:10 - Güncel

Irak'ta 100'den fazla kişinin öldüğü düğün yangınının nedeni belli oldu

2023-09-27 16:30 - Dünya

Ankara'da bombalı saldırıyla ilgili yayın yasağı getirildi

2023-10-01 11:20 - Güncel

İlgili Haberler

Samsun’da "Ne Kadar Bilinçli Bir Tüketiciyiz" paneli

18:32 - Ekonomi

GZO Başkanı Nurittin Karan: “FİSKOBİRLİK 15 yılda 4 milyar TL zarar etti"

18:13 - Ekonomi

Denizli Büyükşehirden arıcılara ekipman desteği

17:12 - Ekonomi

BM destekli güneş ocakları çürüdü

16:28 - Ekonomi

İlkadım Belediyesi ve OKA’dan gelecek için güçlü iş birliği

15:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da gençlere yönelik iş birliği protokolü imzalandı

17:18 - Güncel

Malatya Şehitliği’nde kabirler rutin olarak temizleniyor

16:52 - Güncel

Araç Yağ Değişimine Dikkat: Uzmanlar Uyarıyor

15:19 - Diyarbakır

Bismil’in Işıklar Mahallesi’nde Kutbettin Kahraman Vefat Etti

15:02 - Diyarbakır

Uzmanlar Uyarıyor!

14:50 - Diyarbakır