Fizyoterapist Uğur Durmaz şöyle konuştu; Boyun gerginliği kaslarımızın uzun süre aynı pozisyonda kalıp zamanla zayıflaması sonucunda oluşmaktadır. Bilgisayar veya telefona uzun süre başımızı öne eğip bakmak, araç kullanırken uzun süre aynı pozisyonda kalmak boynumuzda bulunan eklemlerin etrafındaki kasların yorulmasına ve aşırı gerilmesine yol açar. Bu hareketleri alışkanlık haline getirdiyseniz belli bir süre sonra eklemlerinizin yerlerinde değişimler olacaktır. Eklemlerin bu değişimleri boyun hareketlerimizde kısıtlılığa yol açacaktır. Eklemler zamanla etrafındaki kasları kasarak ve sinirlere baskı yaparak vücudumuzun çeşitli bölgelerinde uyuşma, baş ağrısı ve mekanik ağrılara neden olacaktır. Böyle durumlarda vücudumuz daha fazla zarar görmemek adına kendini korumak için kasılır ve bu da şiddetli boyun ağrılarına sebep olur.
Peki bu durumların oluşmaması için neler yapabiliriz ?
Bilgisayar kullanırken ekranı göz seviyemizde tutmak, ekran karşısında düz bir şekilde durmak ve sürekli aynı pozisyonda oturmamak,
Telefon kullanırken telefonumuzu göz seviyesine getirmek, sürekli aynı kolda telefonu tutmamak, telefonla konuşurken kulaklık kullanmak,
Araç kullanırken arada bir başımızı koltuk arkasında bulunan yastıkçığa yaslayıp dinlendirmek,
gibi küçük ama önemli adımlar boyun sağlığımızı korumamız için gereklidir.
Uyku pozisyonumuz da boyun sağlığı açısından son derece önemlidir. Yüzüstü uyuma boynumuzun saatlerce bir yönde durması anlamına gelmektedir. Bu yatış şekli de boynumuzdaki kasların ve eklemlerin pozisyonlarının ve işlevlerinin değişmesine yol açmaktadır.
Gergin olan bir boyun için; germe egzersizleri ve manipülasyon dediğimiz 2 önemli fizyoterapi uygulaması tedavi için kilit noktadır.
Son olarak ofiste, araçta, dışarıda ve evde yapabileceğiniz basit bir kaç germe hareketi önerelim.
Omuzlarınızı yavaşça yuvarlak daire çiziyormuş gibi hareket ettirmek,
Omuzlarımızı kulağımıza doğru kaldırıp 10 saniye beklemek,
Kulaklarımızı omuzlarımıza doğru götürüp 10 saniye beklemek,
Boynumuzu öne ve arkaya götürüp 10 saniye beklemek,
Gün içinde her hareketi 10 defa yapmanızı öneririz.
Boyunda oluşan gerginlikler ve eklemlerde oluşan değişimler için mutlaka doktor ve fizyoterapistinize danışın. Sağlıklı günler dilerim.
Fizyoterapist Uğur DURMAZ