FIRAT KARAHAN - ÖZEL HABER
17 yıllık usta Tarihi Sur ilçesinde 17 yıldır et-paça lokantasını işleten 43 yaşındaki Fadıl Ertaş, “ İnsanlarımız kış aylarında hastalıktan korunmak için et-paçayı tüketiyor. Yazın işlerimiz düşüyor, fakat kış aylarında yoğunluk yaşanıyor. Bizim lokantamızda et-paça, Beyran, Mumbar, mercimek gibi çeşitler bulunuyor"dedi.
Haftada bir defa tüketin Paça fiyatı, 140 TL, Beyran, 170 TL, Şırdan,150 TL civarında değişiyor. Kışın kasapçılarda et kesimi azaldığı için biz lokantacılar et bulmakta zorlanıyoruz. Diyarbakır’da et bulamadığımızda Siirt, Bitlis, Şırnak, Hakkâri ve Van gibi illere gidip temin ediyoruz. Bizim insanlarımız ağır yemekleri seviyor. Pizza, Burger, gibi yemekleri pek tercih etmiyor. Yemekler ağır olacak, bol sarımsaklı, bol acılı olması gerekiyor, aksi takdirde tercih etmiyorlar. Soğuk havalarda haftada bir defa tüketen vatandaşlar hastalanmıyor” diye konuştu.
Yapımının tarifini verdi Et- paça yemeğini yapmanın meşakkatli olduğunu belirten Ertaş, “ Et-paça her yerde yenilmez, hijyenine dikkat etmek gerekir, hazır hale gelmesi için büyük emek ister. Et-paçayı iyice temizlemek için bir gece boyunca aralıklarla suyunu değiştirerek kaynatmak gerekiyor. Ardından eti süzün ve bir düdüklü tencereye alıp, et içinde kaybolacak şekilde üstünü su ile doldurun. Kaynamaya başladıktan sonra yaklaşık 1,5 saat boyunca tencerede pişmeye bırakın. Piştikten sonra et-paçayı tencereden alın ve etlerini küçük parçalara ayırın, didiklediğinizi etleri bir kenara alın. Kelleyi haşladığınız suyu da süzerek ayrı bir kaba koyun. Ardından soslarını ekleyip hazır hale gelir”şeklinde konuştu.