?>

Çocukların okula uyum sürecinde sabırlı olunmalı

Yaz tatilinin ardından çocukların okula uyum sürecinde zorluklar yaşayabileceklerini vurgulayan uzmanlar, çocuklara sabırlı yaklaşılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Sağlık - 1 yıl önce

Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu, ebeveynlere çocuklarının okula adaptasyon sürecini hızlandırmak ve onlarla sağlıklı iletişim kurmak için tavsiyelerde bulundu.
Ebeveynleri heyecanlandıran okul dönemi kaygıyı da beraberinde getirebildiğini belirten Dokuzlu, evdeki düzenden ilk kez ayrılan çocuğun kaygılanmasının normal olduğunu belirtti.
Her çocuğun okula uyum sürecinin farklı olduğunu belirten Dokuzlu, "Kimi çocuk kolay adapte olurken, kimi çocuk bu süreci daha zor geçirebilir. Her iki sürecin de normal olduğu unutulmamalı, çocuklara sabırlı yaklaşılmalı." açıklamasında bulundu.
Dokuzlu, "Çocuğunuzun; okul saatleri, öğretmen, sınıf, düzen gibi okulla ilgili detaylı bilgiye sahip olmasını sağlayın, önceden bilgilendirin. Belirsizlik çocuğun kafasının karışmasına ve kaygıya sebep olur. Okuldan ne zaman eve gideceğini anlatırken saat ile değil günün veya okulun rutinlerine göre anlatın. Örneğin; 'Bugün son dersin müzik, seni müzik dersin bittiğinde okuldan alacağım' gibi bir cümle çocuğun kendini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Okula güvendiğinizi, oranın güvenli bir yer olduğundan emin olduğunuzu mutlaka söyleyin. Yanında olmadığınızda da onun mutlu, huzurlu ve güvende olacağına dair açıklamalar yapın. Öğretmenine güvenebileceğini ve zor bir durumda olduğunda öğretmeninin ona yardımcı olacağını anlatın." dedi.
"Yaşıtları ile kıyaslamayın, rekabetçi örnekler vermeyin"
Tavsiyelerini sürdüren Dokuzlu, şunları kaydetti:
"Okul çıkışı onu tam zamanında alacağınızı ya da servise bineceğini, evde hiç kimse olmasa bile mutlaka karşılayacak bir yakınının olduğunu açıklayın. Açıklamanız net ve basit cümlelerle olmalı. Çocukların aklında belirsizlik, soru işaretleri olmamalı.
Anne ve babalar, çocuklarının okula adaptasyon döneminde zorlansalar da sabırla her zaman onlara destek olacaklarını ve çocukların da aynı şekilde sabırlı olmaları gerektiğini anlatmalılar. Okulun güvenli olduğu anlatılmalı. 'Korkacak bir şey yok', 'Ağlama, sen artık büyüdün' gibi cümleler çocuğa iyi hissettirmek yerine onları baskı altında hissettirir. Çocuk duygularının anlaşılmadığını, önemsenmediğini düşünebilir.
Tatil boyunca uzun süredir ev düzenine alışmış olan çocuklar için uyku düzeni açısından zorlu bir dönem olabilir. Yeni okul dönemi başlamadan önce uyku düzeninizi oluşturmaya başlamalısınız. Her zamanki yatış saatinden 1 veya 1 buçuk saat erken uyku rutinlerinize başlamanız uykuya geçiş için çocuğunuzu hazırlayacaktır.
Ekran, tablet, telefon kullanım süresi maalesef tatilde daha fazla olabilir. Okulun başlamasını beklemeden ekran süresi sınırlandırılmalı. Daha büyük yaştaki çocuklar gece geç saatlere kadar bilgisayar veya telefonda vakit geçirmek isteyebilir. Mutlaka her öğrencinin yaş düzeyine uygun biçimde ve günlük sorumluluklarını aksatmayacak şekilde ebeveynlerle planlanmış bir ekran süresi olmalıdır.
Çocuklar endişelerini öğretmeni veya arkadaşları ile daha kolay paylaşabilirler. Ebeveynler her okul gününden sonra çocukları ile çok kısa süreli olmak şartıyla günü değerlendirdikleri keyifli bir sohbet organize edebilir, duygularını, onu üzecek veya endişelendirecek bir durumun olup olmadığını sorabilirler. Bu gibi kısa değerlendirmelerle ebeveynler sorunlara büyümeden müdahale edebilirler. Çocuklar ise duygu ve düşüncelerini paylaşacakları bu özel zamanda yapılan paylaşımlarla daha değerli ve önemli hissederler.
Yaşıtları ile kıyaslamayın, rekabetçi örnekler vermeyin.
Okula adaptasyon sürecinin zorluğu çocuktan çocuğa değişebilir. Endişelerine ve bu alışma süreçlerine saygı duyun.
Ödül ve cezadan kaçının. 'Okul çıkışında dondurma almaya gideriz', 'Ağlarsan okulda kalırsın, seni almam' gibi cümlelerden kaçının. Çocuğun zaten uyması gereken kuralları ödüle veya cezaya bağlamaya çalışmayın. Tehdit içeren çocuğu korkutan cümlelerinizin veya ödülle ikna etmeye çalıştığınız sıradaki çabanızın çocuğunuzun psikolojik ve akademik gelişimine katkısından çok uzun vadeli zararı olduğunu unutmamalısınız." (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Hayvan Bilimcisi Durmaz: İklim değişikliği bazı hayvanların neslini tehlikeye atabilir

2023-09-07 13:17 - -

Bartın'da 3,9 büyüklüğünde deprem

2023-09-08 06:18 - Güncel

Kırıkkale'de 3 FETÖ mensubu yakalandı

2023-09-08 11:16 - Güncel

Aydın ve İzmir açıklarında düzensiz göçmen hareketliliği

2023-09-08 08:15 - Güncel

Bakan Koca: Türkiye'de Eris varyantı görülmedi

2023-09-07 00:12 - Sağlık

Van'da toplantı ve gösteri yürüyüşleri 2 gün yasaklandı

2023-09-02 06:58 - Güncel

Dışişleri Bakanlığı'ndan Deyrizor'daki gelişmelere ilişkin açıklama

2023-09-02 06:19 - Güncel

Brent petrolün varili 89 dolar seviyesinde

2023-09-06 10:13 - Ekonomi

Merkez Bankası Başkanı Erkan'dan kur korumalı mevduat açıklaması

2023-09-07 15:15 - Ekonomi

THY'nin ağustosta taşıdığı yolcu sayısı arttı

2023-09-08 09:23 - Ekonomi

İlgili Haberler

Kanser Vakaları Kadınlar ve Gençlerde Artıyor!

15:28 - Sağlık

Karatay’dan Olay Yaratan açıklamalar

14:26 - Sağlık

Giresun’da beyin ölümü gerçekleşen tiyatro sanatçısının organları 4 kişiye umut oldu

13:57 - Sağlık

Sağlık-Sen yöneticileri Babat ile bir araya geldi

11:53 - Sağlık

Sağlık-Sen yöneticileri Babat ile bir araya geldi

11:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sur'da Tarihi Mekanlar Vatandaşlarla Dolu

15:43 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Cep Telefonu dükkânında patlama!

15:17 - Diyarbakır

Diyarbakır'da şüpheli paket paniği!

15:13 - Diyarbakır

Okul öncesi eğitimde nelere dikkat edilmeli!

14:18 - Diyarbakır

Diyarbakır'daki İslami STK'lardan ateşkes açıklaması

14:09 - Diyarbakır