Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Diyarbakır’da tamamlanan ve devam eden su yatırımlarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Balta, son 22 yılda kente 105 milyar 745 milyon TL değerinde 153 tesis kazandırıldığını belirterek, “Diyarbakır’da suyu başarıyla yöneterek toprağımıza bereket, enerjimize güç, üretimimize değer kattık” dedi.
Diyarbakır, Barajlar Diyarı Oldu
DSİ’nin verilerine göre son 22 yılda Diyarbakır’da 5 baraj ve 3 yer altı su deposu inşa edilerek toplam 250 milyon metreküp su depolama kapasitesine ulaşıldı. Balta, “Diyarbakır’ın üretken topraklarını modern tekniklerle suyla buluşturduk. 810 bin dekar tarım arazisi sulamaya açıldı” diyerek, bu yatırımların bölge çiftçisine önemli katkılar sağladığını vurguladı.
Silvan Projesi’nde Dev Adımlar
Türkiye'nin en büyük sulama projelerinden biri olan Silvan Projesi’nde çalışmalar hız kesmeden sürüyor. Ana baraj olan Silvan Barajı’nda fiziki gerçekleşme oranı yüzde 85,56’ya ulaşırken, dev iletim hatları Babakaya ve Silvan Tünelleri de projeye dahil edildi. Tamamlandığında 2 milyon 350 bin dekar araziyi suyla buluşturacak proje, yıllık 30 milyar TL’lik ekonomik katkı sağlayacak.
Kralkızı-Dicle Sulamalarıyla 1 Milyon Dekar Sulanacak
218 kilometrelik ana kanalla Dicle Barajı’ndan aktarılan suyla, 1 milyon 150 bin dekar alanın sulanması hedefleniyor. Şu ana kadar 260 bin dekar araziye su ulaştırıldı. Geriye kalan kısımlarda ise inşaat çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor.
Taşkınlara Karşı 74 Tesisle Koruma Kalkanı
İklim değişikliği ve ani yağışların beraberinde getirdiği taşkın tehlikesine karşı, kent genelinde 74 taşkın koruma tesisi tamamlandı. Bu tesisler sayesinde şehir merkeziyle birlikte 61 yerleşim yeri ve 1.580 dekar arazi koruma altına alındı. 2 yeni projenin inşaatı ise sürüyor.
İçme Suyunda 2055’e Kadar Güvence
DSİ, sadece tarım değil, içme suyu alanında da Diyarbakır için büyük adımlar atıyor. Devam eden “Diyarbakır İçme Suyu İsale Hattı 2. Kısım İkmali” projesiyle şehre yılda 94,61 milyon metreküp ek içme suyu sağlanacak. Bu yatırımla birlikte Diyarbakır’ın 2055 yılına kadar içme ve kullanma suyu ihtiyacı güvence altına alınmış olacak.
Toplulaştırma ile 7 Milyon Dekar Arazide Verim Artışı
Balta’nın aktardığına göre 39 farklı proje ile 6 milyon 962 bin dekar arazide toplulaştırma çalışmaları tamamlandı. Çiftçilerin bu projelerden memnun olduğunu belirten Balta, “Artık ön yargıların yerini teşekkürler aldı. Uygulamalar sahada karşılık buldukça çiftçilerimizin desteği de artıyor” ifadelerini kullandı.
HES’lerle Yıllık 420 Milyon TL’lik Enerji Katkısı
Enerji yatırımlarını da ihmal etmeyen DSİ, Diyarbakır’da son 22 yılda 3 hidroelektrik santrali inşa etti. 47,14 megavat kurulu güce sahip bu tesisler sayesinde yıllık 420,26 milyon TL’lik enerji üretimi gerçekleşiyor.
“Suyu İsraf Etmeden Geleceğe Taşımaya Kararlıyız”
DSİ Genel Müdürü Balta, teknolojiyi sulama sistemlerine entegre ederek yapay zeka destekli otomasyonlar sayesinde verimliliği artırdıklarını belirtti. “Gökten inen her damla rahmeti izliyoruz. Kullandığımız suyu son damlasıymış gibi yönetiyoruz” diyen Balta, sözlerini “Suyun olduğu yerde hayat, bereket, medeniyet vardır” ifadesiyle tamamladı.