?>

Diyarbakır'da Baklava Kokusu Sokakları Sarıyor

Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala Diyarbakır’da evlerde baklava hazırlıkları hız kazandı. Misafirlere ikram edilmek üzere büyük bir özenle yapılan baklavalar, sokakları mis gibi tereyağı ve şerbet kokusuyla sarıyor. Geleneksel tatların yaşatıldığı kentte, fırınlar da yoğun mesai yapıyor.

Diyarbakır - 2 gün önce

Diyarbakır’da Ramazan Bayramı’na sayılı günler kala evlerde tatlı telaşı başladı. Geleneksel bayram sofralarının vazgeçilmezi olan baklava, kentteki birçok hanede el emeğiyle hazırlanıyor. Vatandaşlar, bayramda misafirlerine ikram edecekleri bu özel tatlıyı büyük bir özenle yaparken, mahalleler mis gibi tereyağı ve şerbet kokusuyla doluyor.

Gelenek Devam Ediyor

Diyarbakır’da uzun yıllardır süregelen geleneklerden biri de bayram tatlılarının evde hazırlanması. Kadınlar, annelerinden ve büyüklerinden öğrendikleri tarifleri uygulayarak lezzetli baklavalar yapıyor. Şehirdeki fırınlar, evde açılan yufkaları pişirmek için günler öncesinden yoğun mesaiye başlıyor.
Baklava hazırlıklarıyla ilgili konuşan Diyarbakırlı ev hanımı Ayşe Yılmaz, “Bayramlarda misafirlerimize kendi ellerimizle hazırladığımız tatlıları ikram etmek bizler için bir mutluluk. Marketten almak yerine evde yapmayı tercih ediyoruz. Hem daha sağlıklı hem de geleneklerimizi yaşatmış oluyoruz” dedi.

Evde Diyarbakır Usulü Baklava Tarifi

Diyarbakır’da bayramların vazgeçilmezi olan baklava, incecik açılan yufkaları ve bol cevizli iç harcıyla damaklarda unutulmaz bir tat bırakıyor. İşte evde kolayca yapabileceğiniz Diyarbakır usulü baklava tarifi:

Malzemeler:

1 su bardağı süt 1 su bardağı sıvı yağ 1 su bardağı yoğurt 1 yumurta 1 çay kaşığı tuz 1 paket kabartma tozu Aldığı kadar un (yaklaşık 5-6 su bardağı) 250 gram tereyağı 300 gram dövülmüş ceviz

Şerbeti İçin:

3 su bardağı şeker 3 su bardağı su Yarım limon suyu

Yapılışı:

Hamur malzemelerini geniş bir kaba alarak yoğurun ve kulak memesi kıvamına gelene kadar un ekleyin. Hamuru 30 dakika dinlendirin ve eşit bezeler halinde ayırın. Bezeleri nişasta yardımıyla incecik açarak üst üste dizin, her katın arasına ceviz serpiştirin. Baklavayı istediğiniz şekilde dilimleyerek üzerine eritilmiş tereyağını gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Şerbet için şeker ve suyu kaynatın, kaynadıktan sonra limon suyu ekleyerek 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Fırından çıkan sıcak baklavaya soğuk şerbeti dökün ve iyice çekmesi için bekletin.
Bayramda misafir sofralarının vazgeçilmezi olan baklava, Diyarbakırlıların bayrama tatlı bir başlangıç yapmasını sağlıyor. Şehirdeki tatlı ustaları ise, evde baklava yapamayan vatandaşlar için sipariş yoğunluğuyla çalışmaya devam ediyor. Ramazan Bayramı'na günler kala Diyarbakır’da tatlı telaşı tüm hızıyla sürerken, geleneksel lezzetler yaşatılmaya devam ediyor.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır Havalimanı Müdürlüğü’nden Birlik ve Beraberlik İftarı

2025-03-21 14:22 - Diyarbakır

Diyarbakır'ın Sevilen İş İnsanı Hacı Hasan İdikurt Hayatını Kaybetti

2025-03-18 11:30 - Diyarbakır

Lice'deki Yedi Uyuyanların Mağarası Onarılacak

2025-03-20 13:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’da kanlı infaz!

2025-03-18 16:09 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Soğuk Hava Semt Pazarlarını Vurdu: Salatalık 80 Liraya Dayandı!

2025-03-23 16:21 - Diyarbakır

D.Ü Ziraat Fakültesi'nde Tarımın Geleceği konuşuldu

2025-03-21 14:36 - Diyarbakır

Diyarbakır'da trafik kazası: Bir hafif yaralı

2025-03-21 14:57 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Ramazan Ayıda Fırıncılarının Mesaisi Yoğunlaştı

2025-03-20 14:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Mart Sürprizi: Gündüz Güneş, Gece Ayaz!

2025-03-23 16:12 - Diyarbakır

Eğil Belediye Başkanı Seydaoğlu'dan önemli görüşme

2025-03-22 00:06 - Diyarbakır

İlgili Haberler

25 Yıllık Gelenek: Kadir Gecesi’nde Binlerce Kişilik Vefa Sofrası Kuruldu

22:33 - Diyarbakır

MÜSİAD Diyarbakır’dan Anlamlı İftar

22:26 - Diyarbakır

Silvan Belediyesi'nde Sendika Baskısı İddiası!

22:15 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Akademisyeni Doç. Dr. Osman Solmaz’a Uluslararası Büyük Onur!

16:23 - Diyarbakır

Yapıcıoğlu: Gazze'de açlık, soykırım ve vahşet devam ediyor

14:54 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

25 Yıllık Gelenek: Kadir Gecesi’nde Binlerce Kişilik Vefa Sofrası Kuruldu

22:33 - Diyarbakır

MÜSİAD Diyarbakır’dan Anlamlı İftar

22:26 - Diyarbakır

Silvan Belediyesi'nde Sendika Baskısı İddiası!

22:15 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Akademisyeni Doç. Dr. Osman Solmaz’a Uluslararası Büyük Onur!

16:23 - Diyarbakır

Yapıcıoğlu: Gazze'de açlık, soykırım ve vahşet devam ediyor

14:54 - Diyarbakır