?>

Diyarbakır'da Kar ve Kış günlerinde Pekmez'in faydası

Soğuk kış günlerinin etkisini hissettirdiği Diyarbakır’da vatandaşlar, hastalıklara karşı doğal koruyucu olan pekmeze yöneldi. Vatandaşlar, geçmişten günümüze süregelen bir alışkanlıkla, kışın ilk karı düştüğünde bir kap içerisine toplanan temiz karın üzerine pekmez dökerek tüketiyor.

Diyarbakır - 10 ay önce

Soğuk kış günlerinin etkisini hissettirdiği Diyarbakır’da vatandaşlar, hastalıklara karşı doğal koruyucu olan pekmeze yöneldi. Özellikle kar yağışının başladığı günlerde, Diyarbakır’a özgü pekmez ve kar ikilisi sofralarda yerini alıyor. Yörede geleneksel bir tat olarak bilinen bu karışım, hem lezzeti hem de sağlık açısından faydalarıyla dikkat çekiyor.
Kış mevsiminin sert geçtiği bölgede, bağ bozumu sonrası elde edilen üzüm ve dut pekmezleri büyük kazanlarda kaynatılarak hazırlanıyor. Vatandaşlar, geçmişten günümüze süregelen bir alışkanlıkla, kışın ilk karı düştüğünde bir kap içerisine toplanan temiz karın üzerine pekmez dökerek tüketiyor. Bu doğal tat, hem enerji verici hem de bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleriyle biliniyor.

‘Çocukluğumuzdan Beri Süregelen Bir Gelenek’

Diyarbakırlı Taha Fırat Uçan, pekmez ve karın çocukluk anılarında önemli bir yer tuttuğunu belirterek, “Eskiden büyüklerimiz ilk kar yağdığında biz çocukları sevindirmek için pekmezle karı karıştırıp yedirirdi. O günlerin tadı hâlâ damağımızda. Şimdi de biz çocuklarımıza aynı geleneği yaşatıyoruz,” dedi.
Pekmez satan esnaf da kış aylarında talebin arttığını ifade ediyor. Tarihi Sur ilçesinde bulunan aktarlar, “Pekmez, Diyarbakır’da kış aylarının olmazsa olmazı. Vatandaşlarımız soğuk günlerde bağışıklıklarını güçlendirmek için pekmez tüketiyor. Özellikle kar yağdığında pekmez satışlarımız daha da artıyor. Eskiler ‘kar pekmezle yenir’ derdi, hâlâ bu gelenek devam ediyor,” dediler.

Uzmanlar Uyarıyor: Katkısız Pekmez Tercih Edilmeli

Beslenme uzmanları ise kış aylarında bağışıklığı güçlendirmek için doğal pekmez tüketilmesini öneriyor. Uzmanlar, “Pekmez, demir açısından zengin olup vücut direncini artırır. Ancak katkı maddesi içermeyen, doğal pekmez tercih edilmelidir. Kar ile birlikte tüketildiğinde serinletici bir tat oluşur, ancak aşırıya kaçılmaması gerekir,” şeklinde konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Evren Kaymakamı Nesrin Uygun göreve başladı

2025-02-06 00:13 - Siyaset

Diyarbakır'da Trafikte Çöp Atanlara Sert Tepki!

2025-02-12 11:11 - Diyarbakır

Sevgililer Günü öncesi alışveriş hareketliliği başladı

2025-02-11 16:18 - Ekonomi

Diş eti çekilmesine dikkat!

2025-02-11 14:20 - Sağlık

Galatasaray, genç oyuncu Arda Ünyay ile sözleşme imzaladı

2025-02-11 22:02 - Spor

Muay Thaiciler madalya ile döndü

2025-02-10 18:17 - Spor

Beyin ölümü gerçekleşen kişinin organları 3 kişiye umut oldu

2025-02-12 02:08 - Sağlık

Kayseri’de 2024 yılında 64 bin kişiye kolon kanseri taraması yapıldı

2025-02-05 18:23 - Güncel

Şırnak’ta 631 milyon lira değerinde 370 kilogram uyuşturucu ele geçirildi

2025-02-07 17:32 - Asayiş

Osmangazi Belediyesi, 6 Şubat’ı unutmadı

2025-02-06 11:02 - Güncel

İlgili Haberler

Diyarbakır’da Soğuk Havalar Pestile Olan Talebi Artırdı

11:04 - Diyarbakır

Diyarbakır Dicle’de Öğrencilerden Örnek Dayanışma: Kızılay’la İhtiyaç Sahiplerine Kış Yardımı

10:57 - Diyarbakır

115 Yıllık Tarihi Okul Kapılarını Açmaya Devam Ediyor

10:41 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Sabah Sisi Hayatı Olumsuz Etkiledi: Görüş Mesafesi Düştü

10:30 - Diyarbakır

Diyarbakır Bağlar’da Kafa Kafaya Çarpışma: 2 Kişi Yaralandı, Araç Yan Yattı

10:24 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da Soğuk Havalar Pestile Olan Talebi Artırdı

11:04 - Diyarbakır

Diyarbakır Dicle’de Öğrencilerden Örnek Dayanışma: Kızılay’la İhtiyaç Sahiplerine Kış Yardımı

10:57 - Diyarbakır

115 Yıllık Tarihi Okul Kapılarını Açmaya Devam Ediyor

10:41 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Sabah Sisi Hayatı Olumsuz Etkiledi: Görüş Mesafesi Düştü

10:30 - Diyarbakır

Diyarbakır Bağlar’da Kafa Kafaya Çarpışma: 2 Kişi Yaralandı, Araç Yan Yattı

10:24 - Diyarbakır