?>

Diyarbakır kişnişli kolye’si artık tescillendi

“Diyarbakır kişnişli kolyesi” Diyarbakır Kuyumcular ve Sarraflar Odası Başkanlığı ile Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı’nın çalışmaları sonucu tescillendiği öğrenildi.

Diyarbakır - 1 yıl önce

Kentin daha önce asırlık ürünü hasır bileziği tescillendi. Odaların girişimleri sonucu Ermeni ve Süryanilerden kalan “Diyarbakır kişnişli kolyesi” geçtiğimiz günlerde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı.

DİKO Başkanı Mehmet Yüksel, kişnişli kolyenin çok değerli bir ürün olduğunu, yıllardır Ermenilerden bugüne kadar değerli ustalar tarafından getirildiğini söyledi.
Hala ustaların el emeğiyle yapıldığına değinen Yüksel, “Bu ürün Türkiye’de satılıyor. Bütün Türkiye’de üretiliyor, Diyarbakır’a ait olduğu marka kurulu tarafından tescillendi. Memleketimize, sektörümüze hayırlı, uğurlu olsun. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odamızı da tebrik ederiz. Onlar üzerinde başvurular yapılmıştır” dedi.
Altın ustası Ercan Eryavuz, 35 yıla aşkın kişnişli kolye imalatı yaptığını, Diyarbakır kişnişi denilince yüzyıllara dayanan bir ürün olduğunu ifade etti.

Ermeniler ve Süryanilerden kendilerine kadar ulaşan bir ürün olduğunu aktaran Eryavuz, “Bunun fabrikasyon yapımları da var. Onlar hiçbir şekilde yöremizi ilgilendirmiyor. El sanatımızı biraz daha ön planda tutuyoruz. Bunların modelleri; bir sıra, iki sıra üç sıra şeklinde değişiyor. Bunlar, yüzük, küpe ile set halinde de oluyor. Binlerde parçadan oluşan modellerimiz var” diye konuştu.
Bir sıra kolyenin oluşumu 700 parçadan oluştuğunu ifade eden Eryavuz, “Bunlar 3-5 bin parçaya kadar gidiyor. Model değiştikçe ürünün parçası da değişiyor. Bayağı bunun mücadelesini de verdik. Diyarbakır kişnişi tescillendi de. Tık sıra bir kolyenin yapımı 2 gün sürebiliyor. Çünkü hepsi el işi. Bir sıra kolyenin ortalama fiyatı 22 bin civarı. Sıra değiştikçe 35 bin civarına geliyor. Şunun ortalama maliyeti 110 bin civarında” şeklinde konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır’da 2024 Yılında Öne Çıkan Önemli Olaylar

2024-12-01 16:29 - Diyarbakır

Şanlıurfa’da baba-oğul arasında silahlı kavga

2024-11-29 12:32 - Asayiş

Antalya'da 4,6 büyüklüğünde deprem

2024-12-04 15:28 - Güncel

Millî Güvenlik Kurulu "Suriye" gündemiyle toplanıyor

2024-12-05 11:36 - Güncel

Döviz kurları haftaya nasıl başladı?

2024-12-02 11:36 - Ekonomi

Antalya çevreleri için sel ve su baskını uyarısı

2024-12-03 09:19 - Güncel

8 milyon lira vurgun dolandırıcılara operasyon

2024-12-01 12:11 - Asayiş

5 yaşındaki çocuğun bağırsağından 38 mıknatıs çıktı

2024-12-02 16:40 - Sağlık

Otomobilin hurdaya döndü

2024-12-01 04:26 - Asayiş

Dövizcilerden sahte dolar açıklaması

2024-11-29 13:04 - Ekonomi

İlgili Haberler

Diyarbakır Çermik'te Sinek Çayı Çevresindeki Kirlilik, Halkı Zor Durumda Bırakıyor

15:12 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Şehit Aileleri ve Gazilerle Birlik Buluşması Yapıldı

15:05 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Öğrencileri "Eski Diyarbakır’a Yolculuk" Etkinliğiyle Tarihi Keşfetti

14:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’dan Sinemalara Uzanan Azmin Hikâyesi

14:09 - Diyarbakır

Güneydoğu’da Kavurma Geleneği

13:42 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır Çermik'te Sinek Çayı Çevresindeki Kirlilik, Halkı Zor Durumda Bırakıyor

15:12 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Şehit Aileleri ve Gazilerle Birlik Buluşması Yapıldı

15:05 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Öğrencileri "Eski Diyarbakır’a Yolculuk" Etkinliğiyle Tarihi Keşfetti

14:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’dan Sinemalara Uzanan Azmin Hikâyesi

14:09 - Diyarbakır

Güneydoğu’da Kavurma Geleneği

13:42 - Diyarbakır