?>

Diyarbakır’da bağ bozumu görsel şölene dönüştü

Diyarbakır’da binlerce yıllık geleneğe sahip bağ bozumu sezonu başlarken, birçok ilçede başlayan kışlık, pekmez, pestil ve cevizli sucuk hazırlıkları sürüyor. Eğil İlçesi’nde bağ bozumu görsel şölene dönüştü.

Kültür Sanat - 2 yıl önce

Sedat IRMAK

Diyarbakır’da Ağustos ayının ortasında başlayan ve iklim şartlarına göre Ekim ayının sonuna kadar süren, binlerce yıllık geçmişi bulunan bağ bozumu hareketliliği başladı. 
Diyarbakır’ın Silvan, Çermik, Dicle, Eğil, Hani ve Lice İlçesi'nde üzümler toplandı, kaynamaya bırakılan kazanlardan pestil, pekmez ve cevizli sucuk yapımına başlandı. 7’den 70’e tüm aile üyelerinin katılımı toplanan üzümler ve işlenmesi sırasında yaşananlar adeta görsel bir şölene dönüşüyor. 
Köydeki vatandaşlar, güne bağlarda sararan üzümleri kesmekle başlıyor. Bir yandan kesim yapılıyor, bir yandan da kovalara doldurulan üzümler şirenin alınacağı havuzlara taşınıyor. Burada giyilen sarı çizmeler, torbalar içindeki üzümü, son bir damlasına kadar dövüyor. Elde edilen şire, oluşturulan çeşmelerden kazanlara, oradan da süzüldükten sonra gür ateşin üzerine konulan daha büyük kazanlara taşınıyor. Kazanların altında sönmeyen ateş, gündüz belli bir mesafenin dışında pek fark edilmese de gecenin karanlığı bağlardaki yoğun çalışmayı da görünür kılıyor. Gün batımıyla hava bir hayli soğurken, kazanları kaynatan ateşin çevresinde halkalar oluşturan yurttaşlar, geçmişten gelen kültürü sürdürüyor. Kimileri koyu sohbetlere dalıyor, kimileri de şarkılar seslendiriyor.
Bu görsel şölenlerden biri de Eğil İlçesi’nde yaşanıyor. İlçede yaşayan Harun Şahin üzümlerin toplanmasından işlenmesine kadar tüm detaylarını anlattı.

1 tona yakın üzüm topladık Uzun yıllardır ailesiyle birlikte üretim yapan Harun Şahin, bağlarının yüzlerce yıllık olduğunu, 13 dönümlük alandan toplam 1 tona yakın üzüm topladıklarını belirterek, bağ bozumunda topladıkları üzümden pekmez, reçel, pestil, kesme ve cevizli sucuk hazırladıklarını söyledi. 

Kadın erkek, çocuk demeden 7’den 70’e tüm aile fertlerinin katılımıyla günün ilk ışıkları ile bağlardan topladıkları üzümleri küçük havuzlarda ezdiklerini, daha sonra, “şıra” dedikleri suyunu mikrobunu kırmak için kaynattıklarını ifade eden Şahin, “Bu işlemin ardından kaynattığımız üzüm suyuna un katarak süzüyoruz. ve tekrar kaynatmaya başlıyoruz. İstediğimiz kıvama gelince çeşitli mamuller hazırlıyoruz. Böylece kışlık ihtiyacımızı karşılıyoruz. Bazı aileler satışa da sunuyor. Bu yıl iklim koşulları istediğimiz gibi geçti. Verim iyiydi ancak sıcaklar nedeniyle bazı yerlerde üzümde yanmalar oldu”diye konuştu.

Pestil ve pekmezin faydaları nelerdir? Diyarbakır’da geçtiğimiz yıl, 20 bin dekar alanda 172 bin 44 ton üzüm yetiştirilmişti. Bu yıl ise benzer yetiştirildiği, binlerce dekar alanda gerçekleştirilen üretimde aynı verim beklenirken, bol miktarda potasyum, demir, A ve B vitamini içeren, yaş ve kurutulmuş biçimde tüketilebileceği gibi pekmez, pestil, Cevizli sucuk ve çeşitli alkollü içeceklerin üretiminde de başrol oynayan üzümlerin toplandığı bağ bozumu, ülkede kimi zaman festivallere de konu oluyor.

Haftanın Öne Çıkanları

Seyir halindeki otomobil cayır cayır yandı, sürücü son anda kurtuldu

2022-10-13 13:31 - Güncel

Kadir Gecesi’nde alkollü paylaşım yapan şahsa hapis cezası

2022-10-10 13:22 - Güncel

Van Valisi Balcı, Başkale ilçesinde afet yaşayan mahalleleri ziyaret etti

2022-10-11 09:42 - -

Bağlar'ın daracık sokaklarında gençlerin yaşamına dokunan dokumacılık başarısı

2022-10-13 15:10 - -

Diyarbakır'daki Sobacılar, bu yılda umutsuz

2022-10-11 09:55 - Ekonomi

83 yaşındaki sürücü kazada hayatını kaybetti

2022-10-10 12:08 - Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan FÜ’ye ödül

2022-10-10 17:15 - Eğitim

Diyarbakır polisi Eylül ayında 3 bin 562 şüpheliyi yakalandı

2022-10-07 11:47 - Güncel

Terörist elebaşı Şemo Elazığ'a sevk edildi

2022-10-12 14:43 - Güncel

Kayapınar Gençler İçin Spor Parkı Açılıyor

2022-10-13 11:17 - Spor

İlgili Haberler

Yalovalı hattat 2 Kur’an-ı Kerim’i aynı anda yazıyor

15:07 - Kültür Sanat

Kent Tiyatrosu'nun oyunu büyük beğeni topladı

13:27 - Kültür Sanat

Gençlik Merkezi gönüllüleri gönülleri fethetmeye devam ediyor

11:52 - Kültür Sanat

Gaziantep’te son 20 yılın turist rekoru kırıldı

09:37 - Kültür Sanat

Pandemi döneminde hobi olarak başladı, evini müzeye dönüştürdü

08:52 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Sur'da Tarihi Mekanlar Vatandaşlarla Dolu

15:43 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Cep Telefonu dükkânında patlama!

15:17 - Diyarbakır

Diyarbakır'da şüpheli paket paniği!

15:13 - Diyarbakır

Okul öncesi eğitimde nelere dikkat edilmeli!

14:18 - Diyarbakır

Diyarbakır'daki İslami STK'lardan ateşkes açıklaması

14:09 - Diyarbakır