?>

Diyarbakır’ın yöresel yemekleri İnovasyon Merkezi’nde tanıtıldı

Diyarbakır’ın yöresel yemekleri, ünlü şeflerin de katıldığı İnovasyon Merkezi’nin açılışında tanıtıldı.

Kültür Sanat - 2 yıl önce

Diyarbakır’ın yöresel lezzetlerinin, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) bünyesinde açılan İnovasyon Merkezi’nde Türkiye ve dünyaya tanıtılması hedefleniyor. Merkez Sur ilçesindeki DTSO hizmet binasının ‘Diyarbakır İnovasyon Merkezi’ olarak değiştirilmesiyle proje, Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle hayata geçti. Diyarbakır’ın yöresel lezzetlerinden Karacadağ pirinci, reyhan, sumak, kuzu etli ekşili pilav, örgü peynir, mercimekli püre, örgü peynirinden dolgulu patates köftesi, örgü peynirinden şeftali kebabı, örgü peynirinden kolokas musakkası, örgü peynirinden peynir sarması, Lice domatesi gibi birçok yemek çeşidi İnovasyon Merkezi’nde ünlü şeflerin katılımıyla tanıtıldı. DTSO Başkanı Mehmet Kaya, “İçinde bulunduğumuz yapı 1870 yılında sanayi mektebi olarak yapılmış ve birçok işletme, yapı ve mesleki eğitimler gibi branşlara ev sahipliği yapmış. 2005’ten beri de DTSO olarak biz burayı hizmet binası amacıyla kullanıyorduk. 2019’da geliştirdiğimiz Gastro İnovasyon projesiyle burayı 2020’de Gastro İnovasyon projesinin başlangıcının startını verdik” dedi. Profesyonel eğitim programlarının yöresel yemek ve atölyelerinde vatandaşlara verileceğini dile getiren Kaya, “İnovasyon Merkezimiz akademi gibi çalışacak. Yani profesyonel eğitim programları, yöresel yemek ve atölye programlarıyla bu işe merak salan insanlarımıza hobi eğitimleri verilecek. Bu eğitim programlarımızı yalnız başımıza yapmıyoruz. Hem bizimle birlikte hem bize destek veren başta Sabancı Vakfı, Birleşmiş Milletler UNDP Türkiye Temsilciliği, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yenişehir Halk Eğitim Merkezi’yle birlikte projemizi yapıyoruz. Burada diğer bir çalışmamız ise yöresel yemek üretim ve sunum alanlarımız var. Burada uygulama mutfağımız olan alanda 48 ürün ve lezzetin coğrafi işaret belgesini aldı. Keyma adını verdiğimiz yemek sunum alanımız da var. Deng adını verdiğimiz tadım atölyemizde unutulmaya yüz tutan yemeklerimizi yaşatacağız. Eylül 2023’te de burası her gün yöresel yemek menüsüyle halkımıza açacağız. Bu amaçla da bugünden itibaren profesyonel aşçılarımızı burada yetiştiriyoruz.” diye konuştu. Hatay’dan Diyarbakır’a gelerek iki şehrin yöresel lezzetlerini sentezleyerek halka sunduklarını söyleyen Executive Chef Süleyman Demirel, şunları kaydetti: “Burada Gastro İnovasyon Merkezi’ne geldik. Diyarbakır’ın coğrafi işaretli ürünlerini kullanıp Antakya mutfağını sentezleyerek yemekler yaptık. Diyarbakır’ın coğrafi işaretli ürünlerini kullanmaya dikkat ettik. Antakya’nın muallasıyla Diyarbakır mercimeği, sumağı ve reyhanını birbiriyle sentezleyerek mualla yemeğini yaptık.”

Haftanın Öne Çıkanları

Güneydoğu’nun damak çatlatan tadı: Lahmacun (Videolu)

2023-07-13 14:24 - -

Diyarbakır’da iki minibüs çarpıştı: 8 yaralı

2023-07-09 20:22 - Güncel

Muğla'da orman yangını

2023-07-09 19:19 - Güncel

Hindistan'daki heyelanlarda ölü sayısı 15'e yükseldi

2023-07-09 18:19 - Dünya

Aşırı yaz sıcağında sürücülerin dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?

2023-07-14 11:45 - Güncel

Kapıkule’de 133 kilogram esrar ele geçirildi

2023-07-14 11:29 - Güncel

Zonguldak'ta sağanak yağış sele yol açtı

2023-07-09 17:47 - -

Batman'da haziran ayında 53 bin kişi uçakla seyahat etti

2023-07-11 11:11 - Ekonomi

Elektrik akımına kapılan şahıs hayatını kaybetti

2023-07-12 09:09 - Güncel

Kanarya Adalarına seyreden 325 düzensiz göçmen kayıp

2023-07-10 08:15 - Dünya

İlgili Haberler

Ebru sanatçılarının eserleri Başkentlilerin beğenisine sunuldu

18:57 - Kültür Sanat

Ağrı Milli Eğitim Müdürü Kökrek, “Dilimizin Zenginlikleri” projesi ödüllerini verdi

18:28 - Kültür Sanat

Kuşadası’ndaki söyleşide Atatürk konuşuldu

17:28 - Kültür Sanat

Gerdekkaya ve Yazılıkaya anıtları samanyolu manzarası ile aynı karede buluştu

14:23 - Kültür Sanat

Malatya Büyükşehir’den kış yarısı sergisi

13:22 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Emeklilere Yüksek Promosyon Yarışı! Diyarbakır'da Bankalar Rekabeti Kızıştırdı

18:42 - Diyarbakır

Amedspor, evinde Fatih Karagümrük ile berabere kaldı!

18:30 - Diyarbakır

Amedspor, Zorlu Fatih Karagümrük Maçına Hazır

13:42 - Diyarbakır

Yetimler Vakfı 2024 Yılı faaliyet raporunu açıkladı

13:38 - Diyarbakır

Diyarbakırlılar: işgal rejimine güvenmiyoruz ama yapılan ateşkese sevinçliyiz

13:35 - Diyarbakır