?>

Doğal şehirde halka açık pekmez ocağı

Doğal şehirde halka açık pekmez ocağı

Kültür Sanat - 2 yıl önce

Doğal ve geleneksel üretim metotları ve doğal ürünleri ile ön plana çıkan Balıkesir’in Sındırgı ilçesi Pürsünler Mahallesi’nde 20 yıl önce mahalle sakinlerinden Mehmet Gül tarafından imece usulü kurulan “Halka Açık Pekmez Ocağı” günümüzde yerel halkın geçim kaynağı olmuş durumda.Üzüm, elma gibi doğal ürünlerin pekmeze dönüşüm serüvenine Pürsünler Mahallesinde kurulan halka açık pekmez ocağı ev sahipliği yapıyor. Geleneksel üretim metotlarının yanı sıra hızlı işlem yapmak için teknolojik makinelerde ocakta vatandaşlara hizmet veriyor. Pekmez üretiminin yanında salça, tarhana gibi ürünler de bu ocakta üretilebiliyor.Çevre mahalle ve ilçelerden ürünlerini ocağa getiren vatandaşlar pekmez, salça, tarhana gibi doğal ürünlerini buradan ücretsiz faydalanarak yapabiliyor. Burada üretilen doğal ürünlerin bir kısmı satılıyor, diğer kısmını ise vatandaşlar kendi tüketimi için ayırıyor Ağırlıklı olarak elma ve üzüm pekmezi üretimi yapılan ‘Halka Açık Pekmez Ocağı’nda salça, tarhana, bulgur gibi ürünlerin üretimi de yapılıyor.20 yıldan bu yana kendi imkânlarıyla kurdukları Halka Açık Pekmez Ocağı ile vatandaşlara hizmet verdiklerini belirten Mehmet Gül, “Burası halka açık pekmez ocağı. Şu makine de üzümü geçiriyoruz. Tarhana yapıyoruz, bulgur yapıyoruz, nişasta yapıyoruz. Çok amaçlı bir makine. Görüntü de de görüldüğü gibi yukardan elmayı ve ya üzümü atıyoruz. Aşağıdan suyunu alıyoruz. Şöyle görüyorsunuz. Şu an da elma yapıyoruz. Ama pekmez de yapıyoruz. Burayı kendi şeyimizle kurduk. Hiç kimseden yardım almadan, isteyerek, vatandaşa yardım olsun diye, kendimiz de icabında faydalanıyoruz. Vatandaş burada üzümü çekiyor, çekiyor yan tarafta imkânı olmayan burada kaynatıyor. İmkânı olan diyor ben evde kaynatacağım. Evinde kaynatıyor. Bazısı diyor ben diyor burada kaynatabilir miyim? Müsaade ediyoruz. Malzemesini getiren burada kaynatıyor. Aşağı yukarı 20 yıldan beri biz millete hizmet ediyoruz” dedi.Doğallığını kaybetmeden kısa zamanda az iş gücü ile üretimMahalle sakinlerinden Yaşiye Sarıkaya ‘Halka Açık Pekmez Ocağı’nda kısa zamanda az iş gücü ile üretim yapabildiği için ve kazanç elde etmenin memnuniyetini dile getiriyor.Evdeki bir haftalık işi bu ocakta iki üç günde tamamladıklarını belirten Yaşiye Sarıkaya, “Aradaki fark ne burada kelepir olduğundan az daha makineyle oluyor burada. Ama evde olsak valla 1 haftalık iş. Burada kelepir olduğundan makineye getiriyoruz, kestiriyoruz. Ama yine de çilesi bizi buluyor. 3 gün sürüyor. İlk önce yıkıyoruz. Ondan sonra toprağını atıyoruz üzerine bu topraksız dönmez. Herhangi toprak olmuyor bunun toprağı ayrı oluyor. Ondan sonra katıyoruz, yıkıyoruz içine atıyoruz ak burada da kaç tane insan lazım oluyor. Biri de aşağı da çiğniyor. O çuvaldakileri çiğniyoruz suyu çıkması için. Kimimiz orada elekten geçiriyoruz. Kimimiz kovayla kazanlara koyuyoruz. Yani çok, 10 kadar insan lazım, keserken. Tabi biz satacağız bunu yemek için değil. Kazanacağız, kazanmak da istiyoruz. Ama ne yapalım bu pahalı diye zor satılıyor. Hiç bile zor değil bu çilemize göre. Çok çileli çok şeyli bir şey” dedi.
Haftanın Öne Çıkanları

Kayapınarlı çocuklara 'ekolojik ve atıksız' yaşamın örnekleri anlatılıyor

2022-10-04 10:03 - Eğitim

İnşaattan düşen işçi hayatını kaybetti

2022-09-30 11:39 - Güncel

HDP’ye kepenk kapattıran ailelerin evlat nöbeti bin 127'nci gününde

2022-10-03 13:15 - Güncel

Antalya'da vahşice öldürülen Ramazan Afşin, Diyarbakır'da toprağa verildi

2022-09-29 15:12 - Güncel

Doğalgaz dönüşüm işi yaptırılacaktır

2022-09-30 10:28 - -

Terör örgütü PKK mağduru ailelerin evlat nöbeti bin 125’inci gününde

2022-10-01 10:22 - Güncel

İş merkezinde telefon bataryalarının patlamasıyla çıkan yangın korkuttu

2022-10-04 09:59 - Güncel

Ergani'de saman yüklü araçta yangın çıktı

2022-10-05 10:42 - Güncel

Diyarbakır'da 'Devlet Teşvik Tanıtım Günleri' düzenlenecek

2022-09-30 14:52 - Ekonomi

Diyarbakırlı antropolog evini açık hava müzesine çevirdi

2022-10-01 12:30 - -

İlgili Haberler

Yalovalı hattat 2 Kur’an-ı Kerim’i aynı anda yazıyor

15:07 - Kültür Sanat

Kent Tiyatrosu'nun oyunu büyük beğeni topladı

13:27 - Kültür Sanat

Gençlik Merkezi gönüllüleri gönülleri fethetmeye devam ediyor

11:52 - Kültür Sanat

Gaziantep’te son 20 yılın turist rekoru kırıldı

09:37 - Kültür Sanat

Pandemi döneminde hobi olarak başladı, evini müzeye dönüştürdü

08:52 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Sur'da Tarihi Mekanlar Vatandaşlarla Dolu

15:43 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Cep Telefonu dükkânında patlama!

15:17 - Diyarbakır

Diyarbakır'da şüpheli paket paniği!

15:13 - Diyarbakır

Okul öncesi eğitimde nelere dikkat edilmeli!

14:18 - Diyarbakır

Diyarbakır'daki İslami STK'lardan ateşkes açıklaması

14:09 - Diyarbakır