?>

Dr. Yavuz Selim Sılay: En önemli öğün kahvaltı

Çocuklar için okul çağının beslenme alışkanlığının kazanıldığı en önemli dönemlerden bir tanesi olduğunu ifade eden Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, en önemli öğün kahvaltı olduğunu ifade etti.

Sağlık - 1 yıl önce

Okul sürecinde çocukların zihinlerinin açık olması, dikkatlerinin dağınık olmaması ve hastalıklara karşı güçlü bir bağışıklığa sahip olabilmeleri için sağlıklı beslenmelerinin çok önemli olduğunu ifade eden Sağlık Mensupları Dayanışma Toplum Sağlığı ve Çevreyi Koruma Derneği (Sağlık-Der) Yönetim Kurulu Üyesi Aile Hekimi Dr. Yavuz Selim Sılay, İLKHA muhabirine önemli değerlendirmelerde bulundu.
Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan yetersiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları en çok okul çağındaki çocukları etkilediğine dikkat çeken Sılay, öğrencilerin okul başarısına da etki eden bu sorunun öncelikle ailede çözülmesi, anne babaların sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile çocuklarına örnek olması gerektiğine dikkat çekti.
"Çocuklarda sağlıklı beslenme alışkanlıkları çok önemlidir"

Dr. Yavuz Selim Sılay

Yetersiz beslenme sağlık sorunu olduğunu belirten Sılay, "Çocuklarda büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağında, sağlıklı beslenme alışkanlıkları çok önemlidir. Okul çağındaki çocuklar yalnızca fiziksel olarak değil aynı zamanda duygusal anlamda da gelişimin yaşandığı ve hayat boyu sürecek davranışların kazanıldığı bir dönemdedir. Bu süreçte beslenme düzeninde aksamalar, yetersiz ve dengesiz besin tüketimi, çocuklarda dikkat ve algılama düzeyinde eksikliğe, öğrenme güçlüğüne neden olmaktadır. Gelişim geriliğinin yanı sıra obezite, demir eksikliği anemisi, raşitizm ve diş çürükleri de çocukluk çağındaki beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak çok sık görülen sağlık sorunlarıdır." dedi.
"Çocuklarda günlük öğün sayıları en az 4 öğün olmalıdır"
Devamında Sılay, şunları aktardı:
"Okul çağındaki çocukların beslenmesi; yaşa, cinsiyete, fiziksel aktiviteye ve kiloya göre değişiklik göstermekle birlikte günlük öğün sayıları en az 4 öğün olmalıdır. Çocukların beslenme programında; karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral ile yağlar yeterli düzeyde olmalıdır. Süt ve süt ürünlerinden 2-3 porsiyon, et ve yumurta ya da kuru baklagillerden 2-3 porsiyon, mevsim sebze ve meyvelerinden en az 5 porsiyon, ekmek ve tahıl gurubundaki besinlerden 6-9 porsiyon ile yağ ve yağlı bitkilerin tohumlarından yeterli düzeyde tüketim gereklidir."
"Kahvaltı en önemli öğündür"
En önemli öğünün kahvaltı olduğunu dile getiren Sılay, "Günün en önemli öğünü olan kahvaltı; çocuklarda dikkat, ders çalışma, anımsama ve öğrenme yeteneği ile bunların bütünü olan okul başarısı üzerinde çok önemli bir etkiye sahiptir. Sabah kahvaltısında; peynir, zeytin, yumurta ve mevsim sebzelerinin yanı sıra beyin gelişimi açısından önemli bir yere sahip olan omega-3 yağ asitlerinden zengin ceviz, pekmez ve fındık ezmesi ile az miktarda bal tüketimi uygundur. Kahvaltından sonraki ara öğünde ise sağlıklı besinler tercih edilmeli, paketli ya da hazır olarak satılan; pasta, bisküvi, kurabiye, çikolata, cips, kola ve gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır. Çocuklar için ara öğünlerde; meyve, yoğurt ya da şekersiz süt tatlıları ile ayran, süt ya da taze meyve suyu sağlıklı seçenekler arasındadır." ifadelerine yer verdi.
"Aile bireylerinin aynı anda yemek masasında bulunmaması, çocuklarda isteksizliğe neden olabilir"
“Sağlıklı beslenme okul çağında başlar” diyen Sılay, "Bazı besinleri çocukların yemeyi reddetmesi çok sık rastlanan bir durumdur. İstenmeyen besini yeme konusunda çocuklar çok zorlanmamalı ve tekrar yemesi için ayrı günlerde 2-3 deneme yapılmalıdır. Buna rağmen başarılı elde edilemediyse, istenmeyen besin diğer yemeklerin yanında garnitür olarak sunulabilir. Evde sofra düzeninin olmaması ve aile bireylerinin aynı anda yemek masasında bulunmaması, çocuklarda isteksizliğe neden olabilir. Öğünler atlanmamalı, yemek yeme alanı tek olmalı ve aile bireyleri yemekte bir arada bulunmalıdır. Çocukların yemek yeme saatleri belli olmalıdır. Öğün aralarında çocukların iştahını kesecek şeker, çikolata, asitli içecekler ile besleyici değeri olmayan raf ürünlerini tüketmeleri sınırlandırılmalıdır. Besin değeri düşük ya da zararlı gıdaları bir anda yasaklamak çoğu zaman başarısızlıkla sonuçlanmaktadır. Arkadaşları bu besinleri tüketirken, bu konuda yasak koymak cazibeyi artırır. Bunun yerine besinlerin zararları anlatılmalı, bunlarla ilgili videolar izletilerek ikna yoluna gidilmelidir." diye konuştu. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

4 üniversiteye 126 akademisyen alınacak

2023-09-12 07:42 - Güncel

Arjantin'de 28 saat aralıksız kar yağdı

2023-09-13 14:20 - Dünya

Hukukçular, kirada arabuluculuk sistemini olumlu karşılıyor

2023-09-14 14:05 - -

Otomobil 2 araca çarptı: 3 ölü 2 yaralı

2023-09-14 14:34 - Güncel

Öncüpınar'da 25 milyon lira değerinde gümrük kaçağı eşya ele geçirildi

2023-09-13 16:25 - Güncel

Brent petrolün varil fiyatı 92,22 dolar

2023-09-13 10:31 - Ekonomi

Gaziantep’te esnaf tarafından yere vidalanan dubalar kaldırıldı

2023-09-13 10:20 - Güncel

ABD’nin iki diplomatı Rusya'da “istenmeyen kişi” ilan edildi

2023-09-14 17:47 - Dünya

Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı

2023-09-13 07:43 - Güncel

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından müfettiş alımı

2023-09-12 09:53 - Güncel

İlgili Haberler

Kanser Vakaları Kadınlar ve Gençlerde Artıyor!

15:28 - Sağlık

Karatay’dan Olay Yaratan açıklamalar

14:26 - Sağlık

Giresun’da beyin ölümü gerçekleşen tiyatro sanatçısının organları 4 kişiye umut oldu

13:57 - Sağlık

Sağlık-Sen yöneticileri Babat ile bir araya geldi

11:53 - Sağlık

Sağlık-Sen yöneticileri Babat ile bir araya geldi

11:27 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sur'da Tarihi Mekanlar Vatandaşlarla Dolu

15:43 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Cep Telefonu dükkânında patlama!

15:17 - Diyarbakır

Diyarbakır'da şüpheli paket paniği!

15:13 - Diyarbakır

Okul öncesi eğitimde nelere dikkat edilmeli!

14:18 - Diyarbakır

Diyarbakır'daki İslami STK'lardan ateşkes açıklaması

14:09 - Diyarbakır