“Eczaneler bugün yangın yeridir” Ülkedeki ekonomik sıkıntılardan etkilenen meslek gruplarının başında eczacıların geldiğine işaret eden Bayhan, “Eczaneler bugün yangın yeridir. 2009’dan beri değiştirilmeyen bir ilaç fiyat kararnamesi vardı. Bundan bir ay önce bir kısmına rotasyon yapıldı, biraz değişim falan oldu ama hiçbir şekilde bizi tatmin etmedi.” dedi.
“Eczaneler ekonomilerini yürütemez hale geldi” Eczane giderleri, masraflarının büyük oranda arttığına dikkat çeken Bayhan, “Eczanelerin bu süreç içerisindeki katma değeri maalesef 1,75’tir. Her şeyin zam aldığı bir yerde eczacılığa verilen 1,75’lik artı değer var. Bu da artık eczane ekonomilerini yürütebilme ihtimalinin kalmadığı anlamına gelmektedir.” diye konuştu.
“Eczanelerin büyük bir kısmı kredilere boğulmakta” Eczanelerin kapanma tehdidiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yapan Bayhan, şöyle devam etti:“Bugün Türkiye’deki 28 bin eczanenin en az yarısından fazlasının, bu şekilde devam ederse yılbaşını görememesinden korkuyoruz. Eczanelerin büyük bir kısmı kredilere boğulmakta, eczane açtığı zaman kredilerle boğuşmakta, yoktaki ilaçlardan kaynaklı hastayla karşı karşıya gelinmektedir. Sağlık Bakanımız başta olmak üzere sağlık otoriteleri, eczacılığı sağlık sınıfına maalesef hala almamışlar. Yapılan uygulamalar bunu gösteriyor.”
“Bize karşı negatif ayrımcılık yapılıyor” Ayrımcılığa tabi tutulduklarını savunan Bayhan, konuşmasını sonunda şunları söyledi:“Sorunun çözümü için bir kere ilaç kararnamesi kesinlikle eczacı lehine değiştirilmesi lazım. Kamuda çalışan eczacıların özlük hakları verilmesi lazım. Bugün eczacılar birinci derece sağlık sınıfındadır. Aile sağlık merkezleriyle aynı kategoridedir. Ama maalesef sağlık otoritelerinde bize karşı negatif ayrımcılık yapılıyor. Eczanelere acil bir can suyu verilecek bir paket hayata geçirilmesi lazım. Bunlar olmazsa ve eğer bu şekilde devam ederse biz bu işi yılbaşından itibaren yapamayacak noktaya geliriz.”