?>

Elazığ’da sofraların vazgeçilmez lezzeti ’Peynirli Ekmek’

Elazığ’da vatandaşların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan şeker, peynir ve unun bir araya gelmesiyle yapılan peynirli ekmek her öğün iştahla tüketiliyor..

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Elazığ’da vatandaşların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alan şeker, peynir ve unun bir araya gelmesiyle yapılan peynirli ekmek her öğün iştahla tüketiliyor. Elazığlıların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan peynirli ekmek, özellikle 1928 yılında Ermeniler tarafından yapılan ve tarihi kapalı çarşının ilk iş yeri olma özelliğini taşıyan fırında üretiliyor. Vatandaşın sabah, öğle ve akşam öğünlerinde sürekli tükettiği peynirli ekmek, sadece Elazığlıların değil aynı zamanda il dışından gelen vatandaşların da büyük ilgisini çekiyor. Elazığ’da üretilen peynirli ekmek farklı illere de kargo ile gönderiliyor. Çalıştıkları fırının çok eski tarihe sahip olduğunu aktaran ekmek ustası Mustafa Aytay, "1928 yılında yapılmıştır. Fırınımızın en büyük özelliklerinden biri Elazığ lezzeti olarak bilinen peynirli ekmek ve yağlı ekmektir. Tabi ki peynirli ekmeğimizin Elazığ’a özgü olduğunu herkes bilir ama bilinen şu ki peynirin kokusuz ve yağlı olması gerekir. Peynirli ekmeğimizi il dışına kargoyla yağlı ekmekle birlikte gönderebiliyoruz. Mesela il dışından gelen mutlaka ilk olarak buraya uğrar, bir peynirli ekmek yer veya gönderdiklerine tavsiye eder. Özellikle oradan peynirli ekmek ve yağlı ekmek getir, açık ekmek getir. Büyük illerde peynirli ekmeğin gününü yaparlar, Elazığlılar bir araya gelir. Bu lezzet yurt dışına kadar ulaşmıştır. Bu bizim mahalli, milli bir yiyeceğimizdir. Peynirli ekmeğimizin yapılışı, hamuru hazırladıktan sonra peynirle şekeri karıştırarak bir harç hazırlarız, bu hazırladığımız hamurumuzun üzerine sereriz, ince bir şekilde kenarlarını katlayarak pişirmeye hazır hale getiririz. Şimdi buradaki özellik peynirin Elazığ peyniri olması, yağlı ve kokusuz olması en büyük özelliği budur" dedi. Peynirli ekmeğin Elazığlıların sofrasında eksik olmadığını belirten fırın işletmecisi Ahmet Kızılelma, “Fırınımızda sürekli peynirli ekmek, yağlı ekmeğimiz mevcuttur. Peynirli ekmeğimizi dışarıya sürekli gönderdiğimiz oluyor. Soframızda eksik olmayan bir lezzettir. Dışardan misafirlerimiz geldiği zaman ilk Kapalı Çarşıya gelip, peynirli ekmeği gönül rahatlığıyla yerler, gittikleri zaman sürekli yanlarında götürürler. Hediye olarak dışarıdaki misafirlerine ikram ederler. Onun dışında günün her saatinde bulunmaktadır. Günümüzde sofralarımızdan hiç eksik olmaz. Bizim burada öyle yer etmiştir ki kahvaltıda yerler, öğle yemeğinde yerler, yemek olarak yerler, sürekli yenir. Tatlı olarak yemeklerin üstüne yenir. Peynirli ekmeğimiz 10 lira, yağlı ekmeğimiz 5 liradır. Dışarıya gönderilerimiz de, burada da aynı fiyattı" diye konuştu. Peynirli ekmeğin Elazığ’a has bir lezzet olduğunu ifade eden vatandaşlardan Mustafa Çetinkaya, "Ben bu yaşa geldim peynirli ekmek hala var. Ben fırına geldim peynirli ekmek yaptıracağım. Yani bizim olmazsa olmazımız. Elazığlılara has olmazsa olmaz tatlardandır. Onun için herkesin yemesini, herkesin bilhassa dışardan gelen yabancılara bunun tanıtılması mükemmel olur. Koyun peynirinden, şu an koyun peyniri olmadığı için inek peynirinden, ama genelde koyun peynirinden peynirli ekmek yapılır. Hemen hemen yılın her mevsiminde peynirli ekmek yenir" şeklinde konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Batman’da köy yoluna çığ düştü

2022-03-21 00:00 - Güncel

Karayolu işleri yaptırılacaktır

2022-03-23 00:00 - -

Tarihi Kapalı Çarşıda Ramazan hazırlığı başladı

2022-03-22 00:00 - Kültür Sanat

Gizem Özer Avrupa ikincisi oldu

2022-03-23 00:00 - Spor

Turkcell Kadın Futbol Süper Ligi: Hakkarigücü: 1 - Galatasaray: 0

2022-03-23 00:00 - Spor

İş adamı Kaya, kadın sporcuları yemekte ağırladı

2022-03-24 00:00 - Güncel

Yedi bölge, yedi ülkeden öğrenciler Sivas’ı gezdi

2022-03-21 00:00 - Kültür Sanat

Yüksekovalı çocuklar tiyatro gösterisiyle eğlendi

2022-03-21 00:00 - Kültür Sanat

Bağlar’da genç dostu belediyecilik

2022-03-21 00:00 - Spor

Antika tutkusu sayesinde işlettiği kafe müzeye döndü

2022-03-22 00:00 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Kahramanmaraş’ta Filistin mücadelesi tiyatro sahnesinde

13:37 - Kültür Sanat

Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer

12:18 - Kültür Sanat

Bakan Tekin’den Samsun Maarif Orkestrası paylaşımı

12:17 - Kültür Sanat

Bin 500 yıllık Bizans dönemi sarnıcı harabeye döndü: Kemerleri garaj kapısı gibi kapatıldı

10:33 - Kültür Sanat

Tarihe doğa yürüyüşü

09:52 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Diyarbakırlı Kaporta Ustasından Sürücülere Uyarı!

14:19 - Diyarbakır

Hafta Sonu Dağkapı’da Ciğer Ziyafeti

13:49 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Heyecan Verici Bir Etkinlik

13:32 - Diyarbakır

Diyarbakır'dan kutsal topraklara umre heyecanı

13:28 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi’nden Tarihe İz Bırakan Proje

13:20 - Diyarbakır