?>

Evde ilaç saklarken ve kullanırken nelere dikkat edilmeliyiz?

İlaçların buzdolabında saklanması noktasında yanlış bir bilginin vatandaşlar tarafından benimsendiğini ifade eden Siirt İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Hizmetleri Başkanı Zübeyde Albayrak, ilaçların nasıl ve hangi koşullarda saklanması gerektiğine dair açıklamalarda bulundu.

Sağlık - 1 yıl önce

İlaçların bilinçli kullanımı kadar doğru koşullarda saklanmasının da çok önemli olduğunu ifade eden Sağlık Hizmetleri Başkanı Zübeyde Albayrak, "Soğuk zincir uyarısı olan ilaçların buzdolabının raf kapağında değil, iç bölmede muhafaza edilmeli." dedi.
Banyo ve mutfak, nemli ortamları nedeniyle ilaçların saklanması için en yanlış mekanlar olduğunu ifade eden Albayrak, "Birçok kişi, ecza dolabını banyoya koyuyor ya da ilaçlarını buradaki dolap ve çekmecelerde saklıyor. İlaçlar, fazla nemli olmayan, ışık almayan ve mümkünse hep 25 derecenin altında sıcaklığa sahip olan yerlerde saklanmalı." uyarısında bulundu
İlaçların saklanması konusunda en büyük yanlışların başında; bütün ilaçların buzdolabının kapı rafında saklanması olduğunu ifade eden Albayrak, ilaçların etkinliğini kaybetmeden korunabilmesi için bazı hususlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
"İlaçları doğru yerde saklayın"
Zübeyde Albayrak
İlaçların özellikle çocukların ulaşamayacağı bir yere konulmasının çok önemli olduğunu ifade eden Albayrak, "Yüksek yerde konumlandırılmış, duvara monte edilmiş, direk güneş ışınlarını almayan bir ecza dolabında saklamalıyız. Toplum olarak çok sık yaptığımız bir hata ilaçları banyoda ya da mutfakta saklamaktır. İlaçlar kimyasal yapıları nedeniyle ısı, ışık ve nemden etkilenir. Yapıları bozulup etkinliği azalabilir. Eğer eczacımız ilacın buzdolabında saklanması gerektiğini söylemişse ilacı buzdolabının kapağında değil iç rafta saklamalıyız." ifadelerini kullandı.
"Kullanma talimatını mutlaka okuyun "
İlaçları kullanırken muhakkak içindeki prospektüsü okumanın ve talimatlarını yerine getirmenin önemli olduğunu ifade eden Albayrak, "Hayatımızın bazı dönemlerinde yolumuz muhakkak bir sağlık kuruluşuna düşer. Özellikle kış aylarında grip, nezle gibi mevsimsel hastalıklar beklenmedik bir anda her evde görülebilir. Ya da evimizde kronik hastalığı olan bir yakınımız varsa ilaçları genellikle rapor eşliğinde toplu olarak verilebilir. Peki, biz bu ilaçları nasıl saklayalım, kullanırken nelere dikkat edelim? Her ilacın içinde kullanma talimatı, saklama koşullarının olduğu prospektüs yer alır. İlaçları kullanırken muhakkak son kullanma tarihine dikkat etmeliyiz. İlaçlar, orijinal kutularının içinde saklanmalıdır." dedi.
İlacın saklanma süresi hakkında bilgi yoksa ne yapmalıyız?
Toz halinde bulunan antibiyotiklerin sulandırıldıktan sonra buzdolabında saklanması ve en fazla 10 gün içinde de kullanılması gerektiğine dikkat çeken Albayrak, "Buna benzer şekilde göz damlaları da açıldıktan sonra 15 gün içinde kullanılmalıdır. Bazı ilaç kutularının içinde hapa benzeyen cisim bulunur ve bu cisimler ilacı nemden muhafaza eder. Bu cisimleri çıkarmamak gerekir. İlaç prospektüsünde ilacın saklanma süresi hakkında bilgi yoksa bu ilaç krem, tablet, kapsül, şurup olabilir, bunları uygun saklama koşullarında gözle görülür fiziksel bir değişim olmadığı sürece son kullanma tarihine kadar kullanabiliriz." bilgisini paylaştı.
Son kullanma tarihi geçmiş ve ihtiyaç fazlası ilaçlar ne yapılmalı?
Son kullanma tarihi geçmiş ve ihtiyaç fazlası ilaçların ne yapılması konusunda da bilgi paylaşan Albayrak, "Bu ilaçların uygunsuz bir şekilde uzaklaştırılması kazayla zehirlenmeye ve yanlış ilaç kullanımına neden olabilir. Bu nedenle bize en yakın sağlık kuruluşuna bu ilaçları teslim etmeliyiz. Sağlık kuruluşu da uygun bir şekilde imha işlemini gerçekleştirecektir." dedi.
"Tavsiye üzerine değil doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır"
Komşunuza, akrabanıza iyi gelmiş olan bir ilacın size zarar verebileceği ihtimalinin unutulmaması gerektiğine dikkat çeken Albayrak, toplumun içine düştüğü en büyük yanlışlardan biri olan tavsiye üzerine ilaç kullanılmaması noktasında uyarıda bulundu.
Albayrak, "Bir de halkımızın yaptığı en büyük hatalardan biri de tavsiye üzerine ilaç kullanımıdır. Her ilaç kişiye özel olarak düzenlenir ve doktor kişinin hastalıkları, ek hastalıkları, yaşı, cinsiyeti, daha önce olan alerji öyküsüne göre kişinin tedavisini düzenler. Yani kişiye özel olan tedavi nedeniyle tavsiye üzerine değil doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır." şeklinde konuştu. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Avrasya'nın önde gelen üç bölgesel örgütü "güvenlik ve istikrarı" görüştü

2023-09-28 16:52 - Dünya

Dicle Elektrik 15 bini aşkın elektrik panosunu onardı

2023-09-25 09:36 - Güncel

7 ilde FETÖ operasyonu: 7 gözaltı

2023-09-25 10:27 - Güncel

Ankara'da doğal gaz patlaması: 1 ölü

2023-09-29 08:04 - Güncel

Şanlıurfa' da apartmanda çıkan yangın korkuttu

2023-09-26 18:36 - Güncel

İstanbul'da bazı vapur seferleri iptal edildi

2023-09-22 16:09 - Güncel

Battalgazi Belediyesi mahalle yolunda bakım-onarım çalışması gerçekleştirdi

2023-09-22 19:25 - Güncel

Çöken binadan oluşan toz bulutu araç trafiği oluşturdu - VİDEOLU

2023-09-22 16:23 - Güncel

Bakan Yerlikaya, Malezyalı mevkidaşı Bin İsmail ile bir araya geldi

2023-09-26 00:56 - Dünya

İstanbul Valiliği'nden ''sağanak'' açıklaması

2023-09-29 00:52 - Güncel

İlgili Haberler

Sağlık-Sen yöneticileri Babat ile bir araya geldi

11:53 - Sağlık

Sağlık-Sen yöneticileri Babat ile bir araya geldi

11:27 - Sağlık

Midesi ve yemek borusunun yarısı alındı, hayata tutundu

11:18 - Sağlık

Prof. Dr. Faruk Buyru: “Rahim ağzı kanseri, tarama programları ve aşı ile önlenebiliyor”

10:22 - Sağlık

Ataşehir’de sahte ve kaçak alkol denetimi

20:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Devlet Desteği Bu Kalemde Kalkıyor

13:10 - Diyarbakır

Diyarbakır'da “Yan Baktın” Tartışması Kanlı Bitti

13:03 - Diyarbakır

DTSO Teknik Desteğiyle Bismil’de İklim Değişikliği Projesi Geliştirildi

12:56 - Diyarbakır

Amedspor’dan Ankaragücü’ne Yanıt: Hayretler İçinde Okuduk

12:49 - Diyarbakır

Şans Aramak Artık Daha Pahallı!

12:08 - Ekonomi