?>

Gaziantep’te sezonun ilk kurutmalıkları güneşe bırakıldı

Gaziantep’te yaz aylarıyla birlikte sıcak havaların da etkisini artırmasıyla kış sofralarının vazgeçilmez lezzeti kurutmalıklar çatı olarak adlandırılan sırıklara gerilmeye başlanarak güneşe bırakıldı. Sıcak havalarla birlikte kurutulmaya başlanan biber ve patlıcan gibi sebzeler kenti yüksek noktalarını kırmızıya bürüdü..

Ekonomi - 3 yıl önce

Gaziantep’te yaz aylarıyla birlikte sıcak havaların da etkisini artırmasıyla kış sofralarının vazgeçilmez lezzeti kurutmalıklar çatı olarak adlandırılan sırıklara gerilmeye başlanarak güneşe bırakıldı. Sıcak havalarla birlikte kurutulmaya başlanan biber ve patlıcan gibi sebzeler kenti yüksek noktalarını kırmızıya bürüdü. Gaziantep’te etkisini arttıran sıcak havalarla birlikte kurutmalık mevsimi de başladı. Osmanlı mutfağının vazgeçilmez lezzeti olarak bilinen dolmaların ana maddesi olan ve gastronomi kenti Gaziantep’in de simgeleri arasında yer alan kurutmalık sebzeler, kentteki yüksek arazileri rengarenk hale getirdi. Her gün milyonlarca biber ve patlıcanların tek tek elle oyularak 45 ve 50’şerli sıra halinde ipe dizildikten sonra kurutulmak için çatı olarak adlandırılan sırıklara gerilmesi eşsiz görüntüler ortaya çıkardı. Kurutmalık mevsimi başladı Gaziantep kırmızıya büründü Kurutmalığın yoğun olarak yapıldığı kentlerden Gaziantep’te çatı olarak adlandırılan sırıklara gerilen biber ve patlıcanlar günlerce güneş altında bırakılarak kurutuluyor. Kentte 40 dereceleri bulan sıcaklarda 8-10 günlük süre zarfından kuruyan kurutmalıklar, kırmızı rengini aldıktan sonra çürükleri ayıklanarak satışa ve yemeye hazır hale geliyor. Satışa hazır hale gelen kurutmalıklar, sofralardaki yerini almak üzere Gaziantep’ten Türkiye’nin dört bir yanı ile dünyanın pek çok noktasına gönderiliyor. "Gastronomi kenti Gaziantep’te kurutmalık sezonu başladı" Kentte kurutma işiyle uğraşan İbrahim Özoğlu, kurutma mevsiminin başladığını belirterek, "Gastronomi kenti Gaziantep’te dolmalık kurutmaların sezonu başladı. iz de şuan burada biber ve patlıcan kurutmalığı yapıyoruz. Sezon bir hafta önce başladı. Gaziantep’in kurutmalıkları meşhurdur zaten. Bunlar sarıklara gerildikten sonra güneşin sıcağıyla kuruyarak kurutmalık oluyor. Sonrasında da paketlenerek satışa gidiyor. Satışlar da Gaziantep’ten Türkiye’nin her yeri ile dünyanın pek çok noktasına yapılıyor. Kurutmalıklar güneşin sıcağına göre ortalama 5 günde kuruyabiliyor ve sonrasında bunlardan dolma ve toz biber yapılıyor" dedi. "Dolmalık patlıcan ve biber kurutmalığı yapıyoruz" Gülistan Dalfidan isimli çalışan ise, "Biz burada dolmalık patlıcan ve biber kurutmalığı yapıyoruz. Kurutmalık sezonu yeni başladı. Sezonun başında olduğumuz için biber ve patlıcanların kuruması bir ile iki hafta kadar sürüyor. Havaların daha da ısınmasıyla güneş de sertleşince kurutmalıklar daha çabuk olgunlaşıyor. Bizim işimiz zor bir iş ama her işin kendi zorluğu vardır. O yüzden yapabildiğimiz kadarıyla işimizi yapmaya çalışıyoruz. Güneş bazen bizi çok zorluyor ama ona da alıştık" diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

YENİ İMAR YOLLARI, MODERN YAŞAM ALANLARI HALİNE GETİRİLİYOR

2022-06-21 00:00 - Güncel

Helikopter pisti inşaatı yaptırılacaktır

2022-06-24 00:00 - -

İklimlendirme sistemi kurulması işi yaptırılacaktır

2022-06-21 00:00 - -

A Milli Erkek Voleybol Takımı, Avrupa Altın Ligi’nde ikinci oldu

2022-06-20 00:00 - Spor

Çocuk oyun parkı inşaatı yaptırılacaktır

2022-06-24 00:00 - -

Diyarbakır’da kayıp epilepsi hastası için drone ve K9 köpeğiyle arama çalışması başlatıldı

2022-06-26 00:00 - Güncel

Elazığ’da apartmana giren yılan paniğe neden oldu

2022-06-20 00:00 - -

42 ayda ziyaret etmediği esnaf, elini sıkmadığı vatandaş bırakmadı

2022-06-22 00:00 - Güncel

30 ilin yöresel yemekleri ve el sanatları Ahlat’ta sergilendi

2022-06-26 00:00 - Kültür Sanat

Et ve et ürünleri satın alınacaktır

2022-06-21 00:00 - -

İlgili Haberler

KUDAKA, Bayburt’tan 3 projeye destek sağlayacak

21:42 - Ekonomi

Turgutlu Belediyesinin vizyoner projeleri hızla tamamlanıyor

21:33 - Ekonomi

Karabük’te Aralık ayında 605 konut satıldı

19:32 - Ekonomi

MATSO Başkanı Güngör: "OSB tapularımızı aldık, Manavgat’ın 30 yıllık hayal gerçekleşiyor"

19:12 - Ekonomi

Samsun’dan devlet bütçesine 1,2 milyar TL’lik katkı

18:53 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Mahkeme Narin cinayeti davasında gerekçeli kararını açıklandı

17:56 - Diyarbakır

Diyarbakır'da cadde ortasında silahlı saldırı:1 Ölü

15:44 - Diyarbakır

Diyarbakır'ı tarihi türkülerle canlandırıyorlar

15:42 - Diyarbakır

Diyarbakır'da kehribar taşları ilgi görüyor

15:38 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Kar hasreti ne zaman bitecek!

14:32 - Diyarbakır