?>

Gelenekten geleceğe pestilin yolculuğu

Mardin’in Yeşilli ilçesinde bağ bozumu döneminin başlamasıyla mahalleliler, bağlarında topladıkları üzümlerden şire alarak pestil, pekmez, bademli ve cevizli sucuk yapıp, yılların eskitemediği kadim geleneği devam ettiriyorlar.

Bölge - 1 yıl önce

Mardin’in Yeşilli ilçesine bağlı Dereyanı (Şurê) mahallesinde, üzüm hasadı sonrası üretilen pestil, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de kış aylarında besin kaynağı olarak öne çıkıyor.
Bağda yetiştirilen üzümler, sabahın erken saatlerinde toplanarak, çeşitli aşamalardan sonra lezzetli pestillere dönüştürülüyor.
Pestil yapım süreci, insan gücüyle ezilen üzümden elde edilen üzüm şiresini 2-3 saat kaynatmayla işleme başlanıyor. Elde edilen hamur, bez ve çarşaflara yayılıp bir saat bekletildikten sonra damlarda kuruması için seriliyor.
Geleneksel pestil yapımı, yörede ekonomik kazancında önemli bir kısmını oluşturuyor. Pestil, kış aylarında zengin bir vitamin kaynağı olarak da tüketiliyor. Mahalle sakinleri, ürettikleri pestilin bir kısmını kendi ihtiyaçları için saklarken, diğer kısmını da yerel pazarda satışa sunuyor.

“Pestil yapımı bir gün sürüyor”

Bölgenin vazgeçilmezlerinden olan pestil yapımı hakkında bilgi veren Emine Adıbelli, “Yıllardan beridir gelenek haline gelen pestil üretimi yapıyoruz. Pestil, mezrone üzümünden yapılıyor. Sabahın en erken saatlerinde kalkıp bağdan topladığımız üzümleri sıkarak, elde edilen üzüm suyunu kazanlarda kaynatmaya bırakıyoruz. Kaynama ortasında un da ekliyoruz. İki saat kadar kaynadıktan sonra çarşaf veya bez parçalarına pestili sıvalıyoruz. Yerde bekletilen bez parçaları bir saate kadar beklettikten sonra dama çıkarıp tamamen kuruması için asıyoruz. Dama astığımız çarşaf bezlerini diğer gün toplayıp pestili kesim aşamalarından geçiriyoruz. Pestile son şeklini vermek için katladıktan sonra sofralarımızda tüketiyoruz. Bütün bu aşamalar bir günde gerçekleşiyor. İhtiyaç fazlası pestili ise, yerel pazarlarda satışa sunuyoruz.” dedi.
Pestilin içine katılan malzemelere de değinen Adıbelli, “Pestil tamamen doğal yollarla yapıldığından içeriğinde asla şeker bulunmaz. Kaynama aşamasında maya olarak toprak katılıyor. Pestil, kaynama işleminde dibi tutmaması için sürekli karıştırılması lazım. Pestil yapımını dedelerimizden öğrendiğimiz gibi hala yaşatmaya çalışıyoruz. İnşallah bu gelenek hep devam eder.” diye anlattı.

“İnşallah torunlarımız da bu geleneği sürdürür”

Pestilin katlama işlemi hakkında bilgi veren Hüsniye Adıbelli ise, “Damda kuruyan pestilleri bir gün sonra toplayarak katlama aşamasını gerçekleştiriyoruz. Çarşaf bezlerin üzerinde katı hale gelen pestilin arka kısmını sıcak suyla üzerinden geçtikten sonra pestili kolayca bezden ayırıyoruz. Ardından belli ölçüde pestilleri kesip katlıyoruz. Bu geleneği yıllardan beri sürdürmekteyiz. İnşallah torunlarımız da bu geleneği sürdürür.” şeklinde konuştu. 
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da 5.9 şiddetinde deprem!

2024-10-16 13:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Sanata Hayat Veren Atölye

2024-10-11 20:25 - Diyarbakır

Sivas’ta 4 büyüklükte deprem

2024-10-15 17:43 - Asayiş

6 ilde bahis operasyonu: 15 gözaltı

2024-10-16 18:25 - Asayiş

Diyarbakır'da araç sürücüsünden örnek davranış

2024-10-17 15:30 - Diyarbakır

Erzurum'da 3,8 büyüklüğünde deprem

2024-10-13 03:44 - Güncel

Sağlık Bakanı Memişoğlu Ağrı'da temaslarda bulundu

2024-10-11 22:25 - Sağlık

30 yıl hapis cezası bulunan hükümlü yakalandı

2024-10-13 15:45 - Güncel

İran Dışişleri Bakanı Erakçi Türkiye'de

2024-10-18 14:28 - Siyaset

İstanbul'da taksi ile otomobil çarpıştı: 10 yaralı

2024-10-14 10:18 - Güncel

İlgili Haberler

Zonguldak'ta Salep Yetiştiriciliği Yükseliyor: Devrek'te Yeni Ekonomi Modeli

12:29 - Bölge

Kars’ta Kurt Sürüsü Panik Yarattı

11:37 - Bölge

Bingöl'de Yoğun Sis, Trafikte Zorluklar Yaşattı

11:04 - Bölge

İstanbul'da Deprem!

14:43 - Bölge

Van trafiğine nefes

10:35 - Bölge

Günün Manşetleri

Diyarbakır Çermik'te Sinek Çayı Çevresindeki Kirlilik, Halkı Zor Durumda Bırakıyor

15:12 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Şehit Aileleri ve Gazilerle Birlik Buluşması Yapıldı

15:05 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Öğrencileri "Eski Diyarbakır’a Yolculuk" Etkinliğiyle Tarihi Keşfetti

14:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’dan Sinemalara Uzanan Azmin Hikâyesi

14:09 - Diyarbakır

Güneydoğu’da Kavurma Geleneği

13:42 - Diyarbakır