?>

Gelenekten geleceğe pestilin yolculuğu

Mardin’in Yeşilli ilçesinde bağ bozumu döneminin başlamasıyla mahalleliler, bağlarında topladıkları üzümlerden şire alarak pestil, pekmez, bademli ve cevizli sucuk yapıp, yılların eskitemediği kadim geleneği devam ettiriyorlar.

Bölge - 3 ay önce

Mardin’in Yeşilli ilçesine bağlı Dereyanı (Şurê) mahallesinde, üzüm hasadı sonrası üretilen pestil, hem yerel ekonomiye katkı sağlıyor hem de kış aylarında besin kaynağı olarak öne çıkıyor.
Bağda yetiştirilen üzümler, sabahın erken saatlerinde toplanarak, çeşitli aşamalardan sonra lezzetli pestillere dönüştürülüyor.
Pestil yapım süreci, insan gücüyle ezilen üzümden elde edilen üzüm şiresini 2-3 saat kaynatmayla işleme başlanıyor. Elde edilen hamur, bez ve çarşaflara yayılıp bir saat bekletildikten sonra damlarda kuruması için seriliyor.
Geleneksel pestil yapımı, yörede ekonomik kazancında önemli bir kısmını oluşturuyor. Pestil, kış aylarında zengin bir vitamin kaynağı olarak da tüketiliyor. Mahalle sakinleri, ürettikleri pestilin bir kısmını kendi ihtiyaçları için saklarken, diğer kısmını da yerel pazarda satışa sunuyor.

“Pestil yapımı bir gün sürüyor”

Bölgenin vazgeçilmezlerinden olan pestil yapımı hakkında bilgi veren Emine Adıbelli, “Yıllardan beridir gelenek haline gelen pestil üretimi yapıyoruz. Pestil, mezrone üzümünden yapılıyor. Sabahın en erken saatlerinde kalkıp bağdan topladığımız üzümleri sıkarak, elde edilen üzüm suyunu kazanlarda kaynatmaya bırakıyoruz. Kaynama ortasında un da ekliyoruz. İki saat kadar kaynadıktan sonra çarşaf veya bez parçalarına pestili sıvalıyoruz. Yerde bekletilen bez parçaları bir saate kadar beklettikten sonra dama çıkarıp tamamen kuruması için asıyoruz. Dama astığımız çarşaf bezlerini diğer gün toplayıp pestili kesim aşamalarından geçiriyoruz. Pestile son şeklini vermek için katladıktan sonra sofralarımızda tüketiyoruz. Bütün bu aşamalar bir günde gerçekleşiyor. İhtiyaç fazlası pestili ise, yerel pazarlarda satışa sunuyoruz.” dedi.
Pestilin içine katılan malzemelere de değinen Adıbelli, “Pestil tamamen doğal yollarla yapıldığından içeriğinde asla şeker bulunmaz. Kaynama aşamasında maya olarak toprak katılıyor. Pestil, kaynama işleminde dibi tutmaması için sürekli karıştırılması lazım. Pestil yapımını dedelerimizden öğrendiğimiz gibi hala yaşatmaya çalışıyoruz. İnşallah bu gelenek hep devam eder.” diye anlattı.

“İnşallah torunlarımız da bu geleneği sürdürür”

Pestilin katlama işlemi hakkında bilgi veren Hüsniye Adıbelli ise, “Damda kuruyan pestilleri bir gün sonra toplayarak katlama aşamasını gerçekleştiriyoruz. Çarşaf bezlerin üzerinde katı hale gelen pestilin arka kısmını sıcak suyla üzerinden geçtikten sonra pestili kolayca bezden ayırıyoruz. Ardından belli ölçüde pestilleri kesip katlıyoruz. Bu geleneği yıllardan beri sürdürmekteyiz. İnşallah torunlarımız da bu geleneği sürdürür.” şeklinde konuştu. 
Haftanın Öne Çıkanları

Evlerdeki yeni tehdit: Akıllı teknoloji

2024-10-16 15:39 - Bilim ve Teknoloji

Dijital çağda çocukların değerleri: Sevgi ve disiplin arasında kayıp bir nesil

2024-10-13 18:36 - Bilim ve Teknoloji

YouTube'de ücretsiz kullanıcılara artık gizlendi!

2024-10-11 23:15 - Bilim ve Teknoloji

Diyarbakır’da su faturalarına yüzde 400 zam!

2024-10-12 00:13 - Diyarbakır

Hakkari Müftüsü imamlara seslendi

2024-10-16 18:59 - Bölge

Amedspor'a 5 Dil Bilen Tercüman!

2024-10-18 00:30 - Diyarbakır

Murat Boz Diyarbakır’da Hayranlarıyla Kucaklaştı!

2024-10-14 01:45 - Diyarbakır

Gıda denetimlerinde 75 işletmeye para cezası uygulandı

2024-10-11 22:54 - Güncel

Karı-koca kavgasında kan aktı

2024-10-13 03:37 - Diyarbakır

Hakemler sezonu açtı

2024-10-17 15:59 - Spor

İlgili Haberler

ŞUTSO yerel ve ulusal basın mensuplarıyla bir araya geldi

15:45 - Bölge

Iğdır Üniversitesinden Demiryolu hattı şantiyesine ziyaret

18:53 - Bölge

Uzmanlar Yaban hayvanları için uyardı

18:21 - Bölge

Mantar bulutu görenleri şaşırttı

18:06 - Bölge

Lavanta bahçesine kilit vurdular

18:05 - Bölge

Günün Manşetleri

Emeklilere Yüksek Promosyon Yarışı! Diyarbakır'da Bankalar Rekabeti Kızıştırdı

18:42 - Diyarbakır

Amedspor, evinde Fatih Karagümrük ile berabere kaldı!

18:30 - Diyarbakır

Amedspor, Zorlu Fatih Karagümrük Maçına Hazır

13:42 - Diyarbakır

Yetimler Vakfı 2024 Yılı faaliyet raporunu açıkladı

13:38 - Diyarbakır

Diyarbakırlılar: işgal rejimine güvenmiyoruz ama yapılan ateşkese sevinçliyiz

13:35 - Diyarbakır