?>

Güneydoğu’nun vazgeçilmez lezzeti, 'Mıcırık aşısı'

Kurtuluş mücadelesinin verildiği kıtlık dönemlerinde ortaya çıkan ve gastronomi kenti Gaziantep’in coğrafi işaretini aldığı mıcırık aşı, günümüzde yöre halkının vazgeçemediği, turistlerin ise unutamadığı lezzetler arasında yer alıyor.

Kültür Sanat - 2 yıl önce

Gaziantep’te kıtlık döneminde ortaya çıkan ve son dönemlerde coğrafi işareti alan mıcırık aşı, Güneydoğu’da hem lezzeti hem de besleyici özelliği nedeniyle ilgi görüyor. Yemeklerinden, sosyal ve kültürel alanlarına kadar buram buram tarih kokan Gaziantep’in ünü dünyaya yayılan yemekleri arasında bulunan mıcırık aşı, meşakkatli bir yapım aşamasına rağmen bütçe dostu sofraların vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. Yöre halkının yanı sıra bölgeye gelen yerli ve yabancı turistlerin de tadına baktığı aş, unutamadığı lezzetler arasında yerini alıyor. Yerli ve turistlerin ilgisini çeken mıcırık aşı lezzetiyle ve besleyici yönüyle öne çıkıyor. Gaziantep’in kültürel ve yöresel mutfağındaki konumunu devam ettirmek için uğraşan işletmeler uygun fiyat tarifesiyle kurtuluş savaşındaki tarihi lezzeti damaklarda yaşatıyor.
Gaziantep Mıcırık Aşı; kuşbaşı et veya kıyma, pirinç, salça, börk veya mıcırık veya her ikisi de kullanılarak hazırlanan bir yemektir. Börk, patlıcanın yeşil kısmı ile birlikte kesilen baş kısmının; mıcırık ise patlıcanlar oyulurken çıkartılan iç kısmının güneşte kurutulması ile elde edilir. Kolay yapılan bir yemek olduğu için evlerde de çok tercih edilen bir yemektir.

“tadından ve tarihinden hiçbir şey eksilmeden geçmişten günümüze gelen bir yemektir” Mıcırık aşının kurtuluş savaşında yaşanan kıtlıktan dolayı ortaya çıktığını anlatan Yusuf Pektaş, “Mıcırık aşı kurtuluş savaşından kalan tarihi bir yemektir. 6 bin 317 şehit verdiğimiz zamanlar kendi başımıza şehrimizi savunmak zorunda kaldığımız için kıtlık ortaya çıkmış. Annelerimiz evde patlıcanın sap kısımlarını da değerlendirerek yaptığı ve o günden bugüne tadından ve tarihinden hiçbir şey eksilmeden gelen bir yemektir. Geleneksel bir yemektir” dedi.

Tüm evlerde kolaylıkla yapılabildiği gibi patlıcanın sapı diye bilinen börk kısmı da kullanılarak büyük ölçüde israfın önüne geçiliyor. Pektaş, “İç harcında kurutulmuş patlıcan ve kurutulmuş biberin sap kısımlarından oluşur. Onları atmıyoruz, biz Gaziantepliler israfı sevmeyen bir toplumuz ve patlıcanı nasıl ki yemek yapıyorsak sap kısmını da değerlendirerek yemek yapıyoruz. Ekstra olarak iç harcında kurutulmuş biber ve patlıcanın sap kısmı dışında pirinç, soğan ve sarımsak var. Bundan dolayı antibiyotik gibidir” şeklinde konuştu.
Tarihi dokusunun turistler üzerinde etki bıraktığından ve her insanın ekonomik anlamda rahatça yiyip, tarihini ve kültürünü damaklarında hissetmelerini hedeflediklerini aktaran Pektaş, “Mıcırık aşı dünya mutfağı kitaplarında yeri olan ve UNESCO tarafından coğrafi işaret alan bir yemektir. Turistler misafirlerimiz bu yemekleri bilmiyor. Biz tarihi anlamını söylediğimizde hoşlarına gidiyor ve yedikleri zaman beğeniyorlar. Güler yüzle kalkıp gidiyorlar. Depremden sonra turistlerin az gelmesiyle günde ortalama 60 tabak satmaya başladık. Depremden önce 80 tabak satıyorduk. Aylık olarak ortalama 3 bin 500 tabak mıcırık aşı satıyoruz. Her kesimden insanın cebine uygun olacak şekilde tabağını 40 TL gibi bir cüzi rakamdan vatandaşlara sunuyoruz ve fiyat artırımına gitmiyoruz” diye konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır'da otomobilden pompalı tüfekle ateş açan şüpheli kamerada: 2 köpek öldü

2023-05-25 11:05 - Güncel

Arslan ailesinin köyünde Kılıçdaroğlu'na oy çıkmadı

2023-05-29 11:51 - Siyaset

Diyarbakır’daki silahlı kavgada yaralanan 6 kişiden biri hayatını kaybetti

2023-05-29 15:24 - Güncel

Hacca gitmek için Fransa'dan bisikletle yola çıkan yazar Türkiye'de

2023-05-23 20:58 - -

Domuzlar şehir merkezine indi

2023-05-26 14:55 - -

Tali yoldan çıkan araç kazaya neden oldu: Bir ölü 3 yaralı

2023-05-25 18:37 - Güncel

890 nüfus müdürlüğü yenilendi

2023-05-29 08:30 - -

Malatya’da enkaza dönen milyonluk villalar için yıkım kararı

2023-05-24 12:05 - Güncel

Hani’nin 50 yıllık Aynkebir su kanalları sorunu çözülüyor

2023-05-24 17:41 - -

Süveyş Kanalı'nda karaya oturan yük gemisi yüzdürüldü

2023-05-25 18:19 - Dünya

İlgili Haberler

Gaziantep’te son 20 yılın turist rekoru kırıldı

09:37 - Kültür Sanat

Pandemi döneminde hobi olarak başladı, evini müzeye dönüştürdü

08:52 - Kültür Sanat

Ebru sanatçılarının eserleri Başkentlilerin beğenisine sunuldu

18:57 - Kültür Sanat

Ağrı Milli Eğitim Müdürü Kökrek, “Dilimizin Zenginlikleri” projesi ödüllerini verdi

18:28 - Kültür Sanat

Kuşadası’ndaki söyleşide Atatürk konuşuldu

17:28 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Diyarbakırlılara da ödeme yapılacak!

11:22 - Diyarbakır

Diyarbakır'da silahlı şehir eşkıyaları yakalandı

10:21 - Diyarbakır

Sahte internet sitesi ile araç kiralama hizmeti veren şebeke çökertildi: 15 tutuklama

09:57 - Diyarbakır

Emeklilere Yüksek Promosyon Yarışı! Diyarbakır'da Bankalar Rekabeti Kızıştırdı

18:42 - Diyarbakır

Amedspor, evinde Fatih Karagümrük ile berabere kaldı!

18:30 - Diyarbakır