Irak'ın BM Temsilci Yardımcısı Abbas Kazım El-Fetlavi, Konsey'de, ülkesinin BM'nin 20 yılı aşkın bir süredir yürüttüğü siyasi misyonunun 2025 yılı sonuna kadar sona erdirmesi talebini yineleyerek "misyonun hedeflerine ulaştığını" vurguladı.
Rus elçi Vasily Nebenzia da bu görüşü yineleyerek "Iraklıların ülkelerinin siyasi geleceği için sorumluluk almaya hazır olduklarını" söyledi. "Geriye kalan sorunlar BM misyonunun ülkede süresiz olarak kalması için bir bahane olmamalı" diye ekledi.
Çin'in BM temsilci yardımcısı Geng Shuang, mayıs sonunda görev süresi dolacak olan UNAMI'nin yıllık yenilenmesi kapsamında konseyin "kademeli çekilmeyi ve nihai çekilmeye doğru yumuşak bir geçişi sağlayacak bir plan önermesi" gerektiğini kaydetti.
BM misyonlarının ancak ev sahibi ülkenin rızasıyla faaliyet gösterebileceği göz önüne alındığında, İngiltere ve Fransa da Irak ile BM arasındaki ortaklığın değişmesini desteklediklerini dile getirdiler.
ABD Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield ise BM misyonunun hala "yapması gereken önemli işler" olduğunu öne sürdü ve Bağdat'ın talebine değinmedi.
Greenfield, UNAMI'nin seçimlerin düzenlenmesini desteklemek ve insan haklarını teşvik etmek gibi birçok önemli siyasi konuda kilit rol oynadığını ancak Irak'ın UNAMI'nin ekonomik konulara daha doğrudan odaklanmasını açıkça talep ettiğini vurguladı.
Irak hükümetinin talebi üzerine 2003 yılında Güvenlik Konseyi tarafından kurulan, 2007 yılında güçlendirilen ve her yıl yenilenen UNAMI'nin görevi, "kapsayıcı siyasi diyaloğu, ulusal uzlaşmayı, seçimleri ve güvenlik reformunu teşvik etmek için Irak Hükümetine destek sağlamak olarak" ifade ediliyor.