?>

Her Derde Deva: Nar Eşkisi

Diyarbakır’da vatandaşlar, ağaçlardan topladıkları narlarla hazırladıkları nar eşkisi sayesinde kış aylarında bağışıklıklarını güçlendiriyor. Doğal ve katkısız yöntemlerle üretilen bu lezzet, hem sağlık dağıtıyor hem de geleneksel tatlara sahip çıkıyor.

Diyarbakır - 1 yıl önce

Diyarbakır’da vatandaşlar, binbir faydasıyla bilinen nar eşkisini üretmek için hızlandırdı. Kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve enerji depolamak için tercih edilen nar eşkisi, şifa kaynağı olarak biliniyor. Lice ilçesi başta olmak üzere birçok bölgede nar ağaçlarından toplanan meyvelerle yapılan bu eşsiz ürün, doğal yollarla hazırlanıyor.  

Nar Eşkisi Nasıl Yapılıyor?

Nar eşkisi yapımı, sabır ve emek isteyen bir süreçten geçiyor. Diyarbakırlı kadınlar ve aileler, geleneksel yöntemlerle nar eşkisini şu şekilde hazırlıyor:  

1. Narların Toplanması ve Ayıklanması    Ağaçlardan toplanan narlar tek tek ayıklanarak taneleri çıkarılıyor. Ayıklama işlemi, narın içindeki beyaz zarın eşkide acı bir tat bırakmaması için dikkatle yapılıyor.  

2. Narların Sıkılması:      Ayıklanan nar taneleri ezilerek suyu çıkarılıyor. Elde edilen nar suyu süzgeçten geçirilerek posa ve çekirdeklerinden ayrılıyor.  

3. Kaynatma Süreci:    Saf nar suyu büyük kazanlarda kısık ateşte saatlerce kaynatılıyor. Bu süreçte nar suyunun kıvam alması için sürekli karıştırılıyor. Kaynatma işlemi tamamlandığında nar eşkisi yoğun bir kıvam alıyor ve tatlı-ekşi bir lezzet kazanıyor.  

4. Saklama ve Kullanım:     Soğuyan nar eşkisi, cam kavanozlara doldurularak uzun süre saklanabiliyor. Özellikle salatalarda, yemeklerde ve kışın bağışıklık artırıcı içeceklerde kullanılıyor.  

Nar Eşkisi Şifa Dağıtıyor  

Vatandaşlar, nar eşkisinin özellikle soğuk algınlığına, boğaz ağrısına ve sindirim sorunlarına iyi geldiğini belirtiyor. Geleneksel bir tarifle hazırlanan bu lezzet, Diyarbakır’da kış mevsiminin vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.  
Nar eşkisi üreticilerinden Hatun Güneş, “Narlarımız tamamen doğal. Eşkimizde hiçbir katkı maddesi yok. Hem şifa buluyoruz hem de ev ekonomisine katkı sağlıyoruz,” dedi.  
Haftanın Öne Çıkanları

Kumluca’da gecekondu yangını

2024-11-16 22:38 - Asayiş

Diyarbakır'da evlat nöbeti 1904 gündür sürüyor

2024-11-18 19:18 - Diyarbakır

Usta yetişmeyince mavi yakalılar kıymete bindi

2024-11-14 14:33 - Ekonomi

Jandarmadan 3 milyon liralık baskın

2024-11-14 14:24 - Asayiş

Meteoroloji'den kuvvetli yağış uyarısı

2024-11-17 10:29 - Güncel

Kızların kavgasını erkekler ayıramadı

2024-11-14 13:16 - Asayiş

İhtiyaç sahiplerine ücretsiz dürüm ikramı

2024-11-15 13:21 - Güncel

MESKİ, jeneratör sayısını 339’a yükseltti

2024-11-17 12:38 - Güncel

Hilvan’da "Kasım Ayı Sahabe Ayı" programı düzenlendi

2024-11-17 12:55 - Bölge

Batman'da gastronomi festivali açıldı

2024-11-16 20:54 - Güncel

İlgili Haberler

Diyarbakır Çermik'te Sinek Çayı Çevresindeki Kirlilik, Halkı Zor Durumda Bırakıyor

15:12 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Şehit Aileleri ve Gazilerle Birlik Buluşması Yapıldı

15:05 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Öğrencileri "Eski Diyarbakır’a Yolculuk" Etkinliğiyle Tarihi Keşfetti

14:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’dan Sinemalara Uzanan Azmin Hikâyesi

14:09 - Diyarbakır

Güneydoğu’da Kavurma Geleneği

13:42 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır Çermik'te Sinek Çayı Çevresindeki Kirlilik, Halkı Zor Durumda Bırakıyor

15:12 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Şehit Aileleri ve Gazilerle Birlik Buluşması Yapıldı

15:05 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Öğrencileri "Eski Diyarbakır’a Yolculuk" Etkinliğiyle Tarihi Keşfetti

14:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’dan Sinemalara Uzanan Azmin Hikâyesi

14:09 - Diyarbakır

Güneydoğu’da Kavurma Geleneği

13:42 - Diyarbakır