?>

Hizan’da geleneksel yöntemlerle bir asırdır üzüm pekmezi yapılıyor

Bitlis’in Hizan ilçesindeki vatandaşlar, yetiştirdikleri organik üzümlerden bir asırdır doğal yöntemlerle pekmez üretiyor..

Kültür Sanat - 3 yıl önce

Bitlis’in Hizan ilçesindeki vatandaşlar, yetiştirdikleri organik üzümlerden bir asırdır doğal yöntemlerle pekmez üretiyor. Hizan ilçesine bağlı Akşar köyünün Kılavuz mezrasında yetişen üzümler sofralık olarak piyasada satılırken, ihtiyaç fazlası ürünler ise doğal yöntemler kullanılarak pekmeze dönüştürülüyor. Bölgeye has bilinen siyah üzümleri önce havuzlarda ezerek su haline getiren köylüler, daha sonra maya olarak kullandıkları beyaz toprakla karıştırarak büyük kazanlarda belli bir süre kaynatıyor. Ardından süzülerek daha büyük kazanlara konulan üzüm suyu, burada 5-6 saat boyunca yaklaşık 290 derecede kaynatılıyor. Zorlu bir süreçten geçen pekmez, Hizan’ın 13 köyünde halen doğal yöntemlerle yapılıyor. Köyün ortasına kurulan kazanlara önceden ezilerek çıkarılan üzüm suyu konulduktan sonra kaynatılarak pekmeze dönüştürülüyor. İçinde herhangi bir katkı maddesi bulunmadığı için birçok hastalığa da iyi gelen pekmez, özellikle bölgedeki vatandaşlar tarafından sıkça tercih ediliyor. Bu yıl kuraklığın yaşandığı bölgede üzüm üretiminin de önemli derecede azaldığını belirten köylüler, buna rağmen pekmez üretimlerini yaptıklarını belirttiler. Hizan’ın Akşar köyüne bağlı Kılavuz mezrasında pekmez yapımını gerçekleştiren 65 yaşındaki Sadullah Özer, ürettikleri pekmezleri İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük kentlerdeki vatandaşlara da gönderdiklerini söyledi. Başta kan yapıcı olma özelliğine sahip olan Hizan pekmezinin karaciğer hastalıklarına, ağız yaralarına ve mide hastalıklarına iyi geldiğini söyleyen Sadullah Özer, pekmezin piyasada 40-50 TL arasında değişen fiyatlara alıcı bulduğunu belirtti. Uzun yıllardan beridir köyde geleneksel yöntemlerle pekmez üretiminin yapıldığını da sözlerine ekleyen Özer, “Bizim köyün bulunduğu bölge üzüm bağlarının bol olduğu bir yerdir. Dedemizden babamızdan öğrendiğimiz bu yöntemle her yıl pekmez üretiyoruz. Pekmezin iki hammaddesi olan üzüm ve maya toprağı bu köyde bulunuyor. Bizler her yıl bu dönemde yamaçlarda oluşan bağlardaki üzümleri toplayarak köye getiriyoruz. Burada yaptığımız havuzlarda çizmelerle ezerek suyunu çıkarıp posasını ayırıyoruz. Daha sonra çıkan şırayı büyük varillerde toprakla mayalıyoruz. 2-3 saat beklettiğimiz şırayı, altında ateş yaktığımız kazanlarda 5-6 saat boyunca kaynatıyoruz. Üstüne çıkan köpükleri de alarak temiz ve berrak oluncaya kadar bekletiyoruz. 300 kilogram üzümden yaklaşık 35 kilogram pekmez elde ediyoruz. Buna hiçbir şekilde katkı maddesi girmediği için de doğal oluyor. Bölgede bütün vatandaşlarımızın tercihidir. Zaman zaman da batı illerine gönderiyoruz” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Ergani’de 5 hayvan içme suyu göleti onarıldı

2021-10-05 00:00 - Ekonomi

Karakol onarımı ve çevre düzenlemesi işi yaptırılacaktır

2021-09-30 00:00 - -

Yazılım ve destek hizmeti alınacaktır

2021-10-01 00:00 - -

Bina onarım işleri yaptırılacaktır

2021-10-02 00:00 - -

Aydın’ın Sultanları çeyrek finale yükseldi

2021-10-01 00:00 - Spor

Karayolu işleri yaptırılacaktır

2021-10-04 00:00 - -

Evlat hasreti çeken anne Güger: “Devletten ona zarar gelmez, bir an önce kendini o bataklıktan kurtarsın”

2021-09-29 00:00 - Güncel

Elazığ’da 8 milyon yıllık hayvan fosilleri sergileniyor

2021-09-29 00:00 - Kültür Sanat

TBMM Başkanı Şentop’un eşi Sabriye Şentop ve milletvekili eşlerinden eylemdeki ailelere ziyaret

2021-10-05 00:00 - Güncel

Diyabet Okulunda yüz yüze eğitimler başladı

2021-09-30 00:00 - Sağlık

İlgili Haberler

Söke’de çocuklar yarıyıl etkinliklerini keyifli geçiriyor

21:57 - Kültür Sanat

Tezhip sanatı ile geçmişi gelecekle buluşturan eserler ortaya çıkıyor

17:22 - Kültür Sanat

Kahramanmaraş’ta Filistin mücadelesi tiyatro sahnesinde

13:37 - Kültür Sanat

Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer

12:18 - Kültür Sanat

Bakan Tekin’den Samsun Maarif Orkestrası paylaşımı

12:17 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da gençlere yönelik iş birliği protokolü imzalandı

17:18 - Güncel

Malatya Şehitliği’nde kabirler rutin olarak temizleniyor

16:52 - Güncel

Araç Yağ Değişimine Dikkat: Uzmanlar Uyarıyor

15:19 - Diyarbakır

Bismil’in Işıklar Mahallesi’nde Kutbettin Kahraman Vefat Etti

15:02 - Diyarbakır

Uzmanlar Uyarıyor!

14:50 - Diyarbakır