?>

İnfluenza A, gıda zehirlenmesiyle karıştırılıyor: “48 saat içinde doktora gidin”

Sağlık - 6 saat önce

Son dönemde oldukça yaygın olan İnfluenza A virüsü hakkında bilinmesi gerekenleri anlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı, “Yaşanan belirtiler yüzünden genellikle gıda zehirlenmesi ile de karıştırılabiliyor. Ancak risk grubundaki kişiler bu virüse yakalandığında sonu ölüme kadar gidebiliyor. Bu yüzden kendilerinde grip bulguları fark edenler 48 saat içinde hastaneye başvurmalıdır” uyarısında bulundu.
Sonbahar, kış grip vakalarının arttığı mevsimler. İnfluenza A yani domuz gribi de şu anda en sık gördüğümüz virüs enfeksiyonudur. Konuyla ilgili konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim dalı Başkanı Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı, “Acil servislere ve polikliniklere son günlerde yüksek ateş, yaygın vücut ağrısı, şiddetli öksürük, baş ağrısı, boğaz ağrısı, bulantı, kusma, ishal şikâyetleriyle gelen hasta sayısında ciddi bir artış var. Bunun için test yaptığımızda en çok influenza A, H1N1 alt grubunun daha fazla olduğunu görüyoruz” açıklaması yaptı.

“Mutlaka aşı olunmalı”

İnfluenza A’ya bağlı ölümler olabildiğini belirten Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı, “Özellikle risk gruplarında bu daha fazla oluyor. 65 yaş üstü, kronik hastalık, kalp yetmezliği, şeker hastalığı, kronik akciğer hastalığı, böbrek yetmezliği tanıları olan hastalar, hamileler, 5 yaş altı çocuklar, kanser tedavisi gören hastalar risk grubundadır. O yüzden risk grubundaki kişiler, Eylül- Ekim aylarında aşı olmalılar. Ama hastalık olduysa ve kendilerinde grip bulguları fark ettilerse mutlaka 48 saat içinde, erken dönemde hastaneye başvurmalılar. Erken tedavi edelim ki olumsuz sonuçlarla karşı karşıya kalınmasın. Çünkü mevsimsel grip maalesef zatürre, bronşitle komplike olup ölümlere neden olabiliyor” dedi.

“İzole olmak önemli”

Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı, “Pandemide herkes maske kullanıyordu. İzolasyon yöntemleri çok ciddi şekilde uygulanıyordu. Dolayısıyla grip vakalarını çok görmüyorduk. Kovid daha ön plandaydı. Ancak Kovid için aldığımız tedbirler, influenzanın da yayılmasına engel oluyordu. İnfluenzadan korunmak için kapalı ortamlar havalandırılmalıdır. Özellikle semptomları olan kişiler maske takarak izole olmalıdır. Eller sıkça yıkanmalı, hapşırma ve öksürme durumunda ağızlarını peçete ile kapatmaları, o peçeteyi atıp sonra ellerini yıkamaları gerekir. Böylece kişiden kişiye geçmesi önlenecektir” şeklinde konuştu.
“Aşılar mutasyonlar öngörülerek hazırlanıyor”
“İnfluenza grip virüsü aslında her yıl mutasyona uğruyor” diyen Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı, “İnfluenza A ve B’de bu mutasyonları görüyoruz. Aşılar da bunlar ön görülerek ona göre hazırlanıyor. Dolayısıyla örneğin zatürre aşısında her yıl olmak gibi bir şey yok ama grip aşılarının her yıl Eylül ve Ekim aylarında uygulanması gerekiyor. Bu aşılar mutasyonlar öngörülerek hazırlanıyorlar” dedi.
“İnfluenza A, sindirim sistem şikâyetlerine de neden olabiliyor”
Gribin çok farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çünkü yüksek ateşle seyrediyor. Yaygın vücut ağrısı, baş ağrısı, şiddetli öksürük yapıyor. Soğuk algınlığı ise rinovirüs gibi virüslere bağlı ve daha hafif semptomlarla burun akıntısı, nezle, hafif boğaz ağrısı gibi şikâyetlerle geçiyor. Daha hafif seyirli. Kovid- 19 ile influenzanın birbirinden farkı ise Kovid19’da biraz daha fazla tat ve koku kaybını görüyoruz. Yine bu dönemde İnfluenza A, sindirim sistem şikâyetlerine de neden olabiliyor. Dolayısıyla bulantı, kusma, ishal yapabiliyor. Bu da gıda zehirlenmeyle karışabiliyor. Ama gıda zehirlenmelerinde gripteki yüksek ateş, yaygın vücut ağrısı gibi diğer bulguları da görmediğimiz için onu da rahatlıkla ayırt edebiliyoruz. PCR dediğimiz virüsün izolasyon testi ve hızlı antijen testleri bu hastalıkları birbirinden ayırt etmede kolaylık sağlıyor.”

“Antibiyotik kullanmamamız gerekiyor”

Tedavisinden de bahseden Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı, “Gribal enfeksiyonlar viral enfeksiyonlardır. Dolayısıyla antibiyotik kullanmamamız gerekiyor. Çünkü gereksiz yere antibiyotik kullanımı, mikroorganizmaların antibiyotiklere karşı direnç oluşturmalarına neden oluyor. Bir de antibiyotiklerin gereksiz yan etkilerine maruz kalınıyor. İnfluenza A’da asıl antiviral ilaçları kullanıyoruz. Oseltamivir grubu ilaçları beş gün süreyle hastalarımıza verdiğimizde çok daha hızlı bir şekilde düzelmelerini sağlıyoruz. Özellikle ilk 48 saat içerisinde bu tedaviye başladığımızda virüsün vücuttaki yayılımını engellemiş ve şikâyetlerinin süresini azaltmış oluyoruz” dedi.
“Tatil bitince çocuklarınıza dikkat edin”
Okulların tatile girmesiyle influenza grip vakalarının azalacağına da değinen Prof. Dr. Merih Kalamanoğlu Balcı son olarak şunları söyledi:
“Çünkü çocukların birbirleriyle yakın temasları azalacaktır. Dolayısıyla yayılım zincirini de kırmış olacağız. Ama tekrar okulların açılmasıyla yeniden bir artış olacaktır. Dolayısıyla çocuklara el yıkama alışkanlığını kazandırmak, hasta çocukların okula gönderilmemesi ve şikâyetleri düzelene kadar da evde izole olarak kalmaları salgının kontrol altına alınmasında kolaylık sağlayacaktır.”
Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Onlarca siyonist sömürgeci Mescid-i Aksa'yı bastı

2025-01-13 15:52 - Dünya

Sezona galibiyetle başladılar

2025-01-13 18:00 - Diyarbakır

Bismil’de Gıda Güvenliği denetimi yapıldı

2025-01-13 17:01 - Diyarbakır

Cizre’de tarihi Abdaliye Medresesi’nin duvarı yıkıldı

2025-01-16 18:47 - Kültür Sanat

Basın mensuplarının domuz sürüsüyle imtihanı

2025-01-12 17:56 - Bölge

Malatya'da asılsız ihbar

2025-01-12 19:02 - Asayiş

Lise ortak sınav soruları sızdırıldı

2025-01-13 12:11 - Eğitim

Kış aylarında çocuk sağlığına dair önemli uyarılar

2025-01-13 16:20 - Sağlık

İran: Suudi Arabistan'la kültürel bağları geliştirebiliriz

2025-01-13 16:29 - Dünya

İşte modern hayatın gizli tehlikesi

2025-01-13 17:40 - Sağlık

İlgili Haberler

Ayvalık’ta Türk Kızılay’ından kan bağışçısına altın madalya

10:47 - Sağlık

Bağışıklığı güçlü olması, iyi beslenmeden geçiyor

09:57 - Sağlık

Uzm. Dr. Karabağ Salmonella enfeksiyonuna dikkat çekti

22:03 - Sağlık

Fizik tedavi servisi Kula halkının hizmetine açıldı

21:48 - Sağlık

Muğla’da akabane hastalığına karşı önlemler alındı

20:12 - Sağlık

Günün Manşetleri

Amedspor, Zorlu Fatih Karagümrük Maçına Hazır

13:42 - Diyarbakır

Yetimler Vakfı 2024 Yılı faaliyet raporunu açıkladı

13:38 - Diyarbakır

Diyarbakırlılar: işgal rejimine güvenmiyoruz ama yapılan ateşkese sevinçliyiz

13:35 - Diyarbakır

Peygamber Sevdalıları Vakfı: Ateşkes direnişin zaferi, işgalin kesin mağlubiyetidir

13:27 - Diyarbakır

Bismil’de Futbol Coşkusu

13:07 - Diyarbakır