Sedat IRMAK - ÖZEL HABER Hemen hemen her yıl hasat döneminin ardından birçok bölgede olduğu gibi Diyarbakır'da da çıkan anız yangınları, gerek toprağa verdiği zarar gerekse sebep olduğu çevre kirliliği nedeniyle büyük sorun oluşturuyor.
"Ürünlerin yanmasına sebep olabilmekte" Narin, anız yakılmasının zararlarını ise şu bilgilerle sıraladı; Anız yakmanın genel zararları. Anızın yakılması sonucunda, gerek tarımsal ekosistem, gerekse doğal ekosistem tahrip edilmektedir.Özellikle topraktaki Karbon (C) ve Azot (N) dengesi yok olmakta ve tarlalar verimsizleşmektedir. Organik madde miktarı azalmaktadır. Mikrobiyolojik aktivite gerilemektedir. Omurgasızlar yok olmaktadır. Toprağın su tutma kapasitesi azalmaktadır. Toprak verimliliği düşmektedir. Yangınlar sırasında hava kirlenmektedir. Karayolu civarındaki anız yangınları görüş mesafesini azaltarak, trafik kazalarına sebep olmaktadır. Kontrolsüz olarak yakılan anızlar komşu tarladaki hasat edilmemiş ürünlerin yanmasına sebep olabilmektedir. Yangınlar bazen çitleri, tarla içerisindeki direkleri, meyve ağaçlarını yakabilmektedir. Orman ve konut yangınlarına sebep olabilmektedir. Yaban hayvanları ya yok olmakta, ya da yuvalarını kaybetmektedir."
"Doğrudan ekim öneriyorum" Anız yakmak yerine doğrudan ekim önerdiklerini kaydeden Narin, çiftçilerin anız yakma uygulamasından vazgeçmesi gerekir. Bunun yerine ne yapabiliriz. Korumalı toprak işleme sistemleri altında değerlendirdiğimiz anıza ekimi veya doğrudan ekimi kullanabiliriz. Doğrudan ekim, anız yakılmasından çok doğru bir çözüm olacaktır” diye konuştu.
Cezai işlem uygulanacaktır Öte yandan yetkili kurumlarca yapılan uyarıda, Anız yakma yasağına uymayanlar hakkında İlgili Kurumlarca 2872 sayılı Çevre Kanunu ile bu kanunda değişiklik öngören 5491 sayılı Kanun ve 6831 sayılı Orman Kanunu’nun ilgili hükümleri doğrultusunda cezai işlem uygulanacağı aktarıldı.