Karara siyonist "Ulusal Birlik" Partisi lideri Benny Gantz ve partisinin milletvekillerinin de aralarında bulunduğu 68 üye destek verirken, yalnızca 9 milletvekili karşı çıktı.
İşgal medyasında yer alan haberlere göre, Binyamin Netanyahu'nun koalisyonundaki partiler ve sağ partiler de karara destek verirken, muhalefetteki Yair Lapid liderliğindeki Yesh Atid (Gelecek Var) partisinden temsilciler de kararı desteklemekten kaçınmak için oturumdan ayrıldı.
Kararda, 7 Ekim 2023 olaylarının ardından Filistin devletinin kurulmasının “teröre ödül” olduğu ve işgal rejimi için varoluşsal bir tehdit olacağı savunuldu.
Kararda ayrıca bunun "İsrail-Filistin" çatışmasını devam ettireceği ve daha da istikrarsızlaştıracağı ileri sürüldü.
Karar, Netanyahu'nun ABD Kongresi'nin ortak oturumunda konuşma yapmak ve ABD Başkanı Joe Biden ile Beyaz Saray'da görüşmek üzere Washington'u ziyaret etmesinden günler önce geldi.
Geçtiğimiz Mayıs ayında, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 143 lehte, 9 aleyhte ve 25 çekimser oy çokluğuyla, Filistin'in Birleşmiş Milletler'e tam üyelik başvurusunu destekleyen ve Güvenlik Konseyi'ne başvuruyu yeniden değerlendirmesini tavsiye eden bir kararı kabul etti.
Kararda ayrıca Filistin'in Birleşmiş Milletler'e katılımıyla ilgili ek hak ve ayrıcalıkların uygulanmasının yolları da belirlendi. Genel Kurul'un, Filistin Devleti'nin Şartı uyarınca uluslararası örgüte üye olmak için tam yeterliliğe sahip olduğu yönündeki kanaatini teyit etti ve üye devletlerin Filistin'i üye olarak kabul etme konusunda yaygın destek verdiklerini belirtti.
işgal hükümeti daha sonra kararı reddetti ve Netanyahu şunları söyledi: "Bize daha fazla saldırabilecekleri bir terör devleti kurmalarına izin vermeyeceğiz ve ne Birleşmiş Milletler Genel Kurulu ne de başka bir organ temel hakkımız olan kendimizi savunma hakkımızı kullanmaktan bizi alıkoyamayacak."
Geçtiğimiz Nisan ayında ABD, Cezayir'in Genel Kurul'un Filistin'i BM üyesi olarak kabul etmesini öneren karar taslağına karşı Güvenlik Konseyi'nde veto hakkını kullanmıştı. 12 üye bunu desteklerken, İsviçre ve İngiltere oylamada çekimser kaldı.
Filistin Devleti, Örgüt Genel Kurulu'nun 29 Kasım 2012 tarihli kararı uyarınca Birleşmiş Milletler'e üye ve gözlemci statüsünde bulunuyor.