?>

Kanada Başbakanı Trudeau: "Kanada asla ABD’nin 51. eyaleti olmayacak"

Kanada Başbakanı Justin Trudeau Avrupa Birliği (AB) liderleriyle gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Kanada’nın ABD’nin 51. eyaleti olacağına ilişkin tartışmalar en başından geçersizdir. Böyle bir şey asla olmayacak" dedi.

Dünya - 10 ay önce

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Antonio Costa ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu.ABD Başkanı Donald Trump’ın Kanada’nın ilhak edilmesine ilişkin açıklamalarını değerlendiren Trudeau, "Kanada’nın 51. eyalet olacağına ilişkin tartışmalar en başından geçersizdir. Böyle bir şey asla olmayacak. Ancak ABD Başkanının söylediklerini ciddiye almalı ve Kanada’yı savunurken bunu da göz önünde bulundurmalıyız. En başından beri açık ve net bir şekilde söylediğim üzere, Kanada’nın 51. eyalet olması yönünde en küçük bir ihtimal dahi söz konusu değildir" dedi.Trump ile çalışmış biri olarak Trump'ın söylediklerini ciddiye almak ve uygun şekilde yanıt vermek gerektiğini düşündüğünü ifade eden Trudeau, "Kanadalıların son haftalarda verdikleri tepki, ilham verici oldu. İnsanlar birbirlerine destek oldu, tatil planlarını değiştirdi, yerel işletmeleri desteklemek için Kanada’dan alışveriş yapmanın yollarını aradı ve tedarik zincirlerini Asya ve Avrupa gibi bölgelerle çeşitlendirmeye çalıştı. Bu, ‘Evet zor olacak ama bizler Kanadalı olmaktan duyduğumuz gururu iki katına çıkaracağız ve birbirimize destek olmaya devam edeceğiz’ mesajı veren Kanadalıların gösterdiği tepkidir" dedi."Kanada güçlü bir şekilde yanıt verecek"
Trump’ın tehditleri ve Kanada’nın alüminyum ve çelik ihracatına yönelik gümrük vergilerinin toplamda yüzde 50 oranına ulaşacak olmasıyla ilgili gelen soruya Trudeau, "Kanada, ABD’nin atacağı adımlardan bağımsız olarak, ölçülü ve aynı zamanda son derece güçlü bir şekilde yanıt verecektir. Biz bir ticaret anlaşmazlığı içerisinde olmak istemiyoruz. Çünkü Kuzey Amerika’da herkes için en iyi olan şeyin, birlikte çalışmaya devam etmek olduğunu düşünüyoruz. Odaklanmamız gereken konu, uluslararası ticaretteki zorluklar olmalı" dedi.
Trudeau, "Eğer Kanada halkının istihdam kaynaklarını ve egemenliğimizi savunmak için iyi niyetli çabalarımıza bir süre ara vermemiz gerekirse, bunu yapacağız. Bu bizim tercihimiz değil ve böyle bir durumu istemiyoruz. Fakat ne olursa olsun, gereken tepkiyi vereceğiz" dedi.
Kanada’nın ABD’ye gerçekleştirdiği 2,2 milyar dolar değerindeki çelik ve alüminyum ihracatının ABD ekonomisine doğrudan katkı sağladığını ve ABD’nin 2018’de gümrük vergisini artırma kararının 75 bin ABD’linin işlerini kaybetmesine neden olduğunu vurgulayan Trudeau, "Bu nedenle, elimize geçen her fırsatta bu gerçekleri dile getirmeye ve hem ABD’lileri hem de Kanadalıları kötü etkileyecek bu politikanın daha ileriye taşınmasını engellemek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" dedi.
ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz pazartesi günü Kanada dahil olmak üzere ABD’nin tüm çelik ve alüminyum ithalatına yüzde 25 oranında ilave gümrük vergisi uygulanacağını duyurmuştu. Bu ilave vergi, tüm Kanada mallarına yönelik olarak uygulanan genel yüzde 25’lik gümrük vergisinin üzerine eklenecek ve 12 Mart itibarıyla uygulanmaya başlanacak kararla birlikte Kanada’dan ithal edilen çelik ve alüminyuma uygulanan gümrük vergisi toplamda yüzde 50 oranına ulaşacak. Trump, pazartesi günü buna ek olarak Kanada’dan ithal edilen araçlara da yüzde 50 ila yüzde 100 arasında bir oranda gümrük vergisi uygulama tehdidinde de bulunmuştu.
Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Evren Kaymakamı Nesrin Uygun göreve başladı

2025-02-06 00:13 - Siyaset

Diyarbakır'da Trafikte Çöp Atanlara Sert Tepki!

2025-02-12 11:11 - Diyarbakır

Diş eti çekilmesine dikkat!

2025-02-11 14:20 - Sağlık

Galatasaray, genç oyuncu Arda Ünyay ile sözleşme imzaladı

2025-02-11 22:02 - Spor

Bu tavuklar gerçekten ’geziyor’

2025-02-08 09:43 - Güncel

Arnavutluk Başbakanı Rama, canlı yayında sorun yaşayınca küfür etti

2025-02-11 15:38 - Dünya

Osmanlı Beyliği Sempozyumu kitap olarak yayımlandı

2025-02-06 13:58 - Kültür Sanat

LGS ikinci örnek soru kitapçıkları yayımlandı

2025-02-10 15:40 - Eğitim

Kar nedeniyle 16 köye ulaşım sağlanamıyor

2025-02-10 16:57 - Güncel

SBB’den işitme cihazı desteği

2025-02-11 18:32 - Güncel

İlgili Haberler

Fas’ın Safi Kentinde Ani Sel Felaketi: Can Kaybı 21’e Yükseldi

11:15 - Dünya

Ünlü yönetmen Reiner ve eşi evinde ölü bulundu

10:32 - Dünya

İHA Saldırıları İki Ölümle Sonuçlandı

10:43 - Dünya

Tel Aviv semalarında füze alarmı

15:23 - Dünya

Tayland ile Kamboçya arasındaki çatışmalarda can kaybı 11'e yükseldi

15:18 - Dünya

Günün Manşetleri

Diyarbakır'ın Tarihi Haburman Köprüsü, Kış Aylarında Kartpostallık Görüntüler Sunuyor

15:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Tekel Bayisine Patlayıcı Atan 2 Çocuk Yakalandı

13:56 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kağıt Toplayıcısından İnsanlık Dersi: Hamit Aslan’ın Hayvanlara Olan Fedakarlığı

13:34 - Diyarbakır

Diyarbakır Final Lisesi Öğrencileri Uluslararası Matematik Olimpiyatında Türkiye’yi Temsil Edecek

13:29 - Diyarbakır

Diyarbakır-Kulp Yolunda Minibüs Şarampolde Asılı Kaldı: Faciadan Dönüldü

13:24 - Diyarbakır