"Hep bir önceki seneden devir daim tohumlarla üretiliyor" "Karacadağ bölgesindeki pirinç yetiştirilmesi, eski geleneksel usullerle yapılıyor" diyen Çitil, "Ne için? Çünkü tarım aracı giremiyor. Taşlık bir arazi olduğu için, hala eski usullerle tarım yapılıyor. Tohumu ata tohumu. Çünkü bir pirinç tohum fabrikası yok burada dolayısıyla hep bir önceki seneden devir daim tohumlarla üretiliyor. Hiç ilaç kullanılmıyor bu bölgede, çünkü ihtiyaç yok. Taşlık bir arazi olduğu için zaten mineral ve protein değeri çok yüksek bir pirinç elde ediyorsunuz" diye konuştu.
"Bu sene yetiştirdiniz, en az 7 sene beklemek zorundasınız" En önemli özelliğinin kar suyuyla beslenmesi olduğunu belirten Çitil, "Normalde Türkiye'de aslında çeltikler 15 derece sıcaklıktaki sularla beslenir. Ama Karacadağ'da kar suyuyla beslendiği için 5 derece ile 10 derece arasında değişir. Dolayısıyla daha sert bir tane elde edersiniz ve daha fazla su alır. Aslında Karacadağ pirincinin En önemli özelliklerinden bir tanesi. Yetiştirildiği araziyi bu sene yetiştirdiniz. En az 7 sene beklemek zorundasınız. 7 sene bekledikten sonra tekrar aynı araziyi ekebiliyorsunuz. Dolayısıyla toz, toprak dinlenmiş oluyor ve daha iyi verim almış oluyor. Bizim esas niyetimiz bu endemik ve özel pirinci Türkiye'ye tanıtmak ve inşallah dünyaya tanıtmak” ifadelerinde bulundu.