?>

Kavurucu sıcaklara en çok onlar seviniyor

Şanlıurfa’da buz üreticileri sezonu açtı. Havaların ısınmasıyla satışları başlayan üreticiler, günde ortalama 20 ton kalıp buz satıyor.

Güncel - 2 yıl önce

Türkiye’nin en sıcak illeri arasında yer alan Şanlıurfa’da buz sezonu başladı. Buz üreticileri, soğuk hava depolarında özel makinelerde ürettiği buz kalıplarını, lokantalar başta olmak üzere ev, fırın ve şerbetçiler gibi birçok yere servis ediyor. 8 ila 15 kilodan oluşan buz kalıpları, 15 ila 35 TL arasında satışa sunuluyor. Kentte faaliyet gösteren 5 buz fabrikasında günlük ortalama 20 ton buzun tüketildiği bildirildi. Günde 20 ton buz satılıyor Buz üreticisi Abdulkadir Demir, kurduğu soğuk hava deposunda ürettiği kalıp buzları satarak ailesinin geçimini sağlıyor. Demir, “Biz burada buz üretimi yapıyoruz. Günlük yaklaşık 5 ton buz üretiyoruz. Üretilen 5 tonu da satıyoruz. Havalar ısındığından dolayı buz satışlarımız daha bir rağbet görmeye başladı. Hava sıcak olduğundan dolayı buzdolapları olsun, ondan sonra çeşitli soğutma cihazları yetersiz geliyor. Yetersiz olduğu zamanda işletme sahipleri bizden buz talep ediyor. Buzu, su için kullanan var, şerbet için kullanan var, hamur için kullanan var. Fırıncılar hamur için kullanıyor. Şerbetçiler limonata için kullanıyor. Birçok işlemde buz kullanılıyor. Buz fiyatlarımız, büyük kalıp buz 35 TL, poşetli buz 25 TL ve yarım buzu da 15 TL şeklinde satıyoruz” dedi.

Limonata satıcısı olarak günlük 5 ile 10 kalıp arasında buz tükettiğini belirten esnaf İbrahim Toğun, “Biz Şanlıurfa’da limonata satışı yapıyoruz. Havalar sıcak olduğu için bu ihtiyacımız oluyor. Ne zaman buz ihtiyacımız olsa buraya gelip buz alıyoruz. Günde ortalama 5 ila 10 kalıp arasında buz kullanıyoruz" şeklinde konuştu.
Şanlıurfa’da buz satarak aile geçimin sağlayan esnaf Nihat Ataşlar ise “Burada buz üretimi yapıyoruz, sabah erken 06.00 - 07.00 gibi iş yerimizi gelip açıyoruz. Geldiğimiz gibi makineleri kontrol ediyoruz, buz kalıplarımızı çıkarıyoruz. Çıkardığımız buzları servis ediyoruz. Fırınlara, lokantaları, şerbetçilere, palizacılara gönderip buz ihtiyaçlarını karşılıyoruz" ifadelerini kullandı.
Tarihi çarşılar bölgesinde 50 yıldır şerbet sattığını belirten 70 yaşındaki esnaf Naci Okkaş ise şerbettin buz ile yapıldığını, günlük 7-8 kalıp buz alıp şerbet ile karıştırarak sattığını söyledi.
Haftanın Öne Çıkanları

Unutulmaya yüz tutmuş sünnetler (Videolu)

2023-06-21 17:35 - -

Tır, yolcu otobüsüyle çarpıştı: 2 ölü, 6 yaralı

2023-06-21 08:54 - Güncel

Şanlıurfa'da iki otomobil çarpıştı: 6 yaralı

2023-06-18 15:15 - Güncel

Diyarbakır'da kaza!

2023-06-16 14:31 - Güncel

Türkiye-ABD stratejik mekanizması görüşmeleri Washington'da gerçekleşecek

2023-06-23 09:53 - Siyaset

Ardahan'da şap virüsü görüldü:  99 köy karantinaya alındı

2023-06-17 12:22 - Güncel

İletişim Başkanı Altun: Mülteciler yeniden onurlu bir hayata kavuşmalıdır

2023-06-21 06:57 - Siyaset

Yıl başından bu yana 60 bin Afgan mülteci, İran'dan ülkesine döndü

2023-06-19 18:46 - Güncel

Siirt’te yeni bir spor parkı kazandırılıyor

2023-06-17 13:14 - Spor

Adıyaman Müftüsü Haliloğlu: Kurban insanlık tarihi kadar eski ibadettir

2023-06-17 12:26 - -

İlgili Haberler

Aydın’da vatandaşlar piknik alanlarına akın etti

19:48 - Güncel

Germencik Belediye Başkan Yardımcısı Kocabaş’ın acı günü

18:27 - Güncel

İl Müdürü Öztürk, adaletin temsilcileriyle bir araya geldi

17:48 - Güncel

Başkan Çerçioğlu’ndan Söke’de çevre seferberliği

17:33 - Güncel

TEKNOFEST yarışma başvuruları başlıyor

17:28 - Güncel

Günün Manşetleri

Sur'da Tarihi Mekanlar Vatandaşlarla Dolu

15:43 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Cep Telefonu dükkânında patlama!

15:17 - Diyarbakır

Diyarbakır'da şüpheli paket paniği!

15:13 - Diyarbakır

Okul öncesi eğitimde nelere dikkat edilmeli!

14:18 - Diyarbakır

Diyarbakır'daki İslami STK'lardan ateşkes açıklaması

14:09 - Diyarbakır