?>

Kış aylarında çocuk sağlığına dair önemli uyarılar

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Ali Çınar, kış aylarında çocukların sağlığını korumak için alınması gereken önlemler hakkında önemli bilgiler verdi.

Sağlık - 11 ay önce

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Muhammed Ali Çınar, soğuk havalarla birlikte üst solunum yolu enfeksiyonları, astım krizleri ve cilt kuruluğu gibi sağlık sorunlarının artış gösterdiğini belirterek bağışıklığın güçlendirilmesi ve hijyen kurallarına dikkat edilmesinin bu dönemde hayati önem taşıdığını vurguladı.
Çınar, özellikle A, C ve D vitaminleri ile çinko, selenyum ve magnezyum minerallerinin çocukların bağışıklık sistemi için önemli olduğunu ifade etti.
Çınar, her yıl kış mevsimi öncesinde rutin kan tetkikleriyle vitamin ve mineral eksikliklerinin tespit edilip doktor önerisiyle uygun takviyelerin başlanmasını tavsiye etti. Bunun yanı sıra, yumurta, balık, ev yapımı yoğurt, bal, zencefil ve zerdeçal gibi besinlerin çocukların beslenme düzenine eklenmesinin faydalı olacağını söyledi. Ancak bir yaşın altındaki çocuklara bal verilmemesi gerektiğini özellikle hatırlattı.
Soğuk havalarda çocukların uygun şekilde giydirilmesi gerektiğine dikkat çeken Çınar, “Thermal Overall Grade” (TOG) değerinin kıyafet seçiminde rehber alınabileceğini belirtti. Hava sıcaklığının düşük olduğu durumlarda, en az 4 TOG değerindeki kıyafetlerin tercih edilmesini önerdi.
Ayrıca, astım ataklarını önlemek için dışarı çıkarken ağız ve burnun atkı ile kapatılması gerektiğini vurguladı.
Enfeksiyonların yayılmasını engellemek için çocukların el yıkama alışkanlıklarının önemine dikkat çeken Çınar, “Eller sabun ve suyla parmak araları, tırnak uçları ve avuç içleri de dahil olmak üzere en az 20 saniye boyunca yıkanmalıdır. Ayrıca, kirli ellerle göz, burun ve ağıza dokunmaktan kaçınılmalıdır.” diyerek kapalı ortamların düzenli olarak havalandırılmasını da bir diğer önemli tedbir olarak sıraladı.
Kış aylarında düşük nem oranının cilt kuruluğuna yol açabileceğini ifade eden Çınar, nemlendiricilerin özellikle banyo sonrası cildin nemli olduğu zamanlarda kullanılması gerektiğini belirterek bu kremlerin el ve yüz gibi dış ortamla temas eden bölgelerde daha etkili olduğunu söyledi.
Kış aylarında sıkça görülen karbonmonoksit ve soba zehirlenmelerine karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlatan Çınar, bu konuda gerekli önlemlerin alınmasının hayati önem taşıdığını ifade etti. 
Haftanın Öne Çıkanları

Çanakkale’de bazı feribot seferleri iptal edildi

2025-01-07 14:51 - Güncel

OSB Başkanı Fidan'dan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü Mesajı

2025-01-10 14:04 - Diyarbakır

Kaldırımdan 10 metre aşağıdaki toprak zemine düşen kadın yaralandı

2025-01-09 06:29 - -

Yurt Dışından Alınan Cep Telefonlarında IMEI Kaydı Süreci ne zaman başlıyor?

2025-01-08 18:44 - Bilim ve Teknoloji

Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu

2025-01-08 03:51 - Bilim ve Teknoloji

Ergani’de Ekmek Fiyatları Cep Yakıyor: 20 lira oldu

2025-01-07 18:07 - Diyarbakır

Motosiklet kaza yaptı: 2 ölü

2025-01-10 13:27 - Asayiş

Diyarbakır'da Kayıp Kedi'yi bulana ödül verilecek

2025-01-13 16:17 - Diyarbakır

Diyarbakırlı Drej Hasan'ın Unutulmaz Hikâyesi

2025-01-08 14:53 - Diyarbakır

Gaziantep'te kaçak akaryakıt ele geçirildi

2025-01-10 19:58 - Asayiş

İlgili Haberler

Adana’da kalp ve damar cerrahisi uzmanları güncel yaklaşımları değerlendirdi

10:37 - Sağlık

Sakinleşmek için yapılıyor, yanlış amaçla uygulanırsa zarara yol açıyor

10:23 - Sağlık

Eczacıdan bağışıklık sistemini güçlendirmek için tavsiyeler

10:33 - Sağlık

Kalori hesabı tarihe karışıyor

10:36 - Sağlık

Nefes darlığı hastalığına dikkat

09:51 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır'ın Tarihi Haburman Köprüsü, Kış Aylarında Kartpostallık Görüntüler Sunuyor

15:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Tekel Bayisine Patlayıcı Atan 2 Çocuk Yakalandı

13:56 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kağıt Toplayıcısından İnsanlık Dersi: Hamit Aslan’ın Hayvanlara Olan Fedakarlığı

13:34 - Diyarbakır

Diyarbakır Final Lisesi Öğrencileri Uluslararası Matematik Olimpiyatında Türkiye’yi Temsil Edecek

13:29 - Diyarbakır

Diyarbakır-Kulp Yolunda Minibüs Şarampolde Asılı Kaldı: Faciadan Dönüldü

13:24 - Diyarbakır