?>

Kış hastalıklarından korunmak için beslenmeye dikkat

Memorial Dicle Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Kader Lala, kış aylarında doğru beslenmenin önemi ve besinlerin vitamin değerlerinin hastalıklardan koruyucu etkileri hakkında bilgi verdi..

- - 5 yıl önce

Memorial Dicle Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Kader Lala, kış aylarında doğru beslenmenin önemi ve besinlerin vitamin değerlerinin hastalıklardan koruyucu etkileri hakkında bilgi verdi. Kış aylarında, soğuktan etkilenmeye bağlı olarak gribal enfeksiyonların daha sık sık ortaya çıktığını belirten Dyt. Lala, bu nedenle hastalıklara karşı önlem alabilmek için özellikle kış mevsiminde C vitamininden zengin besinlerin tüketilmesi gerektiğini söyledi. Dyt. Lala, “Portakal, mandalina, kivi ve greyfurt gibi meyvelerinin yanı sıra kırmızı biber, kırmızı pancar, turp, kereviz, ıspanak, pırasa, lahana ve pazı gibi C vitamini kaynağı olan sebzeler, sofralarda bulunması gereken besinler arasındadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu sebze ve meyveler, hastalıklara karşı vücudun direnç kazanmasına yardımcı olur. Sağlıklı beslenmenin en önemi iki öğesi olan sebze ve meyve, günde en az 5 porsiyon tüketilmelidir” dedi. “Kış hastalıklarına karşı önlem alın” Balığın kışın sofralardan eksik edilmemesi gereken besinler arasında bulunduğunu aktaran Dyt. Lala, “İçerdiği omega 3 yağ asidinden dolayı bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesini sağlar. Haftada en az 2 gün balık tüketilmelidir. D vitamininin en iyi kaynağı güneştir. Kış mevsiminde güneş ışınlarından yeteri kadar faydalanmak mümkün olmadığından D vitamini yetersizliği durumunda mutlaka D vitamini takviyesi kullanılmalıdır. Soğuk kış günlerinde çay ve kahve yerine, taze sıkılmış meyve suları, bitki çayları ve C vitamini yönünden zengin olan kuşburnu çayı tercih edilebilir. Kış aylarının uzun gecelerinde abur cubur denilen çerez tarzı yiyeceklere ve tatlılara daha fazla ihtiyaç duyulur. Yağlı kuru yemişler leblebi karıştırılarak fazla miktarda olmayacak şekilde tüketilebilir. Bu dönemde kalorisi yüksek olan hamur tatlılarından uzak durmak gerekir. Tatlı ihtiyacı haftada 2’yi geçmeyecek şekilde sütlü tatlılar ile giderilebilir. Kış aylarında genellikle çocukların sevmediği sebzeler çoğunluktadır. Çocukların, erişkinlere göre bağışıklık sistemi daha zayıf olduğundan gribal enfeksiyonlara yakalanma olasılıkları da fazladır. Bu nedenle kış sebzeleri çocukların tüketebileceği şekilde, sevdiği yemeklerin içerisinde kendilerine sunulmalıdır. Kış aylarında sıvı alımı, terlemenin az olması nedeniyle genellikle yaz aylarına göre daha azdır. Ancak vücudun sıvı ihtiyacı kışın da düzenli su tüketimi ile karşılanmalıdır. Kışın da yazın olduğu gibi kilogram başına en az 35 ml su tüketilmelidir. Aksi takdirde vücuttan zararlı maddelerin atılması zorlaşır ve vücut fonksiyonları olumsuz etkilenir” diye konuştu.

Haftanın Öne Çıkanları

Batman’da inşaatta nöbet tutan güvenlik görevlisi kulübede ölü bulundu

2020-01-02 00:00 - -

Bilgi Evi’nde spor faaliyetleri başladı

2020-01-07 00:00 - Dünya

Kenan Özer ikinci kez baba oldu

2020-01-02 00:00 - -

Bingöl’de karla kapanan 170 köy yolu açıldı, 10’unda çalışma sürüyor

2020-01-06 00:00 - Güncel

Başarılı öğretmen ve öğrencileri ödüllendiren sınav

2020-01-07 00:00 - -

Kış hastalıklarından korunmak için beslenmeye dikkat

2020-01-07 00:00 - -

Diyarbakır’dan Kuşlara Bir Damla Umut Projesine destek

2020-01-07 00:00 - -

Karaköprü’de ’heba etme hibe et’ kampanyası

2020-01-02 00:00 - Diyarbakır

Meteorolojiden buzlanma ve don uyarısı

2020-01-07 00:00 - Güncel

Diyarbakır’da kayıt dışı internet kafelerde bahis oynatıldığı iddiası

2020-01-06 00:00 - Güncel

İlgili Haberler
Günün Manşetleri

Diyarbakır’da gençlere yönelik iş birliği protokolü imzalandı

17:18 - Güncel

Malatya Şehitliği’nde kabirler rutin olarak temizleniyor

16:52 - Güncel

Araç Yağ Değişimine Dikkat: Uzmanlar Uyarıyor

15:19 - Diyarbakır

Bismil’in Işıklar Mahallesi’nde Kutbettin Kahraman Vefat Etti

15:02 - Diyarbakır

Uzmanlar Uyarıyor!

14:50 - Diyarbakır