?>

Kurban Bayramı'nda doğru beslenme öneriler

Diyetisyen Hatice Demir, Bayramların tüm aile bireylerini bir araya toplayan, sevgi ve mutluluğun göstergesi olarak simgelenen geniş sofraların kurulduğu günler olduğunu belirterek, yasaklar koymadan, sağlıklı beslenerek bayramı keyifle geçirebilmek için yapılması gerekenleri sıraladı.

Sağlık - 7 ay önce

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı Haliliye 1 nolu Sağlıklı Hayat Merkezi’nden Uzman Diyetisyen Hatice Demir, Kurban Bayramı’nda beslenmeyle ilgili uyarılarda bulundu.
Demir, "Kurban Bayramı bu yıl yaz dönemine denk gelmektedir. Bu dönemde bayramda ikramlıklarımız bizim kültürümüze, geleneğimizde çok yaygın olduğu için tatlılar, şekerler, çikolatalar ve et tüketimi yoğun olarak artmaktadır. Sağlıklı bireylerin ve özellikle de kronik rahatsızlığı olanlar, diyabet, hipertansiyon, kalp damar rahatsızlığı olan, kolesterol yüksekliği ve mide rahatsızlığı olan kişilerin özellikle dikkat etmesi gerekiyor.  Hafif bir kahvaltı yapmak günün en önemli öğünü olduğu için önemli. Kahvaltıda kavurma, hamur işleri ve börekler tüketmek yerine kahvaltılıklar, peynir, zeytin ve yumurta ile güzel bir kahvaltıyla başlamak bizim için önemli." dedi.

Kurban etlerini nasıl tüketeceğiz? Kurban etlerinin dinlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Demir, "Etler Protein olduğu için sindirimi de emiliminden zor olan besinlerden. Kurban kesildikten sonra etleri dinlendirerek tükettiğimizde sindirim açısından bizler için daha sağlıklı olacaktır. Özellikle etleri pişirirken haşlama, fırında yağsız kavurma, ızgarada pişirme yöntemleri tercih edilmeli.  Etleri kendi yağı ile pişirmek bizim her zaman tavsiye ettiğimiz bir yöntem. Ekstradan içine tereyağı, kuyruk yağı, iç yağı kullanmamıza gerek yoktur. Et yemeklerini biz özellikle öğle saatlerinde tüketilmesini sindirim açısından daha uygun olduğu için öneriyoruz. Et yemeklerinin yanında bir salata olabilir veya zeytinyağlı sebze yemeği mutlaka bulundurulmalı dengeli bir besin öğünü olması açısından. Izgarada pişirme yöntemini tercih ettiğimizde özellikle et ile ateş arasında 10- 15 cm lik bir mesafe olması gerekiyor. En az iki iki buçuk litre mutlaka su tüketilmeli, çikolata, şeker tarzı besinler çok fazla tüketilmektedir, Bunların yerine özellikle kuru veya normal mevsim meyveleri, kuru yemişler tüketilebilir. Ağır tatlılar yerine yine sütlü veya meyveli tatlılar yine tercih edilebilir. Yine bayramda da fiziksel aktivemize dikkat etmemiz gerekiyor. Özellikle hafif tempolu yürüyüş yaparak yine fiziksel aktivitemizi sürdürebiliriz." diye konuştu.

Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: "Etleri büyük parçalar halinde değil de küçük küçük yemeklik olarak hazırlanıp buzdolabının derin dondurucu kısmında -2 derecede birkaç hafta, -18 derecede daha uzun süre saklanabilir. Yine biz dondurduğumuz etleri çözdürürken dışarıda oda ısısında veya kalorifer peteğinde veya sobanın üzerinde çözdürülmek yerine buzdolabının sebze kısmında çözdürülmelidir, çözdürdüğümüz etleri de mutlaka bizlerin tüketmesi gerekiyor. Çözülen etler Tekrardan dondurulmamalıdır.  Tüm vatandaşlarımızın aileleri, sevdikleriyle mutlu, keyifli, sağlıklı, güzel bayramlar geçirmelerini diliyoruz." 

Haftanın Öne Çıkanları

Ersun Yanal, Amedspor için Diyarbakır'a Geldi

2024-06-13 14:03 - Diyarbakır

Batman'da etkinliklere 5 günlük yasak kararı getirildi

2024-06-10 11:10 - Güncel

Batman'da muhtarlar yaşadıkları sorunları istişare etmek için bir araya geldi

2024-06-10 13:00 - Güncel

Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanları: Hububat fiyatları böyle devam ederse üretimden vazgeçeceğiz

2024-06-08 16:17 - Ekonomi

BM'den "Gazze'de toplu acılar sona ermeli" çağrısı

2024-06-09 10:15 - Dünya

Şanlıurfa'da başıboş köpeğe eziyet iddiaları ile ilgili açıklama

2024-06-09 14:17 - Asayiş

Şanlıurfa genelinde yapılan uygulamada 15 aranan şahıs yakalandı

2024-06-08 15:25 - Asayiş

Motorine gelen zam pompa fiyatlarına yansıdı

2024-06-13 09:04 - Ekonomi

ABD kongresi, Gazze'nin yeniden inşasını engellemeye çalışıyor

2024-06-13 14:12 - Dünya

Rusya savaş gemileri, Küba’ya ulaştı

2024-06-14 00:54 - Dünya

İlgili Haberler

Sağlık-Sen yöneticileri Babat ile bir araya geldi

11:53 - Sağlık

Sağlık-Sen yöneticileri Babat ile bir araya geldi

11:27 - Sağlık

Midesi ve yemek borusunun yarısı alındı, hayata tutundu

11:18 - Sağlık

Prof. Dr. Faruk Buyru: “Rahim ağzı kanseri, tarama programları ve aşı ile önlenebiliyor”

10:22 - Sağlık

Ataşehir’de sahte ve kaçak alkol denetimi

20:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakırlılara da ödeme yapılacak!

11:22 - Diyarbakır

Diyarbakır'da silahlı şehir eşkıyaları yakalandı

10:21 - Diyarbakır

Sahte internet sitesi ile araç kiralama hizmeti veren şebeke çökertildi: 15 tutuklama

09:57 - Diyarbakır

Emeklilere Yüksek Promosyon Yarışı! Diyarbakır'da Bankalar Rekabeti Kızıştırdı

18:42 - Diyarbakır

Amedspor, evinde Fatih Karagümrük ile berabere kaldı!

18:30 - Diyarbakır