?>

Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat

Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Tuba Yıldırım, kırmızı eti uygun pişirme yöntemleri ile pişirmek ve yeşilliklerle birlikte tüketmenin sağlığı korumaya yardımcı olacağını söyledi..

Sağlık - 3 yıl önce

Kurban Bayramı’nda et tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Tuba Yıldırım, kırmızı eti uygun pişirme yöntemleri ile pişirmek ve yeşilliklerle birlikte tüketmenin sağlığı korumaya yardımcı olacağını söyledi. Samsun Liv Sağlıklı Yaşam Merkezi’nden Diyetisyen Tuba Yıldırım, Kurban Bayramı’nda sağlıklı beslenme önerileri hakkında tavsiye vererek et tüketiminde dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulundu. Bayramların iyi duyguların çoğaldığı küçük büyük tüm aile bireylerinin bir araya geldiği geniş ve güzel sofraların kurulduğu güzel zamanlar olduğunu dile getiren Diyetisyen Tuba Yıldırım, “Kalplerimizin temizlik ve arınma günüdür aslında bayramlar, kıymetini bilmek lazım. Sağlığın da yeterli ve dengeli beslenmeden geçtiğini de unutmamakta fayda var bu süreçte. Kurban Bayramı’nda sofraların baş tacı kırmızı eti veteriner kontrolünden geçmiş kurbanlıklardan temin etmek, uygun pişirme yöntemleri ile pişirip, yeterli porsiyonda tüketip; etin sindirimini kolaylaştıracak limonlu yeşilliklerle sofralarınızı süslemek sağlığınızı korumada size fayda sağlayacaktır” diye konuştu. “Et sebzelerle birlikte pişirilmeli” Doğru et pişirme yönteminden bahseden Dyt. Yıldırım, “Eti pişirme yöntemi olarak haşlama ve ızgara gibi sağlıklı yöntemler tercih edilmeli, çok yüksek ısıl işlem ve kızartma yöntemi gibi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabilecek pişirme yöntemlerinden uzak durulmalıdır. Etin tek başına değil de sebzelerle birlikte pişirilmesi, ızgara sebzeler veya salatalar ile birlikte tüketilmesi, hem besin çeşitliliğinin sağlanması açısından hem de sindirimi diğer besinlere göre zor olan etin kolay sindirilebilmesi açısından sağlıklı bir yaklaşım olacaktır. Etlerin çiğ veya az pişmiş tüketilmesi önemli sağlık sorunlarına yol açabilir” şeklinde konuştu. “Etler küçük parçalara ayrılmalı” Etin nasıl saklanması gerektiğine de değinen Dyt. Tuba Yıldırım, “Etler; büyük parçalar şeklinde değil ancak kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrılıp, tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak buzdolaplarının buzluk kısmında veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzdolabında eksi 2 derecede 1-2 hafta, derin dondurucuda ise eksi 18 derecede daha uzun süre etler saklanabilmektedir” dedi. “Sağlıklı beslenme önerileri” Sağlıklı ve hafif beslenme şekillerine dikkat çeken Dyt. Yıldırım, “Gününüz sevdiklerinizle hafif bir kahvaltı ile başlasın. Aşırı miktarda yemekten kaçının, az ve sık yemek yemeye özen gösterin. Gün içerisinde 2-3 saatten daha uzun süre aç kalmayın. Sıvı alımına dikkat edin ve günde yaklaşık 2-3 litre su için. Çok hızlı yemek yemeyin, yediklerinizi çok iyi çiğneyin. Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, ızgaraları veya haşlamaları tercih edin. Kırmızı ette bulunan demirin vücut tarafından daha aktif kullanılmasını sağlamak için yanına mutlaka limonlu bir salata veya bir sebze yemeği eşlik ettirin” diye konuştu. Kurban Bayramı’nın geleneksel yemeği haline gelen kavurmanın içine tereyağı veya kuyruk/iç yağı eklemeden, kendi suyunda, kısık ateşte pişirme yapılması gerektiğini de sözlerine ekleyen Dyt. Yıldırım, “Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verin. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı ve yüksek tansiyonu olan kişiler, Kurban Bayramı’nda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli ve porsiyon kontrolünde dikkatli olmalıdır. Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin artırılması için günlük yürüyüşler yapabilir. Sağlıklı ve mutlu bayramlar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Haftanın Öne Çıkanları

Erciyes Üniversitesi 3x3 Basketbolda Türkiye 4.’sü oldu

2022-07-04 00:00 - Spor

Personel taşıma ve araç kiralama hizmeti alınacaktır

2022-07-02 00:00 - -

Haziran’da en çok dinlenen şarkılar

2022-07-05 00:00 - Kültür Sanat

Galatasaray, Fenerbahçe’nin 5 yıldızlı logosu için TFF’ye yazı gönderdi

2022-07-07 00:00 - Spor

Melih Mahmutoğlu: ″Avantajlı gitmek için İngiltere maçı çok önemli″

2022-06-30 00:00 - Spor

PROSTAT KANSERİ ERKEKLER ARASINDA EN SIK GÖRÜLEN HASTALIK

2022-07-07 00:00 - Sağlık

Bayramda yanlış beslenme kurbanı olmayın

2022-07-07 00:00 - Sağlık

Çevre aydınlatma revizyonu yaptırılacaktır

2022-07-04 00:00 - -

Park inşaatı yaptırılacaktır

2022-07-05 00:00 - -

Su yapıları işleri yaptırılacaktır

2022-07-06 00:00 - -

İlgili Haberler

Yaygın olan 3 kanser türünün erken teşhisi için uyardılar

20:07 - Sağlık

Denizli’de 2024 yılında 16 milyon 492 bin muayene gerçekleştirildi

16:17 - Sağlık

Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Kılınç, motosiklet kazalarına karşı uyarı

15:58 - Sağlık

Kahta’da 2. Geleneksel Sünnet Şöleni’nde 170 çocuk sünnet oldu

15:43 - Sağlık

Çorlu Devlet Hastanesine 300 yataklı ek bina yapılacak

14:32 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır’da gençlere yönelik iş birliği protokolü imzalandı

17:18 - Güncel

Malatya Şehitliği’nde kabirler rutin olarak temizleniyor

16:52 - Güncel

Araç Yağ Değişimine Dikkat: Uzmanlar Uyarıyor

15:19 - Diyarbakır

Bismil’in Işıklar Mahallesi’nde Kutbettin Kahraman Vefat Etti

15:02 - Diyarbakır

Uzmanlar Uyarıyor!

14:50 - Diyarbakır