?>

Kurban Bayramı'nda Sağlıklı Beslenme nasıl olmalı?

Vatandaşların sağlıklı bir bayram geçirmeleri için uyarılarda bulunan Diyetisyen Birsen Alak, Etin sindirimini kolaylaştırmak için limonlu yeşilliklerle sofrayı süslemek sağlığımızı korumada bize fayda sağlayacağını söyledi.

Sağlık - 2 yıl önce

Kurban Bayramı ile et tüketiminin artacağı şu günlerde mideyi yormamak için beslenmeye dikkat etmek büyük önem taşıyor.
Hafif yemekler tercih etmek ve bol su içmek gereken Kurban Bayramı'nda beslenme konusunda ne gibi noktalara dikkat edilmesi hususunda Diyetisyen Birsen Alak, önemli tavsiyelerde bulundu.
Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenme konusunda tavsiyelerde bulunan Alak, "Kurban Bayramı yaz aylarına denk geldiği için bu sağlıklı saklama koşulların önemli bir tık daha artmaktadır. Etleri 0-4 derece arası buzdolabında muhafaza etmeye dikkat edelim. Eti en azından 10-12 saat kadar dinlendirmeyi tercih edelim. Etin sindirimini kolaylaştıracak limonlu yeşilliklerle sofranızı süslemek sağlığınızı korumada size fayda sağlayacaktır." şeklinde konuştu.
"Et pişirirken haşlama, fırında ve ızgara yöntemleri kullanılmalıdır"
Eti pişirme konusunda önerilerde bulunan Alak, "Ülkemizde bayramda güne kavurma ile kahvaltıya başlıyoruz maalesef. Bunun yanında kahvaltı et yerine yumurta, taze yeşillikler, peynir ve tam tahıllı ekmek gibi besinler tercih etmeliyiz. Eti pişirirken yapılan hatalardan biri de ete kuyruk yağı ve iç yağı eklemektir. Yemeğe lezzet katmak adına yapılan bu işlem kalp ve damar sağlığı için sakıncalıdır. Bu nedenle et kendi suyunu salana dek kısık ateşte pişirilmelidir. Et pişirirken haşlama, fırında ve ızgara yöntemleri kullanılmalıdır. Mangalda et tüketimi birçok kesim tarafından tercih edilecektir. Eti pişirdiğimiz ateşi özenle hazırlanmalı ve eti ateşe koymadan önce muhakkak köz halini almasına dikkat edelim. Et ile köz arasından minimum 10-11 santim kadar aralık olması gerekir. Aksi takdirde etimiz yanar ve o yanık kısımlar kanserojenik bileşiklerdir. Sağlığımız için bunların yenilmemesi gerekir." diye konuştu.
"Kalp damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları bu dönemde risk altındadır"
Etin yanında sindirimi kolaylaştıracak besinlerin tüketilmesi gerektiğini ifade eden Alak, "Etin ateşe çok yakın olması etin içerisinde bulunan B1- B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına da neden olmaktadır. Etin yanında sindirim sistemimizin çalışmasına yardımcı olacak yüksek posa içeriğine sahip taze sebze, tam tahıllı ekmek, probiyotik yoğurt gibi besinleri tercih etmeniz hem besin çeşitliliğini sağlayacak hem de problemlerle karşılaşmamak için yardımcı olacaktır. Bu önemli günlerde egzersizin önemini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Günde 30,40 dakikalık yürüyüşler enerji harcamanıza katkı sağlayacak ve gün içinde sindiriminize yardımcı olacaktır. Özellikle kalp damar hastaları, diyabet hastaları, hipertansiyon hastaları ve böbrek hastaları bu dönemde risk altındadır." dedi.
Son olarak Alak, "Sağlıklı bireyler bile dikkatli beslenmediğinde sindirim problemleri, midede şişkinlik, ağrı, kabızlık, kalp çarpıntısı ve tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleriyle karşılaşabilirler." diye ekledi. (İLKHA)
Haftanın Öne Çıkanları

Unutulmaya yüz tutmuş sünnetler (Videolu)

2023-06-21 17:35 - -

Yıl başından bu yana 60 bin Afgan mülteci, İran'dan ülkesine döndü

2023-06-19 18:46 - Güncel

Şanlıurfa'da yangına müdahale eden iki kişi yaralandı!

2023-06-24 11:41 - Güncel

Trafik bilgileri internet haber siteleriyle paylaşılacak

2023-06-24 14:19 - -

Okyanusta kaybolan 51 gençten haber alınamıyor

2023-06-22 22:19 - Dünya

İletişim Başkanı Altun: Mülteciler yeniden onurlu bir hayata kavuşmalıdır

2023-06-21 06:57 - Siyaset

Çin'de haziran ayı sıcaklık rekoru

2023-06-22 19:44 - Dünya

Malatya merkezli 8 ilde cezaevi operasyonu: 22 gözaltı

2023-06-19 17:50 - Güncel

Tır, yolcu otobüsüyle çarpıştı: 2 ölü, 6 yaralı

2023-06-21 08:54 - Güncel

Uzmanlardan yaz aylarında beslenme önerisi

2023-06-24 12:01 - Sağlık

İlgili Haberler

Kolesterolü düşürüyor, kanserden koruyor!

02:53 - Sağlık

Erzincan’da karlı dağları aşan paletli ambulanslar hastaların derdine derman oluyor

02:48 - Sağlık

Erzincan’da 2024 yılında 1 milyon 170 bin doz aşılama gerçekleştirildi

01:32 - Sağlık

Kanser Vakaları Kadınlar ve Gençlerde Artıyor!

15:28 - Sağlık

Karatay’dan Olay Yaratan açıklamalar

14:26 - Sağlık

Günün Manşetleri

Sur'da Tarihi Mekanlar Vatandaşlarla Dolu

15:43 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Cep Telefonu dükkânında patlama!

15:17 - Diyarbakır

Diyarbakır'da şüpheli paket paniği!

15:13 - Diyarbakır

Okul öncesi eğitimde nelere dikkat edilmeli!

14:18 - Diyarbakır

Diyarbakır'daki İslami STK'lardan ateşkes açıklaması

14:09 - Diyarbakır