Adıyaman İl Müftülüğü Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinatörü Nazlı Pektaş Yıldırım, günden güne kullanımı ve çeşitliliği artan bağımlılık yapan birçok uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımının halk sağlığı problemi haline geldiğini söyledi.
Uyuşturucu madde kullanımının ölüm oranlarında artışa neden olduğunun altını çizen Yıldırım, "Son yıllarda hızlı bir şekilde artan uyuşturucu madde kullanımı, farklı sosyal katmanlarda, farklı şekillerde var olarak aileleri, ülkeleri derinden yaralayan, ırk ve etnik farklılık ayırmadan halkın yüzleşmek durumunda kaldığı bir halk sağlığı problemi haline gelmiştir. Madde kullanımı, aşırı ekonomik maliyet, aile dengelerinin bozulması, sağlıklı bireylerin meydana getirilmesi gibi temel konularda ciddi sarsıcı etkilere yol açmaktadır." dedi.
"Psikolojik anlamda etkiler görülmektedir"
Madde kullanımının kişilerde her açıdan olumsuz etkiler gösterdiğine değinen Yıldırım, "Madde bağımlılığı kullanım sıklığı artıkça iş ve okul yaşantısından kopma, içe kapanma, kilo kaybı, terleme, yalan söyleme davranışında artmalar, kaygı düzeyinde artmalar, öz bakıma önem vermemeler, depresif haller ve dikkat eksikliği gibi fizyolojik ve psikolojik anlamda etkiler görülmektedir." ifadelerini kullandı.
Yıldırım madde bağımlısı olma sebeplerini şu şekilde sıraladı:
Benlik saygısının düşüklüğü
Sağlıksız arkadaş ortamı
Merak, kişilik problemleri
Sağlıksız aile ortamı, sorunlardan kaçış isteği
Dayanıksız ve güçsüz kişilik yapısı
Duygusal yoksunluk
"Sabır ve şefkatle yaklaşmak gerekiyor"
Madde bağımlısı kişilere yardımcı olmada sabır ve şefkat göstermek gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, "Kişilerin durumunu aile ve çevresi olarak iyi anlamak, dışlanmanın onların üzerinde oluşturacağı ekstra yıkıcı etkileri unutmadan sabır ve şefkatle yaklaşmak bu bireylerin depresyon, kaygı ve yetersizlik duygularından korunmasına destek olabilmektedir." şeklinde konuştu.