Peki migreni tetikleyen nedenler nelerdir:
Stres Uyku bozuklukları Sivri kokular Ortam değişiklikleri Menstruasyon Fiziksel aktivite azlığı Alkol tüketimi Kafein alımı Yeme düzeni değişiklikleri Şiddetli sese maruz kalma Uzun süre açlık Glisemik indeksi yüksek besinler Migren hastaları bu besinlere dikkat! Peynir, muz, alkol, çikolata, turunçgiller içerdikleri tiramin ve feniletilamin sebebiyle migreninizi tetikleyebilir. Tiraminden zengin besinleri tükettiğinizde kalp çarpıntısı, kan basıncında artış ile beraber baş ağrıları görülmeye başlanabilir. bu da migren ataklarını tetikleyebilir. Alkol kullanımı ile tiramine eğilim artar, Avokado, salamura et, füme et bu besinleri de dikkat etmek gerekiyor. Migren hastalarının genellikle histamin düzeyleri yüksek görülmektedir.Histamin içeren gıdalara dikkat etmek gerekmektedir: Domuz, sığır, balık, salam, işlenmiş etler, bira, şarap, muz. Kafein-migren ilişkisi Kafein vücuttaki adenozin salınımını arttırır. Artan adenozinler ca+ kanallarını aktive eder. Vücutta nörotransmiter maddeler artar. Uyarılar oluşur ve migren ağrıları baş göstermeye başlayabilir.Bu tarz hastalarda kafein alım miktarlarına dikkat etmek gerekmektedir.