?>

Nepal’de monarşi destekçileri polisle çatıştı: 2 ölü

Nepal’de 2008 yılında feshedilen anayasal monarşinin yeniden kurulması için düzenlenen protesto gösterisinde monarşi destekçileri ile polis arasında çatışma çıkarken biri gazeteci 2 kişi hayatını kaybetti.

Dünya - 1 hafta önce

Nepal’de monarşi destekçileri sokağa çıktı. Başkent Katmandu’da bir araya gelen göstericiler, 2008 yılında feshedilen anayasal monarşinin yeniden kurulmasını için protesto gösterisi düzenledi. Binlerce gösterici, Katmandu'daki Parlamento binasına doğru yürümek için polis barikatı aşmaya çalıştığı sırada çatışma çıktı. Kalabalığın taşlarla saldırdığı Nepal polisi, göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve copla göstericilere müdahale ederken, çıkan olaylarda 2 kişi hayatını etti, 3’ü polis 17 kişi yaralandı, 3 protestocu da gözaltına alındı.

Polis sözcüsü Dinesh Kumar Acharya, hayatını kaybeden 2 kişiden birinin mitingi takip eden bir gazeteci olduğunu söyledi. Polis Shekhar Khanal ise, protestocuların bir evi ve bir aracı ateşe verdiğini aktardı.
Sokağa çıkma yasağı yerel saatle 22.00'ye kadar yürürlükte kalacak
Yetkililer, polisin, gösterilerin ve mitinglerinin yasak olduğu alana girişi engellemek için güç kullanmak zorunda kaldığını belirtirken, şiddetin daha da tırmanmasını engellemek amacıyla etkilenen bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edildiği bildirildi. Kathmandu bölgesi idaresi sözcüsü Ashok Kumar Bhandari, etkilenen bölgede ilan edilen sokağa çıkma yasağının "kısa bir süreliğine, yerel saatle 22.00'ye kadar yürürlükte kalacağını, ancak durumun nasıl gelişeceğine bağlı olarak uzatılabileceğini" söyledi.İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, protestocuların özel mülkleri, hastaneleri, bir siyasi parti ofisini, araçları, bir medya kuruluşunu ve bir alışveriş merkezini tahrip ettiği belirtildi.Nepal'in başkentinde ayrı bir anti-monarşi mitingi de düzenlendi, ancak bu miting huzur içinde geçti.

Nepal’de 2008 yılının Mayıs ayında monarşi feshedilmişti

Nepal, 1990 yılından itibaren meşruti monarşiyle yönetilirken, ülkede 2007 yılında Kurucu Meclis tarafından geçici bir Anayasa kabul edilmiş ve 2008 yılının Mayıs ayında monarşi feshedilmişti. Bu değişiklikle birlikte, ülkenin adı Nepal Federal Demokratik Cumhuriyeti’ne dönüştü. Himalaya ülkesinin son kralı 77 yaşındaki Gyanendra Bir Bikram Shah Dev, tahttan indirildikten sonra ailesiyle birlikte Katmandu'da sıradan bir vatandaş olarak özel bir evde yaşamaktadır.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Işıklar'da 60 Hatim İndirildi

2025-03-27 14:05 - Diyarbakır

Işıklar Mahallesi’nde Kadir Gecesi Coşkusu

2025-03-27 13:43 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Silahlı Saldırı: Yaralı Şahıs Hayatını Kaybetti

2025-03-27 12:38 - Diyarbakır

AMEDSPOR oyuncusunun çarptığı Hüseyin Diri Hayatını Kaybetti

2025-03-24 13:10 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Soğuk Hava Semt Pazarlarını Vurdu: Salatalık 80 Liraya Dayandı!

2025-03-23 16:21 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Ulaşım Devrimi: Raylı Sistem 2025’te Başlıyor

2025-03-26 14:00 - Diyarbakır

Diyarbakır Gazi Yaşargil Hastanesi'nde İlk Kez Kapalı Yöntemle Beyin Tümörü Alındı

2025-03-25 13:04 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Mart Sürprizi: Gündüz Güneş, Gece Ayaz!

2025-03-23 16:12 - Diyarbakır

Diyarbakır’da katliam gibi kaza: 3 ölü, 6 yaralı

2025-03-27 21:16 - Diyarbakır

Bismil'de elektrik direğine çıkan çiftçi hayatını kaybetti

2025-03-24 12:05 - Diyarbakır

İlgili Haberler

Nijerya'da silahlı saldırılarda 52 kişi öldü

12:04 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Yemen'deki Husilere yönelik saldırının görüntüsünü paylaştı

11:23 - Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Rubio: "Rusların barışa ilgi duyup duymadığını test ediyoruz"

04:12 - Dünya

NATO Dışişleri Bakanları, Kuzey Atlantik Konseyi Oturumu'na katıldı

14:42 - Dünya

İsrail'den Gazze'de birçok noktaya hava saldırısı: Can kaybı 112'ye yükseldi

02:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Diyarbakır'da Sağanak Yağış Dereleri Taşırdı, Şelaleler Coştu

15:15 - Diyarbakır

Dicle'nin Bahar Rüyası: Kocaalan Köyü

14:51 - Diyarbakır

Dicle Kırkpınar Yasevi Hizmete Açıldı

14:36 - Diyarbakır

Diyarbakır’ın Surlarında Unutulmuş İki Kahraman

14:25 - Diyarbakır

Cezaevinde Öğrendi, Hayata Sanatla Tutundu

13:48 - Diyarbakır