?>

Onkoloji Cerrahı Prof. Dr. Ali Kolusarı: "Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalıktır"

Sağlık - 3 hafta önce

SANKO Üniversitesi Hastanesi’nde konsültan hekim olarak görev yapan Jinekolojik Onkoloji Cerrahı Prof. Dr. Ali Kolusarı, rahim ağzı (Serviks) kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Ali Kolusarı, 1-31 Ocak Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle yaptığı açıklamada, “Rahim ağzı kanserinin nedeni HPV (Human Papilloma Virüsü - İnsan Papilloma Virüsü) olup, bu hastalık uygun tarama programları ile erken dönemde teşhis edilerek önlenebilir” dedi.
“Rahim ağzı kanserinin neredeyse tamamı HPV tipi rahatsızlıklar nedeniyle meydana gelir. Uzun süren, yüksek riskli ve inatçı HPV enfeksiyonu sonucu olur” diyen Prof. Dr. Kolusarı, şöyle devam etti: “Rahim ağzı kanserine yol açan yaklaşık 13 yüksek riskli HPV tipi mevcut olup, HPV 16 ve 18 ise en fazla kansere yol açan tiplerdir. Bu kanser birkaç yıl içinde yavaşça gelişir. Gerçek kanser hücreleri gelişmeden önce rahim ağzı hücresel düzeyde, displazi ya da prekanser olarak adlandırılan değişikliklere maruz kalır. Bu prekanser formları tedavi edilmediği takdirde daha derinde dokuya yayılmaya ve kansere dönüşmeye eğilimlidir. Rahim ağzı sınırları ötesine yayıldığında vajina, rektum ya da mesanedeki dokularda daha derinlerine ilerleyerek, vücudun farklı kısımlarında metastaz denilen kanserin yayılmasına neden olabilir.”

Rahim ağzı kanserinin belirtileri

Rahim ağzı kanserinin erken dönemlerde hiçbir belirti vermediğini, belirti verdiğinde bir miktar ilerlediğini söyleyen Prof. Dr. Kolusarı, bu belirtileri şöyle özetledi: “Düzensiz, aralıksız süregelen az miktarda vajinal kanama, sulu, kötü kokulu ve kanlı akıntı, cinsel ilişki esnasında ağrı, ilişki sonrasında kanama, ilerlemiş rahim ağzı kanserinde idrardan veya dışkıdan kan gelmesi”.

Rahim ağzı kanserinden korunmak

Yapılan tetkik ve tedavilerle rahim ağzı kanserinin gelişimini engellemenin mümkün olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kolusarı, şunları kaydetti: “Rahim ağzı kanseri, HPV virüsüyle ilk karşılaşılarak iltihabın gelişmesinden 15-20 yıl kadar sonra ortaya çıkar. Kanser olmadan öncül değişmelerin tespit edilebildiği tek kanser türüdür. İlk korunmada HPV aşıları, ikinci korunmada ise pap smear testi etkilidir. Kadınlarda teste 21 yaşında başlanıp 65 yaşa kadar devam edilmeli ve her üç yılda bir tekrarlanmalıdır. Ülkemizde rahim ağzı kanserini önlemek amacıyla T.C. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı bağlı 81 ilde bulunan Kanser Erken Teşhis ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM) ücretsiz olarak tarama testleri yapılmaktadır. Tarama 30-65 yaşları arasındaki kadınlara 5 yılda bir yapılmaktadır.”
Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Otel faciasında çaresizlik ve kurtuluş mücadelesi böyle görüntülendi

2025-01-23 00:03 - Asayiş

Bingöl’de aranan 4 şüpheli yakalandı

2025-01-23 00:08 - Asayiş

Mardin’de silahlı kavgada 3 kişi yaralandı

2025-01-23 00:43 - Asayiş

Şanlıurfa’da iki otomobil çarpıştı: 2 yaralı

2025-01-23 00:47 - Asayiş

Van’da 10 düzensiz göçmen yakalandı

2025-01-23 00:42 - Asayiş

Avcılar’da iş yerine silahlı saldırı: 3 yaralı

2025-01-28 01:08 - Asayiş

İsrail'in serbest bıraktığı 16 Filistinli Gazze'de

2025-01-26 00:02 - Dünya

Mersin’de traktörün altında kalan sürücü hayatını kaybetti

2025-01-29 00:03 - Asayiş

Zam söylentisi kuyruk oluşturdu

2025-01-26 00:08 - Ekonomi

Çöplük alanda yangın çıktı

2025-01-26 00:12 - Asayiş

İlgili Haberler

Gençlerde kalp krizi ölümleriyle ilgili iddialara yanıt

14:48 - Sağlık

Soğuk havada kalp krizi riski 3 kat artıyor!

13:38 - Sağlık

Aort damarı yırtılan Azerbaycanlı tır şoförü, Kastamonu’da yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu

13:13 - Sağlık

Mersin Kadın Sağlığı Danışma Merkezi, 13 bin 500 kadına destek oldu

11:13 - Sağlık

Çocuklarda geçmeyen öksürüğe dikkat

10:38 - Sağlık

Günün Manşetleri

Diyarbakır Olay Gazetesi’nden Başkan Karadeniz’e Ziyaret  

14:40 - Diyarbakır

Dart takımı şampiyonlarından Kaymakam Partal’a ziyaret

12:02 - Diyarbakır

Psikolog Ateş: Teknoloji bağımlılığı strese ve kaygıya yol açıyor

12:00 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Uyuşturuçu Operasyonu

10:53 - Diyarbakır

Narin Güran cinayetinde 31 şüpheli hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi

23:48 - Diyarbakır