?>

Osmanlı mutfağının geçmişten geleceğe uzanan asırlık yemekleri

Kültür Sanat - 11 ay önce

Osmanlı Devleti’nin asırlık yemeklerini usulüne uygun şekilde hazırlayarak Türk mutfağının tarihine ışık tutan Aşçı İsmail Turak, lezzetli yemek yapmanın püf noktalarını anlattı.
Türk mutfağının kültür ve tarihini yansıtan Osmanlı yemekleri, günümüzde de lezzet severlerin ilk tercihleri arasında yer alıyor. Sofralarda başköşeleri süsleyen saray yemekleri, geleneksel pişirme yöntemleriyle de modern tekniklere meydan okuyor. Bu geleneği nesillerdir sürdürdüklerini söyleyen Aşçı İsmail Turak ise yemeklerindeki lezzetinin detaylarda saklı olduğunu söyledi.
“Etleri kuzine sobada, kömür sobasında ve bakırlarda yapıyoruz”
Kullandıkları etleri Doğu Anadolu Bölgesindeki özel besi ve yaylım hayvanlarından karşılandığını söyleyen Aşçı Turak, “Etleri kuzine, kömür soba ya da bakır kaplarda yapıyoruz. Bir porsiyon yemeğimizde yarım kilo et bulunur, incik yemeğimizin bir porsiyonunda ise 650 grama yakın et var” diye konuştu.
“Babamızdan gördüğünüz gibi devam ediyoruz”
Mesleğinin babadan oğula devam ettiğine değinen Turak, “Müşterilerimizin hepsi haşlamamızı, çoban kavurmamızı ve kuzu kızartmamızı çok beğenir. Pilavımız et suyu ve kemik suyla yapılır. Her şey doğal şekilde hazırlanıyor. Kesinlikle bir katkı maddesi kullanmıyoruz. Aynı babamızdan gördüğünüz gibi devam ediyoruz. Etlerimizde genelde hepsi kolajen ürünü çok besleyicidir özellikle kemik suyu yemeklerimiz etin çokluğundan ve kemik iliğinin fazla olmasından dolayı çok besleyicidir. Sulu yemek olarak 8-10 çeşit arası çıkar. Genelde müşterilerimizin yüzde 90’ı hep et yemeği yemeğe geldiler” ifadelerini kullandı.
“Ortalama 3 buçuk, 4 saat sadece pişmesi sürer”
Sabah 4’te yemek yapmaya başladıklarını söyleyen Turak, “Ortalama yemeklerimiz beş, beş buçuk saat pişmesi sürer. Dediğim gibi kömür sobasında ve bakır kazanlarda pişer. Yemeklerimiz fırınlarda hiçbir katkı maddesi olmadan kendi yağ suyuyla bu şekilde fırınlarımıza atarız. Bu fırınlarda ortalama 3 buçuk saat beklemede kalır. Ortalama 3 buçuk, 4 saat sadece pişmesi sürer. Yemeklerimizin genelde hiçbir katkı maddesi olmadan dediğim gibi sadece kendi yağı ve kuyruk yağı katarak bu şekilde yapıyoruz. Etlerimiz çıktıktan sonra yaklaşık yarım saat dinlenmeye arıyoruz. Bu şekilde servise sunuyoruz” şeklinde konuştu.
Arkadaşının önerisi üzere geldiklerini söyleyen müşteri Egemen Oğuz ise, “Gayet güzel, çok da lezzetli yani. Yediğimiz yemeklerden çok memnunuz. Pişmiş, süper ve hiç koku gelmiyor gayet güzel. Ben gözlemlediğim, burada çok uzaktan gelenler de var, ben Çankaya’dan geliyorum işte mesela onlar Etimesgut’dan geliyorlar. Bir sürü masayı tanıyorum ben burada. İlk defa geliyorum ama çok güzel yani çok beğendim” diye konuştu.
Devamlı müşteri olduğunu ve yemekleri çok severek yediklerini söyleyen Çağlar Çelik ise, “Devamlı buraya geliyoruz. Döneri çok güzel, haşlaması, diğer yemekleri, garsonları, hizmetleri çok memnunuz. Hepsi çok güzel ama en çok sevdiğim döner. İnsanlara öneririm buraya gelmelerini” şeklinde konuştu.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Çanakkale'de 5,2 büyüklüğünde deprem

2025-01-22 00:42 - Güncel

İşte yanan oteldeki yangının itfaiye raporu

2025-01-24 00:22 - Asayiş

Kremler Neden Kullanılır? İşte detaylar

2025-01-26 14:41 - Sağlık

Çorum FK, Ali Akman’ı renklerine bağladı

2025-01-27 23:47 - Spor

Buharkent’te motosiklet kazası: 2 yaralı

2025-01-27 19:37 - Asayiş

Milli boksör Turhan, Bayburt’un gururu oldu

2025-01-27 18:33 - Spor

Datça’da 19. Açık Kış Yüzme Maratonu start aldı

2025-01-25 12:38 - Spor

Ordu’da yaya güvenliği için ledli sistem devrede

2025-01-27 19:08 - Güncel

Otel yangınına ilişkin 7 kişi daha tutuklandı

2025-01-25 12:08 - Asayiş

Normal doğum teşvik ediliyor

2025-01-24 12:37 - Eğitim

İlgili Haberler

Mut Alahan Manastırı yerli ve yabancı turistlerin ilgi noktası oldu

10:12 - Kültür Sanat

Tokat Belediyesi’nden Üreten kadınlara destek

10:17 - Kültür Sanat

‘Hüseyin Nihal Atsız’a Vefa’ temasıyla düzenlenen şiir yarışmasının ödül töreni yapıldı

10:34 - Kültür Sanat

Yeşilçam’ın efsanesi çocukların oyun alanı oldu

10:49 - Kültür Sanat

Meslekleri yok olma tehlikesi ile karşı karşıya

10:11 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Diyarbakır'ın Tarihi Haburman Köprüsü, Kış Aylarında Kartpostallık Görüntüler Sunuyor

15:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Tekel Bayisine Patlayıcı Atan 2 Çocuk Yakalandı

13:56 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kağıt Toplayıcısından İnsanlık Dersi: Hamit Aslan’ın Hayvanlara Olan Fedakarlığı

13:34 - Diyarbakır

Diyarbakır Final Lisesi Öğrencileri Uluslararası Matematik Olimpiyatında Türkiye’yi Temsil Edecek

13:29 - Diyarbakır

Diyarbakır-Kulp Yolunda Minibüs Şarampolde Asılı Kaldı: Faciadan Dönüldü

13:24 - Diyarbakır