?>

Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit: "KOAH' ta en etkili etken sigaradır"

Halk arasında kronik bronşit hastalığı olarak bilinen KOAH'ın ilerlemesinde en önemli etkenin sigara içimi olduğunu belirten Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, bu hastalığın tek tedavisinin sigarayı bırakmak olduğunun altını çizdi.

Sağlık - 2 yıl önce

Sedat IRMAK

Dünya KOAH Günü kabul edilen 16 Kasım günü münasebetiyle halk arasında kronik bronşit olarak bilinen Kronik obstrüktif akciğer hastalığının belirtileri, hastalığı tetikleyen etkenler ve tedavi süreci konularında açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Bölümü Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Abdurrahman Şenyiğit, sigaraya dikkat çekti.
Daha çok kış aylarında belirtilerini gösteren ve kronik bronşit olarak bilinen KOAH'ın sigara ile olan bağlantısını aktaran Şenyiğit, "Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) halk arasında kronik bronşit hastalığıdır. Bunun iki alt grubu vardır. Genelde kış aylarında kendini öksürük, balgam, nefes darlığıyla gösteren ve yaz aylarında biraz daha rahat bir seyir izleyen bir akciğer hastalığıdır, sigaraya bağlı meydana gelen kronik bronşittir." dedi.

"Kronik bronşit oluşumunda pasif içicilikte önemlidir" Esas bulguları olarak özellikle soğuk havalarda artan nefes darlığı, sabahları artan balgam, öksürük ve hırıltılı solunum şeklinde kendini belli ettiğini ifade eden Şenyiğit, "Bu genelde yıllar boyunca böyle devam eder ve sigara içtikçe bu şikayetler gittikçe artar. Dolayısıyla kronik bronşitte eğer sigara bırakılmazsa kendi bulgularında artış gösteren bir tanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Etken en fazla sigaradır. Bu hem aktif hem de pasif sigara içimi şeklinde olabilir. Yani eşi sigara içen bir kadında bazen kronik bronşit meydana gelebiliyor. Dolayısıyla pasif içicilikte kronik bronşit oluşumunda önemlidir." ifadelerini kullandı.

Sigaranın yanı sıra KOAH'ı etkileyen diğer faktörlere de değinen Şenyiğit, şunları söyledi:"Kırsal kesimde gördüğümüz özellikle tandır ekmeği pişiriminde o dumana maruz kalmak ve gençlerimiz arasında çok yaygın olan nargile içimi KOAH için risk teşkil etmektedir. Günümüzde bir nargile içimi, 5 paket sigarada ne kadar yabancı madde varsa hepsini vücuda aldırdığı kabul edilmektedir. Dolayısıyla nargile sigara içiminden daha zararlı bir alışkanlıktır, uzak durulmalıdır."
Şenyiğit, "Bunların yanı sıra elektronik sigara çıktığında 'zararı yoktur' denilse de bugün çok iyi biliyoruz ki vücutta zararlı etkiler oluşturmaktadır. Aynı şekilde ailede kronik bronşit varsa diğer aile fertlerinde de KOAH meydana gelebilmektedir. Yine hava kirliliği bu tür vakalarda önemli bir etken olarak görülmektedir. Bu hastalığın ilerlemesi maalesef engellenememektedir.  Sadece sigara veya maruziyetten uzaklaştırıldığı zaman hastalık olduğu yerde durabilir. KOAH tedavi edilebilir bir hastalık olarak geçmektedir ama esasında semptomları tedavi edilebilir bir hastalıktır." diye belirtti. 

"KOAH tedavisinde verilen ilaçlar kullanılabilir, herhangi bir zararı yoktur" Bazen reklamlarda akciğer temizlediği iddia edilen ilaçların satıldığını söyleyen Şenyiğit, bu tür iddialara asla itibar edilmemesi gerektiğinin altını çizerek kronik bronşitin en önemli tedavisinin sigarayı bırakmak olduğuna dikkat çekti.

KOAH'ınteşhis ve tedavi sürecini aktaran Şenyiğit, "Teşhisi kolaydır. Teşhisi için solunum fonksiyon testi yaparız. Akciğer filmi ve kanlara bakar, ona göre teşhis koyar ve tedavisine başlarız. Tedavisinde halk diliyle bazı fısfıslar vermekteyiz. Bunlar çok etkili ilaçlardır. Bazen hasta gelip bunu kullanmadığını, alışkanlık yapabileceğini ve dolayısıyla zararlı olabileceğini söylüyor. Asla öyle bir şey yoktur. Bu tür ilaçlar kullanılabilir, herhangi bir zararı yoktur." şeklinde konuştu.
Haftanın Öne Çıkanları

Tekrarlanan öksürük ve nefes darlığına dikkat

2022-11-15 10:28 - Sağlık

Diyarbakırlı çiftçilere kırmızı mercimek tohumu desteği (Videolu)

2022-11-11 12:35 - Ekonomi

Kamyonet ile çarpışan otomobil takla attı: 1 yaralı

2022-11-13 13:50 - Güncel

Evlat nöbetindeki anne: “Oğlumun peşini bırakmayacağım” (Videolu)

2022-11-14 12:56 - Güncel

Diyarbakır İtfaiyesinden gerçeği aratmayan yangın eğitimi ve tatbikatı

2022-11-10 13:00 - Güncel

Huzur ve güvenlik ortamı sağlandı, 47 köyün 40’ı yerleşime açılıyor (Videolu)

2022-11-11 09:54 - -

Diyarbakır’da fabrikada meydana gelen patlamada 1 kişi hayatımı kaybetti

2022-11-12 12:36 - Güncel

Oto tamircilerde “kış bakımı” mesaisi

2022-11-15 10:52 - Ekonomi

Siirt’te İlk Evim, İlk İş Yerim Projesinde TOKİ kura çekilişi gerçekleşti

2022-11-08 13:40 - Ekonomi

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından Karabağ Zaferi Konferansı: "Azadlığa Kavuşan Kadim Vatan"

2022-11-08 13:44 - -

İlgili Haberler

Denizli’de 2024 yılında 16 milyon 492 bin muayene gerçekleştirildi

16:17 - Sağlık

Beyin Cerrahi Uzmanı Dr. Kılınç, motosiklet kazalarına karşı uyarı

15:58 - Sağlık

Kahta’da 2. Geleneksel Sünnet Şöleni’nde 170 çocuk sünnet oldu

15:43 - Sağlık

Çorlu Devlet Hastanesine 300 yataklı ek bina yapılacak

14:32 - Sağlık

Sular Akademi Hastanesi hekim kadrosunu güçlendiriyor

13:48 - Sağlık

Günün Manşetleri

Araç Yağ Değişimine Dikkat: Uzmanlar Uyarıyor

15:19 - Diyarbakır

Bismil’in Işıklar Mahallesi’nde Kutbettin Kahraman Vefat Etti

15:02 - Diyarbakır

Uzmanlar Uyarıyor!

14:50 - Diyarbakır

Diyarbakırspor Antalya Kampını Tamamladı, Hedef Şampiyonluk

14:44 - Diyarbakır

Amedspor bu hafta sonu hangi takmla karşılaşacak

14:38 - Diyarbakır