?>

Prof. Dr. Utkucu, deprem riski hakkında konuştu

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş’ta meydana gelen Pazarcık ve Elbistan depremleri, Türkiye’nin deprem tehlikesini bir kez daha gözler önüne serdi. Sakarya Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı ve SAÜ Deprem Araştırma Merkezi’nde de görev yapan Prof. Dr. Murat Utkucu, bu büyük felaketin Türkiye’nin depreme ne kadar hazır olduğunu gösterdiğinden bahsetti.

Güncel - 10 ay önce

Prof. Dr. Murat Utkucu, Kahramanmaraş depremlerinin Doğu Anadolu Fay Zonu’nda uzun süredir biriken gerilimle ilişkili olduğunu belirtti. 6 Şubat 2023’de meydana gelen Pazarcık (Mw 7.8) ve Elbistan (Mw 7.6) depremlerinin ülkemizde büyük yıkıma yol açtığını hatırlatan Utkucu, "Maraş Sismik Boşluğu olarak bilinen bu bölgede 500 yıldır büyük bir deprem olmamıştı. Bu depremler bu gerilimin sonucuydu. İkinci deprem, dokuz saat sonra Doğu Anadolu Fay Zonu’nun kuzey kolunda meydana geldi. Bu, oldukça nadir görülen bir durum. İlk depremin oluşturduğu gerilim değişimi, ikinci büyük depremi tetikledi ve bu olayı bir deprem çifti haline getirdi" diye konuştu.
Ege Denizi’nde Santorini ve Amorgos adaları arasında başlayan deprem etkinliğine de dikkat çeken Utkucu, bölgedeki depremlerin normal fay karakterli olduğunu vurguladı. Bölgenin tektonik açıdan aktif olduğuna belirten Utkucu, "Son günlerde 70’ten fazla deprem kaydedildi. Bu durum bir deprem kümesini işaret ediyor ve sıvı hareketleriyle ilişkili olabilir. 1956’daki deprem Amorgos Adası’nda 20 metre yüksekliğinde dalgalara yol açtı ve bu tsunami Türkiye kıyılarına da vurdu. Bölgedeki hareketlilik ciddiye alınmalı" şeklinde konuştu.
Murat Utkucu, Türkiye’nin deprem gerçeğiyle yaşamak zorunda olduğunun altını çizerek, "Deprem tehlikesini azaltmanın yolu sağlam yapılaşmadan ve doğru denetimden geçiyor. Bunun yanında deprem eğitimi ve afet yönetimi konularına daha fazla önem verilmesi gerekiyor. Yatay mimari ve risk yönetiminin önceliği konularını daha fazla tartışmalıyız" ifadelerine yer verdi.

Kaynak: IHA
Haftanın Öne Çıkanları

Evren Kaymakamı Nesrin Uygun göreve başladı

2025-02-06 00:13 - Siyaset

TÜİK yılın ilk enflasyon rakamlarını açıkladı

2025-02-03 11:42 - Ekonomi

Engelli bireyler, sağlık hizmetlerinde öncelikli

2025-02-01 13:17 - Sağlık

Siirt’te virajı alamayan araç devrildi

2025-02-01 14:17 - Asayiş

Bu tavuklar gerçekten ’geziyor’

2025-02-08 09:43 - Güncel

Suriye halkı, eş-Şara'nın Türkiye ziyaretinden memnun

2025-02-05 19:42 - Dünya

Hidamet Asa, Boyalıcalı zeytin üreticileriyle buluştu

2025-02-06 16:27 - Ekonomi

Okullarda ikinci dönem için ilk ders zili yarın çalıyor

2025-02-02 16:17 - Eğitim

Bayburt’ta eğitime kar tatili

2025-02-06 09:47 - Eğitim

Hayvanat Bahçesi minik misafirlerini ağırladı

2025-02-06 14:38 - Güncel

İlgili Haberler

Hatay’ı Deprem Sarstı

12:30 - Güncel

Reklam Kurulu’ndan Yasa Dışı Bahis Reklamlarına Dijital Darbe

11:20 - Güncel

Kahramanmaraş’ta yenilenen bulvar trafiğe açıldı

10:56 - Güncel

Karabük-Bartın kara yolu beyaza büründü

11:05 - Güncel

Gebze Duraklı Mahallesi’nde 403 hak sahibi tapusuna kavuştu

10:33 - Güncel

Günün Manşetleri

Diyarbakır'ın Tarihi Haburman Köprüsü, Kış Aylarında Kartpostallık Görüntüler Sunuyor

15:53 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Tekel Bayisine Patlayıcı Atan 2 Çocuk Yakalandı

13:56 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Kağıt Toplayıcısından İnsanlık Dersi: Hamit Aslan’ın Hayvanlara Olan Fedakarlığı

13:34 - Diyarbakır

Diyarbakır Final Lisesi Öğrencileri Uluslararası Matematik Olimpiyatında Türkiye’yi Temsil Edecek

13:29 - Diyarbakır

Diyarbakır-Kulp Yolunda Minibüs Şarampolde Asılı Kaldı: Faciadan Dönüldü

13:24 - Diyarbakır