?>

Ramazan ayında sağlıklı beslenme önerileri

Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, Ramazan ayında yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğününün oldukça önemli olduğunu belirterek, iftarda ağır yemekten kaçınılması önerisinde bulundu.

Diyarbakır - 11 ay önce

İl Sağlık Müdürlüğü, oruç tutan bireylerin uzun süre aç kaldığı ve beslenme düzeninin değiştiği ramazan ayına yönelik sağlıklı ve dengeli beslenme önerilerini paylaştı. Yapılan yazılı açıklamada, “Bu yıl imsak ve iftar arası yaklaşık 13-14 saatlik bir açlık gerektirmektedir. Yeterli ve dengeli beslenmenin sürdürülebilmesi için sahur öğünü atlanmamalı, ana öğün ve ara öğünler yapılmalıdır. Öğünlerde beş besin grubundan besinlerin tüketilmesi sağlıklı ve dengeli seçimler için gereklidir. Bunun için aşağıda Türkiye için hazırlanmış olan sağlıklı yemek tabağı örnek alınabilir. İftara kadar olan sürede günün verimli geçmesi için yeterli ve dengeli bir sahur öğünü oldukça önemlidir ve yine günün önemli bir öğünü olan kahvaltının yerini almalıdır. Sahura kalkmamak ya da sahurda sadece su içmek açlık kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine; güne hazırlıksız başlanmasına, gün içinde halsiz ve isteksiz olunmasına neden olacaktır. Sahur öğünü, ağır yemeklerden oluşursa gece metabolizma hızı düştüğü için yemeklerin yağa dönüşme hızı ve kilo alma riski artmaktadır” denildi.

Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler, çiğ sebze-meyve gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabildiği ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebildiği belirtilen açıklamada, “Gün içinde açlık hissinin oluşmasını geciktirmek için midenin boşalma süresini uzatacak kuru fasulye, nohut, mercimek, bulgur pilavı gibi lifli kompleks karbonhidrat kaynaklarının tüketmesi uygun olacaktır. Aşırı yağlı, tuzlu, ağır yemeklerden ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır. Ramazan'ın yemek kültürü açısından en bilinen özelliği iftar sofralarındaki çeşitlilik ve bolluktur. İftar sofralarında bir insana yetecek yemeğin 2-3 kat fazlası bulunabilmektedir. Kan şekeri çok düşük olduğundan kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği doğmaktadır. Yapılan en büyük hatalardan birisi de çok hızlı bir şekilde iyice çiğnenmeden, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Beyin doyma emrini yemekten 15-20 dakika sonra verir. Çok hızlı yemek yendiğinde bu süre zarfında yüksek miktarda, enerjisi yüksek besinler yenilebilir ve bu durum ilerleyen günlerde kilo alımına da zemin hazırlar” ifadelerine yer verildi.

İftar vaktinde çorba ve salata ile yemeğe başlanılması gerektiği belirtilen açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:“Orucun adet olduğu üzere zeytin ya da hurma ve su ile açılmasından sonra yemeğe biraz çorba ve salata ile başlanabilir. Devamında etli sebze yemeği veya yağlı ve ağır olmayan bir et yemeği ve biraz zeytinyağlı sebze yemeği, salata veya söğüş, 1-2 dilim ekmek (pide ile tam tahıllı ekmeği değiştirerek) veya küçük bir porsiyon pilav veya makarna tüketilebilir. İftar ve sahur arasında meyve, kuru meyve, kabuklu yemişler, süt/yoğurt ve her gün olmamak kaydı ile küçük porsiyonlarda meyve tatlıları, sütlü tatlılar tercihen tüketilebilir.”
Ramazan ayında sıvı tüketimine dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulunulan açıklamada, “Sıvı gereksinmesinin karşılanmasında suyun önemi büyüktür. Su dışındaki içecekler çay, kahve, bitkisel çaylar, süt, meyve suyu, sebze suları, soda, maden suyu vb.dir. Bir günde tüketilecek toplam sıvı miktarı 2 bin 500-3 bin ml’dir. Sıvı gereksinmesinin karşılanmasında su başlıca tercih olmalıdır. Su enerji içermez ve en iyi şekilde hidrasyon sağlar. Susama hissi su ile giderilmelidir” diye belirtildi.
“İftardan sonra aralıklar ile her seferinde azar azar küçük porsiyonlar şeklinde beslenilmesi gerek” ifadesine yer verildiği açıklamanın devamında, “Yemekleri pişirme yöntemlerinin de önemli olduğunu unutmayın. Özellikle ızgara, haşlama, fırında, buğulama gibi sağlıklı yöntemlerle hazırlanan yemekleri tercih edin. Kavrulmuş, kızartılmış ve tütsülenmiş yemeklerden uzak durun. Yemeklerinizi hızlı yemekten kaçının, yavaş yavaş ve iyice çiğneyerek tüketin. Susamış hissetmeseniz bile iftar ve sahur arasında sık sık su için. Ayrıca süt, ayran, sade soda, taze sıkılmış meyve-sebze suları, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edebilirsiniz” denildi.
Haftanın Öne Çıkanları

Diyarbakır- Bismil yolunda feci kaza: 2 ölü, 1 yaralı

2024-03-05 19:15 - Asayiş

Diyarbakır'da Filistinli Kadınların Güçlü Hikayesi

2024-03-08 14:34 - Diyarbakır

DBB Kadın Voleybol Takımı, Bölgesel Ligi Şampiyonluğu'nu Kazandı!

2024-03-04 14:35 - Spor

Ortaokul öğrencilerine kompost yapım eğitimi verildi

2024-03-03 13:15 - Eğitim

Diyarbakır'ında olduğu 7 kent için sarı kodlu uyarı

2024-03-07 07:18 - Diyarbakır

Akaryakıt tankeri patladı: 1 ölü 3 yaralı

2024-03-04 12:32 - Asayiş

Siyonist işgal rejimi, Gazze'de insani yardım bekleyenlere ateş açtı

2024-03-03 07:31 - Dünya

Beton direğe çarpan araçtaki sürücü öldü

2024-03-03 12:42 - Asayiş

Rus sınırına yaklaşan Fransa'ya ait savaş uçaklarına engelleme

2024-03-07 01:06 - Dünya

Öğrenci sorunlarına "oyun terapi odası"nda çözüm

2024-03-07 09:19 - Eğitim

İlgili Haberler

Mahkeme Narin cinayeti davasında gerekçeli kararını açıklandı

17:56 - Diyarbakır

DTSO’da dış ticaret semineri

16:37 - Diyarbakır

Diyarbakır'da cadde ortasında silahlı saldırı:1 Ölü

15:44 - Diyarbakır

Diyarbakır'ı tarihi türkülerle canlandırıyorlar

15:42 - Diyarbakır

Diyarbakır'da kehribar taşları ilgi görüyor

15:38 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Mahkeme Narin cinayeti davasında gerekçeli kararını açıklandı

17:56 - Diyarbakır

Diyarbakır'da cadde ortasında silahlı saldırı:1 Ölü

15:44 - Diyarbakır

Diyarbakır'ı tarihi türkülerle canlandırıyorlar

15:42 - Diyarbakır

Diyarbakır'da kehribar taşları ilgi görüyor

15:38 - Diyarbakır

Diyarbakır'da Kar hasreti ne zaman bitecek!

14:32 - Diyarbakır