?>

Sahte Gözlük Kör Edebilir!

Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte güneşin zararlı etkilerine karşı korunmak isteyen vatandaşlar güneş gözlüklerine yönelirken, uzmanlardan dikkat çeken bir uyarı geldi.

Diyarbakır - 8 ay önce

21’inci Bölge Güneydoğu Optisyenler ve Gözlükçüler Odası Başkanı Abdurrahim Erdoğan, piyasada satılan sahte güneş gözlüklerinin ciddi göz hastalıklarına yol açabileceğine dikkat çekti.
İlkbaharın gelişiyle beraber güneş ışınlarının etkisini daha fazla hissettirdiği bu günlerde, koruyuculuğu olmayan gözlüklerin kullanımı büyük risk taşıyor. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, özellikle ultraviyole (UV) koruması olmayan ürünlerin göz sağlığını tehdit ettiğini belirtti.

“Her koyu cam güneş gözlüğü değildir”

Erdoğan, her siyah camlı gözlüğün güneş gözlüğü olmadığına vurgu yaparak, “UV koruması bulunmayan gözlükler, zararlı ışınların gözbebeğine daha yoğun ulaşmasına neden olur. Bu da fotokeratit (göz yanığı), konjonktivit, sarı nokta hastalığı ve erken yaşta katarakt gibi birçok göz rahatsızlığının riskini artırır” ifadelerini kullandı.

“Sanal ortamdan değil, optisyenlerden alınmalı”

Vatandaşlara, güneş gözlüğü alışverişlerinde Sağlık Bakanlığı denetiminde hizmet veren optisyenlik müesseselerini tercih etmeleri çağrısında bulunan Erdoğan, şu uyarılarda bulundu:
“Optisyenlik müesseselerinde satılan güneş gözlükleri, Ticaret Bakanlığı’nın ürün güvenliği tebliği çerçevesinde laboratuvar testlerinden geçirilerek satışa sunulmaktadır. Oysa internet üzerinden satılan ya da kayıt dışı pazarlarda bulunan gözlüklerin UV geçirgenliği bilinmemektedir. Göz sağlığımız ticari kaygıların gölgesinde kalmamalıdır. Sahte gözlüklerin zararı, kısa sürede fark edilemeyebilir; ancak uzun vadede ciddi sonuçlar doğurabilir.”
Göz sağlığını korumanın önemine dikkat çeken Erdoğan, bilinçsiz ürün tercihinden kaçınılması gerektiğini ve güneş gözlüğü alırken sadece estetik değil, sağlık açısından da doğru karar verilmesinin büyük önem taşıdığını sözlerine ekledi.
Haftanın Öne Çıkanları

Hani'yi yasa boğan olay: Mustafa Kayhan ebediyete uğurlandı

2025-04-02 14:42 - Diyarbakır

Dicle Elektrik Şırnak'taki yatırımları açıkladı

2025-04-04 10:59 - Bölge

Diyarbakır'da tarihi köprü hafriyat altında kayboldu

2025-04-04 10:25 - Diyarbakır

Amedspor’da Adekanye Şoku! Kritik Maç Öncesi Sakatlık

2025-04-04 19:06 - Spor

Bir ayağını kaybeden kediye şefkat eli

2025-04-04 15:52 - Güncel

Okan Buruk, Jose Mourinho’ya karşı 2. galibiyetini aldı

2025-04-03 02:58 - Spor

Diyarbakır'da şehrin ortası mera oldu

2025-04-03 13:26 - Diyarbakır

Bitlis’in tarihi dokusu yeniden canlanıyor

2025-04-05 04:17 - Kültür Sanat

Erzurum’un kültür elçisi Sıtkı Sahil’den konser

2025-04-04 14:07 - Güncel

CHP'li belediyeye çöp cezası

2025-04-08 11:18 - Güncel

İlgili Haberler

Diyarbakır Çermik'te Sinek Çayı Çevresindeki Kirlilik, Halkı Zor Durumda Bırakıyor

15:12 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Şehit Aileleri ve Gazilerle Birlik Buluşması Yapıldı

15:05 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Öğrencileri "Eski Diyarbakır’a Yolculuk" Etkinliğiyle Tarihi Keşfetti

14:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’dan Sinemalara Uzanan Azmin Hikâyesi

14:09 - Diyarbakır

Güneydoğu’da Kavurma Geleneği

13:42 - Diyarbakır

Günün Manşetleri

Diyarbakır Çermik'te Sinek Çayı Çevresindeki Kirlilik, Halkı Zor Durumda Bırakıyor

15:12 - Diyarbakır

Diyarbakır’da Şehit Aileleri ve Gazilerle Birlik Buluşması Yapıldı

15:05 - Diyarbakır

Dicle Üniversitesi Öğrencileri "Eski Diyarbakır’a Yolculuk" Etkinliğiyle Tarihi Keşfetti

14:15 - Diyarbakır

Diyarbakır’dan Sinemalara Uzanan Azmin Hikâyesi

14:09 - Diyarbakır

Güneydoğu’da Kavurma Geleneği

13:42 - Diyarbakır